Czarna jagoda, borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to przede wszystkim bogactwo antocyjanów – substancji, które nadają jej owocom ciemny kolor. Antocyjany odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe (np. rak jelita grubego), neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona, Alzheimera) oraz wieku podeszłego.
Już w I w. n.e. Dioskurides polecał czarne jagody w przypadku biegunek, a w XII w. pisała o nich św. Hildegarda z Bingen. Owoce te miały duże znaczenie w medycynie ludowej Słowian i mieszkańców Północnej Europy. Co ciekawe, brytyjscy piloci z Royal Air Force jadali podczas wojny dżem z czarnych jagód przed nocnymi lotami bojowymi, aby lepiej widzieć w ciemności. Dało to początek badaniom nad antocyjanami zawartymi w jagodach oraz ich wpływie na wzrok.
Jagodę czarną charakteryzuje najwyższa zawartość antocyjanów spośród wszystkich borówek. Zestaw antocyjanów, który jest specyficzny dla tego gatunku, nazwano myrtylliną. Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i tkanek wywołanym przez wolne rodniki, hamują procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Chronią także struktury oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym, dlatego korzystnie wpływają na wzrok.
Antocyjany zawarte w czarnych jagodach wykazują zdolność do wzmacniania ścian tętnic, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Wspomagają również utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, co niejednokrotnie pokazały badania kliniczne.
Odwar z owoców borówki czarnej pomocny jest przy nadmiernej pracy jelit, na problemy ze strony żołądka i jelit oraz podrażnienia przewodu pokarmowego. Taniny zawarte w owocach działają ściągająco, a antocyjany wiążą toksyny bakteryjne, sole i metale ciężkie (np. rtęć), hamują ich wchłanianie i wspomagają odtruwanie organizmu. Co więcej, substancje zawarte w jagodach działają łagodząco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i hamują drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych. Łagodzą nudności.
Odwar z jagody stosowany zewnętrznie świetnie nadaje się do płukania gardła jako środek odkażający oraz do przemywania ran.
Borówka czernica (jagoda czarna) – owoce suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Borówka czernica – herbata (odwar):
1 łyżkę suszonych owoców borówki czernicy zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut i przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie od 0,5 do 1 szklanki odwaru. Stosować zawsze świeżo przygotowany odwar.
Kulinarnie:
Suszone jagody można spożywać na surowo, najlepiej po namoczeniu, a także dodawać do owsianki, płatków, jogurtu, deserów i wypieków.
Warto połączyć z korzeniem omanu w przypadku zakażeń pasożytniczych.
Borówka czernica jest niską krzewinką z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Nazwa Vaccinum wywodzi się od łacińskiego słowa vaccae – jagoda, myrtillus dodano do nazwy w XVI wieku ze względu na podobieństwo jagód i liści do mirtu. Borówka czarna występuje w strefie klimatu umiarkowanego i arktycznego na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce możemy spotkać ją w lasach iglastych aż do wysokości 1800 m n.p.m.
Borówka czarna osiąga 15-30 cm wysokości, ale wysoko w górach rosną krzewinki nieco niższe. Pod ziemią tworzy rozległe kłącze – jedna roślina może pokryć nawet kilka metrów powierzchni. Część nadziemną stanowią proste, rozgałęzione łodygi. Są one pokryte listkami o wielkości ok. 1 cm, które czerwienieją na jesień, a na zimę opadają. Kwiaty borówki czarnej przypominają maleńkie lampiony zwisające z gałązek. Owocami są ciemnoniebieskie jagody. W lecznictwie stosowany jest owoc borówki czarnej – Myrtilli Fructus oraz liść – Myrtilli folium.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Borówka czernica (czarna jagoda) – owoc, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. https://pl.wikipedia.org
2. http://www.webmd.com
3. Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.jedzenie-lekarstwem.pl
5. http://www.odzywianie.info.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas