Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
  • Tymianek ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Tymianek ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Thymus vulgaris

Tymianek ziele

  • W magazynie: 70 sztuk
    5,81
    W magazynie: 70 sztuk
    5,81
    W magazynie: 0 sztuk
    29,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Tymianek pospolity ( Thymus vulgaris) albo macierzanka tymianek jest niezwykle cenionym ziołem w kuchni europejskiej i Bliskiego Wschodu, jako że dodaje głębi smaku niemal każdej potrawie. Stosuje się go już od czasów starożytnych w celach kulinarnych i medycznych. Greckie słowo „thymon”, od którego pochodzi nazwa tymianku, oznacza „do odkażania”, tak więc zioło to znajdywało dawniej zastosowanie w leczeniu chorób spowodowanych infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Tradycyjne zastosowanie tymianku w medycynie było jednak znacznie szersze. W miarę upływu lat ceniono go coraz bardziej i przypisywano mu niesamowite właściwości, takie jak łagodzenie objawów padaczki i leczenie nieśmiałości.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Ziele tymianku zawiera olejki eteryczne, na które składa się unikalna kompozycja bioaktywnych substancji. Należą do nich karwakrol, tymol, cymol, linalol i borneol. Obok olejków w tymianku obecne są również taniny, flawonoidy, saponiny i kwasy triterpenowe. Substancje zawarte w olejku eterycznym oraz flawonoidy wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
  • Składniki zawarte w tymianku działają antyseptycznie, antywirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie górnych dróg oddechowych i wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu w przypadku bólu gardła, kaszlu i chrypki. Ponadto pozytywnie wpływają na układ trawienny.


SKŁAD

Suszone ziele tymianku 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Tymianek posiada bogaty, ciepły i niezwykle przyjemny aromat. Zioło to ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Zarówno jego liście jak i gałązki dodaje się do zup, sałatek, sosów, gotowanych warzyw i do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i drobiu. Można go również dodać do masła, oliwy, majonezu i musztardy, a także wykorzystać przy wypieku chleba. Będzie pasować do potraw z soczewicy i fasoli, a nawet do zwykłych gotowanych ziemniaków i ryżu. Doskonale komponuje się z bazylią i innymi ziołami, czosnkiem i cytryną.

Suszony tymianek może też posłużyć do przygotowania aromatycznej, rozgrzewającej herbaty ziołowej. Wystarczy zalać trochę suszu wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia na kilka minut.

Tymianek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od światła i wilgoci. Prawidłowo przechowywany zachowa swój aromat nawet na 2 lata, dlatego można go śmiało kupić w większym opakowaniu.


OPIS BOTANICZNY

Tymianek to zioło przyprawowe z rodziny Lamiaceae. Osiąga wysokość 20-30cm. Jest krzewinką o sztywnych, pionowych łodygach porastających małymi, wąskimi liśćmi koloru szaro-zielonego. Na ich szczytach od maja do września wyrastają drobne, różowo-białe kwiaty.

Tymianek uprawiany jest w wielu regionach świata. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, a obecnie spotkać można go dziko rosnącego w cieplejszych krajach Europy, w zachodniej Azji i w północnej Afryce.


BIBLIOGRAFIA

1. http://www.przyprawowy.pl
2. Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Review on Thymus vulgaris Traditional Uses and Pharmacological Properties. https://www.omicsgroup.org

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    KAMILA C., W dniu: 25.08.2016

    Polecam!

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    KAMILA C., W dniu: 25.08.2016

    Polecam!