Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Bazylia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Bazylia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Bazylia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ocimum basilicum

Bazylia

  • W magazynie: 52 sztuk
    3,51
    W magazynie: 52 sztuk
    3,51
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Bazylia znana głównie jako przyprawa, nadaje się do bardzo wielu potraw, dań warzywnych, mięsnych, sosów, zup, sałatek; ma silny orzeźwiający, kwaskowaty smak i korzenny zapach. Odgrywa dużą rolę w kuchni francuskiej, włoskiej, tajskiej i Laosu. Ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym jak i ziołolecznictwie ze względu na swoje właściwości, jak i zawartość szerokiej gamy olejków eterycznych bogatych w związki fenolowe oraz wachlarz innych produktów naturalnych (polifenoli, flawonoidów (orientin i vicenin), antocyjanów oraz cennych witamin i minerałów takich jak: witaminy A, K, C, magnez, żelazo, potas i wapń).

Bazylia pochodzi z Południowo Wschodniej Azji i tropikalnych rejonów Afryki. To roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae). Znanych jest ponad 60 jej odmian różniących się smakiem i aromatem. Nazwa “bazylia” pochodzi od starego greckiego słowa basilikohn, co oznacza “królewski”. W Indiach, bazylia była szanowana jako ikona gościnności, podczas gdy we Włoszech, był to symbol miłości.


ZASTOSOWANIE

  • Jako przyprawa

Bazylia sprawdza się znakomicie jako przyprawa do wszystkich warzyw, dobrze komponuje się z sałatkami i potrawami z pomidorów, kapusty, twarogów, szpinaku, jaj,ryb. Tę przyprawę również lubią rośliny strączkowe – fasola czy groch. Ziele bazylii jest dobrym dodatkiem do dań mięsnych jak np. spaghetti, pasztety, farsze, do pizz i zapiekanek, zup – cebulowej czy fasolowej, sosów („salsa verde”, „vinaigrette”), surówek, sałatek (z mozzarellą i pomidorami), masła ziołowego, oliwy ziołowej, kiszonek i marynat. Bazylia razem z rozmarynem, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem, należy do ziół prowansalskich.

  • Przy chorobach układu pokarmowego

Ponieważ ma działanie żółciopędne, pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego, soku trzustkowego i jelitowego, poprawia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Jest przydatna w przypadku zaburzeń trawiennych i w wydzielaniu żółci, ponadto przy wzdęciach, zaparciach czy atonii jelit.

  • Pomocnie w nieżycie górnych dróg oddechowych, antybakteryjne

Olejek z bazylii posiada funkcję przeciwinfekcyjną poprzez hamowanie wielu patogennych bakterii, takich jak Staphylococcus, enterokoków, Shigella i  Pseudomonas. Również herbatka zaparzona z suszu ziela bazylii ma działanie lekko antyseptyczne, ułatwia tez oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.


SKŁAD

Garbniki ok. 5-6%, olejek eteryczny (w suchym 0,5-1,5%; w świeżym zielu 0,5-0,6%), flawonoidy (1-1,5%), saponiny (0,13%), białka (14-16,3%), tłuszcze (4-5%), popiół 9%, skrobia (17%), pektozany (4-5%, cukrowce ogólnie (61%)kwas rozmarynowy, kwas kawowy, fitosterole (beta-sitosterol), trójtepeny (pochodne kwasu ursolowego i oleanolowego), ksantomikrol (flawon), tymol, cynamonian metylu.

W olejku bazyliowym dominuje metylochawikol = estragol (21-55%), linalol (20-50%), cyneol (2-2,5%), eugenol (ok. 2%), ocymen, 1.8-cyneol, geraniol, kamfor, safrol, kariofilen.

Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal

Minerały:
sód: 4 mg,
potas 295 mg,
wapń 177 mg,
fosfor 56 mg,
magnez 64 mg,
żelazo 3.2 mg,
cynk 0.8 mg,
miedź 0.4 mg,
mangan 1.1 mg;

Witaminy:
witamina A 264 μg,
beta karoten 3142 μg,
witamina E 0.8 mg,
witamina B2,
ryboflawina 0.1 mg,
niacyna 0.9 mg,
witamina B6 (pirydoksyna) 0.2 mg,
kwas foliowy 68 μg,
witamina C 18 mg


SPOSÓB UŻYCIA

Według uznania do smaku.


PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE

Brak.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Bazylia ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.whfoods.com
2. http://www.medicalnewstoday.com
3. http://rozanski.li
4. http://www.nutrition-and-you.com

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Albania
Smak: kwaśny

Masz pytanie? Napisz do nas