Borówka czernica – owoce suszone
Czarna jagoda, borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to przede wszystkim bogactwo antocyjanów – substancji, które nadają jej owocom ciemny kolor. Antocyjany odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe (np. rak jelita grubego), neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona, Alzheimera) oraz wieku podeszłego.
Już w I w. n.e. Dioskurides polecał czarne jagody w przypadku biegunek, a w XII w. pisała o nich św. Hildegarda z Bingen. Owoce te miały duże znaczenie w medycynie ludowej Słowian i mieszkańców Północnej Europy. Co ciekawe, brytyjscy piloci z Royal Air Force jadali podczas wojny dżem z czarnych jagód przed nocnymi lotami bojowymi, aby lepiej widzieć w ciemności. Dało to początek badaniom nad antocyjanami zawartymi w jagodach oraz ich wpływie na wzrok.
JAGODY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Sprzyjają prawidłowej odpowiedzi przeciwzapalnej i hamują starzenie się
Jagodę czarną charakteryzuje najwyższa zawartość antocyjanów spośród wszystkich borówek. Zestaw antocyjanów, który jest specyficzny dla tego gatunku, nazwano myrtylliną. Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i tkanek wywołanym przez wolne rodniki, hamują procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Chronią także struktury oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym, dlatego korzystnie wpływają na wzrok.
- Pozytywny wpływ na układ krążenia
Antocyjany zawarte w czarnych jagodach wykazują zdolność do wzmacniania ścian tętnic, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Wspomagają również utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, co niejednokrotnie pokazały badania kliniczne.
- Pozytywny wpływ na układ pokarmowy
Odwar z owoców borówki czarnej pomocny jest przy nadmiernej pracy jelit, na problemy ze strony żołądka i jelit oraz podrażnienia przewodu pokarmowego. Taniny zawarte w owocach działają ściągająco, a antocyjany wiążą toksyny bakteryjne, sole i metale ciężkie (np. rtęć), hamują ich wchłanianie i wspomagają odtruwanie organizmu. Co więcej, substancje zawarte w jagodach działają łagodząco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i hamują drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych. Łagodzą nudności.
Odwar z jagody stosowany zewnętrznie świetnie nadaje się do płukania gardła jako środek odkażający oraz do przemywania ran.
SKŁAD
Borówka czernica (jagoda czarna) – owoce suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
BORÓWKA CZERNICA OWOC – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Borówka czernica – herbata (odwar):
1 łyżkę suszonych owoców borówki czernicy zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut i przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie od 0,5 do 1 szklanki odwaru. Stosować zawsze świeżo przygotowany odwar.
Kulinarnie:
Suszone jagody można spożywać na surowo, najlepiej po namoczeniu, a także dodawać do owsianki, płatków, jogurtu, deserów i wypieków.
SYNERGIA
Warto połączyć z korzeniem omanu w przypadku zakażeń pasożytniczych.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Borówka czernica jest niską krzewinką z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Nazwa Vaccinum wywodzi się od łacińskiego słowa vaccae – jagoda, myrtillus dodano do nazwy w XVI wieku ze względu na podobieństwo jagód i liści do mirtu. Borówka czarna występuje w strefie klimatu umiarkowanego i arktycznego na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce możemy spotkać ją w lasach iglastych aż do wysokości 1800 m n.p.m.
Borówka czarna osiąga 15-30 cm wysokości, ale wysoko w górach rosną krzewinki nieco niższe. Pod ziemią tworzy rozległe kłącze – jedna roślina może pokryć nawet kilka metrów powierzchni. Część nadziemną stanowią proste, rozgałęzione łodygi. Są one pokryte listkami o wielkości ok. 1 cm, które czerwienieją na jesień, a na zimę opadają. Kwiaty borówki czarnej przypominają maleńkie lampiony zwisające z gałązek. Owocami są ciemnoniebieskie jagody. W lecznictwie stosowany jest owoc borówki czarnej – Myrtilli Fructus oraz liść – Myrtilli folium.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Borówka czernica (czarna jagoda) – owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. http://www.webmd.com
3. Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.jedzenie-lekarstwem.pl
5. http://www.odzywianie.info.pl