Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Monika D, W dniu: 18.10.2020
Idealny do wypieku keto-chlebka. Polecam!
Winian sodowo-potasowy to sól sodowo-potasowa kwasu winowego mająca wzór NaKC4H4O6•4H2O inaczej nazywana solą Seignette’a lub solą z Rochelle. Jest to ciecz bezbarwna o charakterystycznym ostrym smaku. Otrzymuje się ją w wyniku reakcji wodorowinianu potasu (KHC4H4O6) i węglanu sodu (Na2CO3).
Proces powstawania winianu sodowo-potasowego składa się z kilku etapów. W pierwszym z nich zagotowuje się roztwór wodorowinianu potasu. W drugim etapie do gorącego roztworu dodaje się stopniowo węglan sodu aż do momentu braku pienienia. W kolejnym etapie wyżej wymieniony roztwór odsącza się i odparowuje wodę. Podczas stałego ogrzewania z roztworu wytrąca się winian sodowo-potasowy.
Sole sodowe i potasowe kwasu winowego są naturalnym składnikiem wielu owoców, przede wszystkim winogron. Na skalę handlową produkowane z produktów ubocznych w produkcji wina (skórki winogron).
Nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała.
Brak informacji na temat ewentualnych interakcji z innymi substancjami
Zbyt duże ilości mogą wywołać biegunkę.
Ze względu na obecność soli potasowych powinny go unikać osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek, wątroby lub serca.
Ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy.
1. Winian sodowo-potasowy – podsumowanie (ang.). PubChem Public Chemical Database
2. http://www.food-info.net
3. http://vitalia.pl
4. http://www.drugs.com
5. http://www.inchem.org
Kraj pochodzenia: | Włochy |
---|---|
Smak: | ostry |
Zdrowie: | Higiena jamy ustnej |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży |
Krótki opis produktu: | Dodatek do żywności. Środek do płukania jamy ustnej oraz do czyszczenia miedzi i srebra. |
Ocena: (5/5)
Idealny do wypieku keto-chlebka. Polecam!