Chlorella to gatunek zielonych alg morskich. Jest popularnym suplementem wśród wegan i wegetarian ze względu na obecność dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Chlorella zawiera unikalną i zróżnicowaną kompozycję witamin i składników mineralnych. Zaliczana jest do najzdrowszych superfoods na świecie.

WŁAŚCIWOŚCI
Właściwości prozdrowotne
- Jest bogatym źródłem bioaktywnej formy witaminy B12 [1,2,8] i zawiera wysoką ilość żelaza, dlatego może być znakomitym suplementem nie tylko dla wegan i wegetarian, ale też dla kobiet w ciąży i karmiących, a także sportowców i dzieci, u których ryzyko niedoborów tych składników jest podwyższone. Żelazo i witamina B12 zwiększają produkcję czerwonych krwinek i zapobiegają anemii. Czerwone krwinki są niezbędne, aby dostarczyć tlen do wszystkich komórek organizmu. Odpowiednia ich ilość zapewnia wysoką wydolność, dobrą kondycję i koncentrację.
- Jest źródłem wysokiej jakości białka i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
- Zawiera znaczące ilości witamin i minerałów. Jest dobrym źródłem witaminy B1, B2, B6, kwasu foliowego, niacyny (wit. PP), kwasu pantotenowego (wit. B5), magnezu i manganu. Szczegółowa zawartość witamin i składników mineralnych w chlorelli podana jest poniżej.
- Jest bogatym źródłem beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. Witamina A przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku i bierze udział w procesach odpornościowych.
- Jest bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny, które przyczyniają się do prawidłowego widzenia i zapobiegają wystąpieniu AMD – zwyrodnienia plamki żółtej.
- Jest bogatym źródłem chlorofilu, który odpowiada za intensywnie zielony kolor alg. Chlorofil jest silnym antyoksydantem, a także źródłem magnezu, który wchodzi w skład jego cząsteczki.
- Chlorella może wpłynąć na poprawę profilu lipidowego osób z podwyższonym cholesterolem. W jednym z badań klinicznych pacjenci z hipercholesterolemią spożywali 5 g chlorelli dziennie. Już po 2 tygodniach zaobserwowano u nich wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i triglicerydów we krwi [3].
- Regularne spożywanie chlorelli może mieć pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i opóźniać zmiany degeneracyjne mózgu związane ze starzeniem się. W jednym z badań na szczurach zaobserwowano, że codzienne spożywanie chlorelli chroniło neurony zwierząt przed stresem oksydacyjnym, poprawiło ich zdolności kojarzenia i pamięć, a także spowolniło degenerację komórek nerwowych [4].

SKŁAD
Sproszkowana chlorella 100%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA na 100 g
Wartość energetyczna |
397kcal (1978 kJ)/100g
|
Białko |
60g |
Tłuszcz |
8,6g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
1,9mg |
Węglowodany |
20g |
– w tym cukry |
<1g |
Wit. B12 |
100µg (4000% RDA*) |
Wit. A (w postaci beta-karotenu) |
14500µg (1800% RDA) |
Wit. B1 |
1,9mg (173% RDA) |
Wit. B2 |
4,6mg (329% RDA) |
Kwas pantotenowy |
5,83mg (97% RDA) |
Wit. B6 |
1,4mg (100% RDA) |
Kwas foliowy |
1,4mg (70% RDA) |
Wit. PP |
34mg (213% RDA) |
Żelazo |
225mg (1600% RDA) |
Magnez |
373mg (~100% RDA) |
Wapń |
341mg (43% RDA) |
Potas |
885mg (44% RDA) |
Cynk |
4,1mg (52% RDA) |
Jod |
0,5mg (41% RDA) |
Mangan |
5,7mg (285% RDA) |
RDA – Recommended Daily Value = zalecane dzienne spożycie.

CHLORELLA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Zażywać 1-2 łyżeczki 2 razy dziennie. Aby proszek mógł dobrze się wchłonąć, należy rozpuścić go w letniej wodzie lub dodać do posiłku. Chlorella posiada słonawy, lekko grzybowy smak, więc pasować będzie do potraw słonych, zup i koktajli warzywnych.

PRZECIWWSKAZANIA
Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia i nie odnotowano do tej pory skutków ubocznych związanych z jej stosowaniem.
Na początku suplementacji może pojawić się wzrost ilości gazów w jelitach, jednak po kilku dniach efekt ten ustępuje.
JAKOŚĆ PRODUKTÓW
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Chlorella proszek dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA
1. Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Preventive effects of Chlorella on cognitive decline in age-dependent dementia model mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://examine.com
6. http://nutritiondata.self.com
7. http://chlorella.pl
8. http://www.b12-vitamin.com
***