Chyawanprash
- Cena za 100g:9,23 zł
Chyawanprash
To ajurwedyjska pasta sporządzona z 49 ziół według tradycyjnej receptury. Zawarte w niej składniki bogate są w antyoksydanty i stanowią unikatową kombinację,
która pozytywnie wpływa na nastrój, koncentrację, witalność i system odpornościowy.
Podstawę pasty stanowi amla, która jest owocem o wysokiej zawartości witaminy C.
Najważniejsze składniki pasty:
- Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis) – nazywana owocem piękności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C.
Wzmacnia układ immunologiczny i krwionośny.
- Pippali (Piper longum) – korzystnie oddziałuje na metabolizm i pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy.
- Karkatshringi (Pistacia integerrima) – wzmacnia ochronę organizmu przed infekcjami i zakażeniami dzięki właściwościom antybakteryjnym,
antywirusowym i przeciwgrzybiczym.
- Szafran – dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Nadaje skórze blasku.
- Ipomoea digitata – wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i śledziony. Łagodzi bóle miesiączkowe.
- Bala (Sida cordifolia) – wspomaga leczenie niepłodności.
- Guduchi (Tinospora cordifolia) – wspiera system immunologiczny.
- Satavari (Asparagus racemosus) – pomaga utrzymać prawidłowy poziom hormonów, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i moczowego.
- Ghee (masło klarowane) – wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, lecz także jako lek w medycynie ajurwedyjskiej.
Tonizuje układ pokarmowy, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit.
- Indyjski żeń-szeń (Ashwagandha somnifera) – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego: dobrze wpływa na nastrój i koncentrację.
Dodaje energii i witalności.

SPOSÓB UŻYCIA
Chyawanprash ma konsystencję dżemu i smak słodko-kwaśny z delikatnie ostrą nutą. Może być spożywany samodzielnie albo jako dodatek do potraw i do smarowania pieczywa. Można wymieszać go z mlekiem i spożyć w formie napoju. Wardo dodawać go do jogurtów, serków, owsianki, naleśników, koktajli, kaszy i ryżu.

SKŁAD
Amla, cukier, miód, masło klarowane, olej sezamowy, kardamon, goździki, szafran, liść i kora cynamonu, korzeń lukrecji, rodzynki, Bambusa bambos (indyjski bambus kolczasty), Piper longum, Pueraria tuberosa (indyjskie kudzu), Dioscorea bulbifera, Withania somnifera, Asparagus racemosus, Aegle marmelos (kleiszcze smakowite), Desmodium gangeticum (Shalaparni), Gmelina arborea (Białe drzewo tekowe), Oroxylum indicum (indyjski kwiat w kształcie trąbki), Premna integrifolia (Agnimantha), Solanum indicum (Psianka indyjska), Solanum xanthocarpum (Bakłażan tajski), Stereospermum suaveolens (Patla), Tribulus terrestris (buzdyganek naziemny), Uraria picta (Lagopoides), Sida cordifolia (country mallow), Phaseolus trilobus (Mudgaparni), Teramnus labialis (Mashaparni), Pistacia integerrima (Karkatshringi), Phyllanthus niruri (Liściokwiat), Leptadenia reticulata (Jeevanti), Terminalia chebula (Migdałecznik chebułowiec), Tinospora cordifolia (Guduchi), Curcuma zedoaria (Ostryż cytwarowy), Boerhavia diffusa (Barszcz indyjski), Nymphaea stellata (Lilia wodna), Adhatoda vasica (Orzech Malabar), Maritima annua (Przypołudnik), Inula racemosa (korzeń irysa), Santalum album, sorbinian potasu – E202.
Może zawierać ziarna sezamu.
Odpowiedni dla wegetarian.
Nie do spożycia przez chorych na cukrzycę.

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.planetayurveda.com
2. http://www.himalayawellness.com
3. http://www.ayurvedicindia.info
4. http://www.dabur.com.pl