Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Amla owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Amla owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Amla owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Emblica officinalis

Amla owoc

  • W magazynie: 117 sztuk
    7,89
    W magazynie: 117 sztuk
    7,89
    W magazynie: 29 sztuk
    35,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoce Amla ( Emblica officinalis, syn. Phyllanthus emblica) zwane agrestem indyjskim, szeroko wykorzystywane są w Indyjskiej Ajurwedzie. W ajurwedyjskich tekstach owoc amli określa się często jako „najlepszy spośród kwaśnych owoców”1. Zasobne w stabilną i dobrze przyswajalną witaminę C, a także ważne dla zdrowia flawonoidy i kwasy fenolowe, owoce amli wzmacniają i rewitalizują organizm [2,5].

Owoce amla nazywane są zamiennie Anwala, Amlaj, lub Amlaki. Tradycyjnie stosowane są jako środek wzmacniający układ krwionośny i regulujący metabolizm, a także poprawiający kondycję skóry, włosów i paznokci. Według tradycyjnego indyjskiego systemu ajurwedyjskiego owoce amla równoważą wszystkie trzy dosze.

Owoce amla są powszechnie spożywane w postaci surowej, gotowanej i marynowanej, stanowią ważny składnik ajurwedyjskich preparatów o działaniu „rasayana”4. Wchodzą w skład mieszanki Triphala, a także oryginalnej ziołowej konfitury Chyawanprash1.

Wysuszone i sproszkowane owoce amla zawierają porównywalną ilość witaminy C, którą można znaleźć w świeżych owocach takich jak pomarańcza czy ananas [4]. Jako dodatek do porannego musli, jogurtu czy koktajlu owocowego mogą stanowić doskonałe wzbogacenie diety.

Opakowanie zawiera sproszkowane owoce amla wysokiej jakości. Sprowadzone bezpośrednio z Indii, nie zawierają żadnych „polepszaczy” ani dodatków.


DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Opóźnia procesy starzenia się organizmu
  • Sekret pięknych włosów

Ze względu na duży potencjał antyoksydacyjny owoce amla spowalniają procesy starzenia się komórek. W ajurwedzie owoce amla uważane są za środek odmładzający i sprzyjający długowieczności [1].

W Indiach, owoce amla bardzo często wykorzystywane są jako środek pielęgnujący i wzmacniający włosy – dodają im blasku, pogłębiają i ożywiają naturalny kolor oraz opóźniają przedwczesne siwienie. Macerat wmasowany w skórę głowy wzmacnia cebulki włosów, przyspiesza porost oraz działa przeciwłupieżowo i przeciwzapalnie. Dzięki wysokiej zawartości tanin, owoce amla zmniejszają przetłuszczanie się włosów [3].

W ujęciu Ajurwedycznym

  • amla reguluje wszystkie 3 dosze, najbardziej Kapha
  • amla jest głównym składnikiem Triphali oraz chyawanprash


SKŁAD

W owocach można znaleźć m.in. kwas galusowy i jego estry, kwas ellagowy, kwas chebulinowy, garbniki, kwercytynę, fitosterole, karotenoidy (w tym luteina), beta-karoten, witaminę C oraz inne związki.


SPOSÓB UŻYCIA

Spożywać od 3 g do 6 g sproszkowanych owoców na dzień. Można podzielić na mniejsze porcje i przyjmować częściej – np. jako dodatek do jogurtu czy smoothie.


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Owoce amli uznawane są generalnie za bezpieczny produkt spożywczy.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Owoce amla (Dhatri, Emblica officinalis, syn. Phyllanthus emblica) wyrastają na niewielkim drzewie o polskiej nazwie Liściokwiat garbnikowy. Według starożytnych wierzeń hinduskich było to pierwsze drzewo stworzone we wszechświecie. Owoce wyglądem przypominają agrest – są niewielkie, jędrne i zielone. Niektóre źródła podają, że amla równoważy pięć smaków – kwaśny, słodki, ostry, gorzki i cierpki.


LITERATURA CYTOWANA


1. https://examine.com [dostęp 17.01.2017r].
2. Hayat Khan, K., and Khan, K. (2009). Roles of Emblica officinalis in Medicine -A Review. Botany Research International 2, 218-228.
3. Kowalczyk, B., (2008). Fitoterapia w łysieniu. Panacea Nr 4 (25), str. 14-15.
4. Raghu, V., Platel, K., and Srinivasan, K. (2007). Comparison of ascorbic acid content of Emblica officinalis fruits determined by different analytical methods. Journal of Food Composition and Analysis 20, 529-533.
5. Różański, H., Liściokwiat garbnikowy – Phyllanthus emblica Linne = Emblica officinalis Gaertner w medycynie indyjskiej i europejskiej. http://rozanski.li [dostęp 17.01.2017r].

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki, kwaśny, cierpki
Zastosowanie: Pielęgnacja włosów, Longevity (długowieczność)

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna O., W dniu: 07.07.2016

    Doskonały produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 18.02.2016

    Owoce amla są wysokiej jakości i skuteczności.

  • Ocena: (5/5)

    Dorota M., W dniu: 12.02.2016

    Obsługa sprawna,nie mam zastrzeżeń.Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 28.10.2015

    Używane na włosy w postaci proszku działa jako najlepsza odzywka do włosów, mam ciemne włosy wiec nie wiem jak z przyciemnianiem. Jako maseczka do twarzy jest po prostu boska wygładza, nawilża, skora wygląda lepiej już po jednym użyciu. Sproszkowaną postać piłam przez miesiąc dodając trochę ( nie mierzyłam ile) do butelki wody zauważyłam ze włosy stały się bardziej nawilżone i odżywione. (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 19.10.2015

    Amla jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów i witaminy C...wchodzi w skład Triphali, perły medycyny Ajurwedyjskiej...Triphala jest mieszanką trzech rodzajów owoców: Behada (Bibhitaki), Harada ( Haritaki ) i Amli ( Amalaki ). Składnikami Triphala są sproszkowane owoce w całości i/lub ekstrakt z tych owoców. Amalaki (Amla, Indian Gooseberry, Emblica officinalis)..Amalaki polecam szczególnie jako wspomagacz odtruwania wątroby. (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)