h2. *Żurawina z sokiem jabłkowym*
*Jeśli szukasz suszonej żurawiny bez dodatku białego cukru, to wreszcie ją znalazłeś!*
Cukier dodaje się do żurawiny, aby po wysuszeniu nie straciła objętości i dało się ją zjeść. Można go jednak zastąpić czymś zdrowszym, na przykład sokiem jabłkowym, czyli źródłem naturalnych cukrów owocowych.
!
*Żurawina w takiej wersji smakuje fantastycznie i co najważniejsze, jest dużo zdrowsza niż ta z białym cukrem.* Można ją spożywać dokładnie tak samo jak zwykłą suszoną żurawinę, czyli w postaci przekąski lub jako dodatek do musli, ciast i ciasteczek, domowego chleba, czy jogurtu.
!
Żurawinę warto spożywać z dwóch powodów. *Po pierwsze, jest ona bogata w proantocyjanidyny* - związki, które nadają jej czerwony kolor, a po przedostaniu się do naszego organizmu wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, wymiatają wolne rodniki tlenowe i wzmacniają naturalną odporność.
*Żurawina zawiera ponadto kwas benzoesowy*, który zakwasza mocz, uniemożliwiając rozwój chorobotwórczych bakterii. Warto zatem wybierać żurawinę, aby wspierać zdrowie układu moczowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Sprawdź również inne *zioła na nerki i układ moczowy*.
!
*Żurawina wielkoowocowa z upraw ekologicznych*, skoncentrowany sok jabłkowy, olej słonecznikowy.
*Wartości odżywcze w 100 g:*
|^.
|_. Wartość energetyczna |_.277kcal / 100g|
|-.
| Tłuszcz | 1,6g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,1g |
| Węglowodany | 62g |
| w tym cukry | 56g |
| Białko | 0,2g |
| Błonnik | 6g |
| Sól | 0,12g |