• Borówka czernica owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Borówka czernica owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Borówka czernica owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Vaccinium myrtillus

Borówka czernica owoc

  • W magazynie: 0 sztuk
    10,90
    W magazynie: 0 sztuk
    10,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Czarna jagoda, borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to przede wszystkim bogactwo antocyjanów – substancji, które nadają jej owocom ciemny kolor. Antocyjany odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe (np. rak jelita grubego), neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona, Alzheimera) oraz wieku podeszłego.

Już w I w. n.e. Dioskurides polecał czarne jagody w przypadku biegunek, a w XII w. pisała o nich św. Hildegarda z Bingen. Owoce te miały duże znaczenie w medycynie ludowej Słowian i mieszkańców Północnej Europy. Co ciekawe, brytyjscy piloci z Royal Air Force jadali podczas wojny dżem z czarnych jagód przed nocnymi lotami bojowymi, aby lepiej widzieć w ciemności. Dało to początek badaniom nad antocyjanami zawartymi w jagodach oraz ich wpływie na wzrok.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Przeciwzapalne i opóźniające starzenie się

Jagodę czarną charakteryzuje najwyższa zawartość antocyjanów spośród wszystkich borówek. Zestaw antocyjanów, który jest specyficzny dla tego gatunku, nazwano myrtylliną. Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i tkanek wywołanym przez wolne rodniki, hamują procesy starzenia się organizmu, a także chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Chronią także struktury oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym, dlatego korzystnie wpływają na wzrok.

  • Pozytywny wpływ na układ krążenia

Antocyjany zawarte w czarnych jagodach wykazują zdolność do wzmacniania ścian tętnic, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a także obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej. Wspomagają również utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, co niejednokrotnie pokazały badania kliniczne.

  • Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

Odwar z owoców borówki czarnej pomocny jest przy biegunkach, nieżycie żołądka i jelit oraz w owrzodzeniu okrężnicy. Taniny zawarte w owocach działają ściągająco, a antocyjany wiążą toksyny bakteryjne, sole i metale ciężkie (np. rtęć), hamują ich wchłanianie i wspomagają odtruwanie organizmu. Co więcej, substancje zawarte w jagodach działają tonizująco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i hamują drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych. Łagodzą bóle brzucha i nudności.

  • Przeciwpasożytnicze

Owoce czarnej jagody wykorzystuje się do zwalczania pasożytów jelitowych, takich jak owsiki i glisty. W trakcie kuracji przyjmuje się od 1-3 szklanek świeżych owoców dziennie lub owoce suszone, które można łączyć np. z korzeniem omanu.

  • Antyseptyczne

Odwar z jagody stosowany zewnętrznie świetnie nadaje się do płukania gardła przy nieżytach jamy ustnej jako środek odkażający. Papka z owoców dobrze wpływa na gojące się rany.


SKŁAD

Suszone owoce borówki czarnej 100%. Surowiec najwyższej jakości.


BORÓWKA CZERNICA OWOC DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Borówka czernica herbata:

  • Odwar

1 łyżkę suszonych owoców borówki czernicy zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut i przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie od 0,5 do 1 szklanki odwaru. Stosować zawsze świeżo przygotowany odwar.


Inny sposób użycia:

  • Suszone jagody można spożywać na surowo, najlepiej po namoczeniu, a także dodawać do owsianki, płatków, jogurtu, deserów i wypieków.


SYNERGIA

Warto połączyć z korzeniem omanu w przypadku zakażeń pasożytniczych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Borówka czernica jest niską krzewinką z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Nazwa Vaccinum wywodzi się od łacińskiego słowa vaccae – jagoda, myrtillus dodano do nazwy w XVI wieku ze względu na podobieństwo jagód i liści do mirtu. Borówka czarna występuje w strefie klimatu umiarkowanego i arktycznego na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce możemy spotkać ją w lasach iglastych aż do wysokości 1800 m n.p.m.

Borówka czarna osiąga 15-30 cm wysokości, ale wysoko w górach rosną krzewinki nieco niższe. Pod ziemią tworzy rozległe kłącze – jedna roślina może pokryć nawet kilka metrów powierzchni. Część nadziemną stanowią proste, rozgałęzione łodygi. Są one pokryte listkami o wielkości ok. 1 cm, które czerwienieją na jesień, a na zimę opadają. Kwiaty borówki czarnej przypominają maleńkie lampiony zwisające z gałązek. Owocami są ciemnoniebieskie jagody. W lecznictwie stosowany jest owoc borówki czarnej – Myrtilli Fructus oraz liść – Myrtilli folium.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Borówka czernica owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. http://www.webmd.com
3. Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.jedzenie-lekarstwem.pl
5. http://www.odzywianie.info.pl

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: słodki
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce, Zdrowe oczy, Sprawne krążenie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Oczyszczanie organizmu, Rany i otarcia

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia J., W dniu: 30.12.2018

    Idealne działanie przy problemach żołądkowych.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof B., W dniu: 23.08.2018

    Borówka wyborna!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK