Wszewłoga górska (Meum athamanticum) wywiera wszechstronny, pozytywny wpływ na funkcjonowanie najważniejszych narządów, dzięki czemu podnosi ogólne samopoczucie i poprawia kondycję psychofizyczną. Warto wspomóc się tym zielem w stanach osłabienia i przemęczenia, zimą, przy nadmiarze pracy i obowiązków oraz przy stresującym trybie życia.
Surowcem zielarskim jest korzeń wszewłogi. Był on niezwykle ceniony przez św. Hildegardę, dla której jego wartość przewyższała wartość złota. Polecała ona wszewłogę w celu dogłębnego oczyszczenia organizmu, za którym naturalnie miało iść wzmocnienie i odżywienie wszystkich narządów, a tym samym poprawa zdrowia i nastroju. Hildegarda nazywała wszewłogę „niedźwiedzią siłą” i mawiała, że ziele to czyści jelita jak silny detergent i „tępi wszystkie złe soki”.
Ponadto dawna medycyna wykorzystywała wszewłogę w przypadku astmy, gorączki, nerwicy, dolegliwości trawiennych i problemów z układem moczowym oraz wątrobą. Korzeń wszewłogi służył także jako pokarm – przygotowywano go jako warzywo korzeniowe. Z kolei nadziemne części tej rośliny stosowane były do aromatyzowania alkoholi oraz jako przyprawa do potraw ze względu na przyjemny zapach.
Właściwości prozdrowotne:
[1]
Wszewłoga górska – korzeń cięty 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wszewłoga górska – herbata (korzeń cięty):
1 łyżkę korzeni zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie przez 3 tygodnie. Powtarzać raz na kwartał.
Nalewka:
Korzeń wszewłogi zalać winem wytrawnym białym lub czerwonym, rumem lub alkoholem 50-60% w proporcji 1:5. Macerować 1 miesiąc, przefiltrować. Zażywać 1-2 razy dziennie po 25 ml przez 7-10 dni.
Wszewłoga w proszku:
½-1 łyżeczki mielonego korzenia zalać niewielką ilością wrzącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 3 razy dziennie.
Pozytywny wpływ na trawienie i nastrój wzmocni arcydzięgiel litwor.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę oraz nadwrażliwość na światło. Podczas stosowania wszewłogi nie należy się opalać.
Wszewłoga górska należy do rodziny selerowatych. Zasiedla Europę Zachodnią i Środkową, od Andaluzji w Hiszpanii po Bułgarię na Bałkanach. W Polsce jest dość rzadka. Spotkać ją można w Sudetach, gdzie rośnie zwykle na łąkach, pastwiskach i halach górskich. Lubi klimat umiarkowanie chłodny i wapienne gleby.
Wszewłoga osiąga 20-60 cm wysokości. Jej łodyga pokryta jest sztywnymi włoskami skierowanymi do dołu. Zwykle nie rozgałęzia się lub tworzy 1-2 odgałęzienia. Liście wszewłogi przypominają liście kopru. Są wielokrotnie pierzastosieczne i składają się z licznych, nitkowatych odcinków. W dotyku są delikatne i miękkie. Po roztarciu wydzielają przyjemny zapach. Kwiaty są drobne i białe, czasem różowe. Tworzą baldaszki, które zebrane są w rozłożysty baldach złożony. Zapylane są przez muchówki i chrząszcze. Owocami wszewłogi są nasiona zamknięte w rozłupniach. Cała roślina wydziela charakterystyczny aromat.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Wszewłoga górska dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://rozanski.li
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://en.wikipedia.org
4. http://www.hildegarda.edu.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas