Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Bazylia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Bazylia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ocimum basilicum

Bazylia

  • W magazynie: 33 sztuk
    3,51
    W magazynie: 33 sztuk
    3,51
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Bazylia znana głównie jako przyprawa, nadaje się do bardzo wielu potraw, dań warzywnych, mięsnych, sosów, zup, sałatek; ma silny orzeźwiający, kwaskowaty smak i korzenny zapach. Odgrywa dużą rolę w kuchni francuskiej, włoskiej, tajskiej i Laosu. Ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym jak i ziołolecznictwie ze względu na swoje właściwości, jak i zawartość szerokiej gamy olejków eterycznych bogatych w związki fenolowe oraz wachlarz innych produktów naturalnych (polifenoli, flawonoidów (orientin i vicenin), antocyjanów oraz cennych witamin i minerałów takich jak: witaminy A, K, C, magnez, żelazo, potas i wapń).

Bazylia pochodzi z Południowo Wschodniej Azji i tropikalnych rejonów Afryki. To roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae). Znanych jest ponad 60 jej odmian różniących się smakiem i aromatem. Nazwa “bazylia” pochodzi od starego greckiego słowa basilikohn, co oznacza “królewski”. W Indiach, bazylia była szanowana jako ikona gościnności, podczas gdy we Włoszech, był to symbol miłości.


ZASTOSOWANIE

  • Jako przyprawa

Bazylia sprawdza się znakomicie jako przyprawa do wszystkich warzyw, dobrze komponuje się z sałatkami i potrawami z pomidorów, kapusty, twarogów, szpinaku, jaj,ryb. Tę przyprawę również lubią rośliny strączkowe – fasola czy groch. Ziele bazylii jest dobrym dodatkiem do dań mięsnych jak np. spaghetti, pasztety, farsze, do pizz i zapiekanek, zup – cebulowej czy fasolowej, sosów („salsa verde”, „vinaigrette”), surówek, sałatek (z mozzarellą i pomidorami), masła ziołowego, oliwy ziołowej, kiszonek i marynat. Bazylia razem z rozmarynem, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem, należy do ziół prowansalskich.

  • Przy chorobach układu pokarmowego

Ponieważ ma działanie żółciopędne, pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego, soku trzustkowego i jelitowego, poprawia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Jest przydatna w przypadku zaburzeń trawiennych i w wydzielaniu żółci, ponadto przy wzdęciach, zaparciach czy atonii jelit.

  • Pomocnie w nieżycie górnych dróg oddechowych, antybakteryjne

Olejek z bazylii posiada funkcję przeciwinfekcyjną poprzez hamowanie wielu patogennych bakterii, takich jak  Staphylococcus, enterokoków, Shigella i  Pseudomonas. Również herbatka zaparzona z suszu ziela bazylii ma działanie lekko antyseptyczne, ułatwia tez oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.


SKŁAD

Garbniki ok. 5-6%, olejek eteryczny (w suchym 0,5-1,5%; w świeżym zielu 0,5-0,6%), flawonoidy (1-1,5%), saponiny (0,13%), białka (14-16,3%), tłuszcze (4-5%), popiół 9%, skrobia (17%), pektozany (4-5%, cukrowce ogólnie (61%)kwas rozmarynowy, kwas kawowy, fitosterole (beta-sitosterol), trójtepeny (pochodne kwasu ursolowego i oleanolowego), ksantomikrol (flawon), tymol, cynamonian metylu.

W olejku bazyliowym dominuje metylochawikol = estragol (21-55%), linalol (20-50%), cyneol (2-2,5%), eugenol (ok. 2%), ocymen, 1.8-cyneol, geraniol, kamfor, safrol, kariofilen.

Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal. Minerały: sód: 4 mg, potas 295 mg, wapń 177 mg, fosfor 56 mg, magnez 64 mg, żelazo 3.2 mg, cynk 0.8 mg, miedź 0.4 mg, mangan 1.1 mg; Witaminy: witamina A 264 μg, beta karoten 3142 μg, witamina E 0.8 mg, witamina B2, ryboflawina 0.1 mg, niacyna 0.9 mg, witamina B6 (pirydoksyna) 0.2 mg, kwas foliowy 68 μg, witamina C 18 mg


SPOSÓB UŻYCIA

Według uznania do smaku.


PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE

Brak.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.whfoods.com
2. http://www.medicalnewstoday.com
3. http://rozanski.li
4. http://www.nutrition-and-you.com

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Albania
Smak: kwaśny

Masz pytanie? Napisz do nas