• Winian sodowo-potasowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Winian sodowo-potasowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Winian sodowo-potasowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Winian sodowo-potasowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Winian sodowo-potasowy

  • W magazynie: 22 sztuk
    12,50
    W magazynie: 22 sztuk
    12,50
    W magazynie: 1 sztuk
    50,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.


    Z uwagi na ogromną ilość zamówień termin realizacji może ulec wydłużeniu.


    Po przyjęciu zamówienia do realizacji nie ma możliwości jego edycji.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

WINIAN SODOWO-POTASOWY


ZASTOSOWANIE

  • stosowany jako płyn do higieny jamy ustnej
  • środek przeczyszczający działający osmotycznie
  • regulator kwasowości, sól emulgująca, sekwestrant
  • stosowany jako dodatek do żywności (E337) (produkty cukiernicze i piekarnicze, dżemy, marmolady, galaretki, konserwy, sery, proszek do pieczenia)
  • stabilizator grup miedziowych w reakcjach chemicznych
  • w czyszczeniu wyrobów wykonywanych z miedzi i ich stopów


CO TO JEST ?

Winian sodowo-potasowy to sól sodowo-potasowa kwasu winowego mająca wzór NaKC4H4O6•4H2O inaczej nazywana solą Seignette’a lub solą z Rochelle. Jest to ciecz bezbarwna o charakterystycznym ostrym smaku. Otrzymuje się ją w wyniku reakcji wodorowinianu potasu (KHC4H4O6) i węglanu sodu (Na2CO3).

Proces powstawania winianu sodowo-potasowego składa się z kilku etapów. W pierwszym z nich zagotowuje się roztwór wodorowinianu potasu. W drugim etapie do gorącego roztworu dodaje się stopniowo węglan sodu aż do momentu braku pienienia. W kolejnym etapie wyżej wymieniony roztwór odsącza się i odparowuje wodę. Podczas stałego ogrzewania z roztworu wytrąca się winian sodowo-potasowy.

Sole sodowe i potasowe kwasu winowego są naturalnym składnikiem wielu owoców, przede wszystkim winogron. Na skalę handlową produkowane z produktów ubocznych w produkcji wina (skórki winogron).

Nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem.


SPOSÓB UŻYCIA

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała


INTERAKCJE

Brak informacji na temat ewentualnych interakcji z innymi substancjami


EFEKTY UBOCZNE

Zbyt duże ilości mogą wywołać biegunkę.

Ze względu na obecność soli potasowych powinny go unikać osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek, wątroby lub serca.

Ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy.


BIBLIOGRAFIA


1. Winian sodowo-potasowy – podsumowanie (ang.). PubChem Public Chemical Database
2. http://www.food-info.net
3. http://vitalia.pl
4. http://www.drugs.com
5. http://www.inchem.org

***

Kraj pochodzenia: Włochy
Smak: ostry
Zdrowie: Higiena jamy ustnej
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK