Liście bambusa to miły dodatek do każdej herbaty. Można je również zaparzać samodzielnie. Przyjemnie pachną i smakują.
Chińczycy mawiają, że człowiek może obejść się bez mięsa, ale nie może obejść się bez bambusa. Roślina ta posiada setki zastosowań, dlatego jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. Każda jej część jest pożyteczna. Bambusowe drewno jest niezwykle mocne, trwałe i odporne na wilgoć. Młode pędy bambusa można jeść, a liście i korzenie parzyć jak herbatę.
Właściwości prozdrowotne:
Należałoby jednak spożyć bardzo dużo liści bambusa, aby odczuć powyższe efekty, dlatego liście bambusa stanowią przede wszystkim smaczny i aromatyczny dodatek do naparów herbacianych.
Jako dodatek do herbaty lub w postaci samodzielnego naparu.
Liście bambusa 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Bambus – herbata:
Liście bambusa należy zalewać nie wrzącą, lecz lekko przestygniętą wodą i parzyć kilka minut pod przykryciem.
Liście te warto wykorzystać również jako dodatek do herbat.
Doskonale komponują się z: herbatą zieloną i białą, trawą cytrynową, płatkami kwiatów i lukrecją.
Bambus mielony:
1 płaską łyżeczkę mielonego ziela zalej szklanką ciepłej lub gorącej wody. Po ostudzeniu wypij razem z zielem. Stosuj 2-3 razy dziennie.
Nadwrażliwość na roślinę.
Napar z liści bambusa jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.
Bambus zwyczajny (Bambusa vulgaris) należy do rodziny traw, czyli wiechlinowatych. Naturalnie występuje głównie w Azji Południowo-Wschodniej i w Chinach. Można go też spotkać w Brazylii, Pakistanie i Tanzanii. Jest ponadto uprawiany w Afryce i w tropikach na całym świecie. Bambus preferuje miejsca wilgotne, ale potrafi zaadoptować się do różnych warunków i gleb.
Bambusy to jedne z najszybciej rosnących roślin na świecie. Wyraźną różnicę w wysokości pędu można zauważyć już w ciągu jednego dnia. Rośliny te tworzą luźne kępy. Ich pędy, czyli źdźbła, są bardzo mocne, sztywne, proste i puste w środku, a tworzące je ściany są grube i poprzecinane międzywęźlami. Źdźbła są z zewnątrz jasnozielone lub słomkowe, a wewnątrz słomkowe. Z węzłów i ze szczytów źdźbeł mogą wyrosnąć cienkie, ulistnione gałązki. Liście bambusa mają lancetowaty kształt, są długie i wąskie. Kwiaty i owoce pojawiają się na bambusie bardzo rzadko, mniej więcej raz na dziesięć lat. Występują jednocześnie w całej populacji.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bambus liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. https://bambooleaftea.net
2. https://pl.wikipedia.org
Część rośliny: | liść |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Afrykańska |
Kraj pochodzenia: | Chiny |
Smak: | przyjemny |
Zdrowie: | Zdrowie skóry |
Zastosowanie: | zdrowe włosy i paznokcie |
Krótki opis produktu: | Zawiera krzemionkę, dzięki której wzmacnia włosy i paznokcie. Może być ciekawym dodatkiem do herbat. |
Nazwa łacińska: | Bambusa vulgaris |