Ulmus rubra

Wiąz czerwony kora

  • W magazynie: 232 sztuk
    32,00
    W magazynie: 232 sztuk
    32,00
    W magazynie: 0 sztuk
    36,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Wiąz czerwony (Ulmus rubra) występuje w Ameryce Północnej. Właściwości jego kory znane są rdzennym Indianom amerykańskim od wielu setek lat. Wykorzystywali ją oni dawniej w leczeniu przeziębień, kaszlu, bólu gardła, różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, szczególnie wrzodów i zaparć, oraz do opatrywania ran.

Kora wiązu czerwonego chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego i łagodzi obecne w niej podrażnienia. Swoje cenne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości śluzów. Śluzy to substancje, które pochłaniają duże ilości wody, pęcznieją, tworzą żel i pokrywają śluzówkę warstwą ochronną.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Kora wiązu jest surowcem, który dba o zdrowie błony śluzowej przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. Zawiera składniki aktywne, do których należą m.in. śluzy, flawonoidy i kwas salicylowy. Śluzy powlekają błonę śluzową jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka i jelit, tworząc na niej warstwę ochronną i zapobiegając jej uszkodzeniom. Z kolei flawonoidy i kwas salicylowy łagodzą już istniejące podrażnienia i ubytki oraz sprzyjają ich gojeniu się.


ZASTOSOWANIE

Ubytki i podrażnienia w błonie śluzowej przewodu pokarmowego.


SKŁAD

Kora wiązu czerwonego 100%. Surowiec najwyższej jakości.


WIĄZ CZERWONY KORA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA

  • Wyciąg wodny

4-5 g (około płaskie 2 łyżeczki) zmielonej kory zalać szklanką wody wrzącej lub ciepłej. Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami.

  • Wyciąg alkoholowy 1:1

W alkoholu 60%. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie.

  • Inny sposób użycia

Zmieloną korę można także dodawać do posiłków, np. 1-2 łyżeczki proszku wymieszać z owsianką.


PRZECIWWSKAZANIA

Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.

Uwagi

Kora wiązu może być podawana dzieciom. W przypadku dzieci należy zmniejszyć zalecaną dawkę.

Kory wiązu nie należy zażywać łącznie z lekami, gdyż może ona utrudnić ich wchłanianie. Należy zrobić 2-godzinny odstęp przed lub po zażyciu leków.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Wiąz czerwony należy do rodziny wiązowatych. Występuje w centralnej i południowej części Ameryki Północnej, gdzie rośnie na wysokości do 600 m.n.p.m. Spotkamy go nad brzegami wód, w miejscach wilgotnych i zalewowych, na niskich stokach.

Wiąz czerwony osiąga do 20 m wysokości. Tworzy rozłożystą koronę. Jego kora jest ciemnobrązowa lub prawie czarna i pokryta licznymi bruzdami. Liście mają owalny kształt i zaostrzone końce. Są jasnozielone, mają drobno ząbkowane brzegi i lśniącą powierzchnię. Widać na nich charakterystyczne unerwienie złożone z ciasno ułożonych nerwów bocznych. Kwiaty wiązu tworzą zielono-czerwone pęczki na gałązkach drzewa, które następnie przekształcają się w uskrzydlone nasiona.


BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. Ulmus rubra. https://www.sciencedirect.com
3. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Zdrowie: Sprawne jelita, Układ oddechowy
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Igor W., W dniu: 31.07.2018

    Roślina była stosowana w medycynie naturalnej przez Indian Ameryki Północnej oraz osadników do leczenia stanów zapalnych i owrzodzeń żołądka oraz jelit, a szczególnie do leczenia wrzodów żołądka. Także w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych. Przygotowując odwar nie stosuję pełnego przykrycia garnka.

  • Ocena: (5/5)

    Rafał G., W dniu: 19.07.2018

    osłania błone śluzową układu pokarmowego

  • Ocena: (5/5)

    JOANNA W., W dniu: 11.04.2018

    Herbata zdecydowanie zawiera wiele śluzów, więc na moje problemy z żołądkiem jest idealna.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK