Bazylia – ziele suszone
Bazylia znana jest głównie jako przyprawa. Nadaje się do bardzo wielu potraw, dań warzywnych, mięsnych, sosów, zup, sałatek. Ma charakterystyczny aromat i smak, których nie sposób pomylić z innymi ziołami. Odgrywa dużą rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Ma również zastosowanie w ziołolecznictwie oraz w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i zawartość szerokiej gamy olejków eterycznych, bogatych w związki bioaktywne (antocyjany i flawonoidy) oraz witaminy i minerały.
Bazylia to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae). Znanych jest ponad 60 jej odmian, różniących się smakiem i aromatem. W Azji spotkamy się na przykład z bazylią tajską o zupełnie innym charakterze. Nazwa “bazylia” pochodzi od starego greckiego słowa basilikohn, co oznacza “królewski”. W Indiach bazylia była szanowana jako ikona gościnności, podczas gdy we Włoszech był to symbol miłości.
ZASTOSOWANIE
Bazylia sprawdza się znakomicie jako przyprawa do wszystkich warzyw, dobrze komponuje się z sałatkami i potrawami z pomidorów, kapusty, twarogów, szpinaku, jaj, ryb. Lubią ją również rośliny strączkowe – fasola czy groch.
Ziele bazylii jest dobrym dodatkiem do dań mięsnych, spaghetti, pasztetów, farszów do pizzy i zapiekanek, zup – cebulowej czy fasolowej, sosów („salsa verde”, „vinaigrette”), surówek, sałatek (z mozzarellą i pomidorami), masła ziołowego, oliwy ziołowej, kiszonek i marynat. Bazylia razem z rozmarynem, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem należy do ziół prowansalskich.
SKŁAD
Ziele bazylii ogrodowej 100%. Surowiec najwyższej jakości!
SPOSÓB UŻYCIA
Według uznania do smaku.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bazylia ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
Zainteresowanych prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.whfoods.com
2. http://www.medicalnewstoday.com
3. http://rozanski.li
4. http://www.nutrition-and-you.com