Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Chyawanprash
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Chyawanprash

  • W magazynie: 5 sztuk
    25,40
    W magazynie: 5 sztuk
    25,40
    W magazynie: 4 sztuk
    37,90
    W magazynie: 4 sztuk
    63,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Chyawanprash to ajurwedyjska pasta sporządzona z 49 ziół według tradycyjnej receptury. Zawarte w niej składniki bogate są w antyoksydanty i stanowią unikatową kombinację, która pozytywnie wpływa na nastrój, koncentrację, witalność i system odpornościowy. Podstawę pasty stanowi amla, która jest owocem o wysokiej zawartości witaminy C.

Najważniejsze składniki pasty

  • Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis) – nazywana owocem piękności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Wzmacnia układ immunologiczny i krwionośny.
  • Pippali (Piper longum) – korzystnie oddziałuje na metabolizm i pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy.
  • Karkatshringi (Pistacia integerrima) – wzmacnia ochronę organizmu przed infekcjami i zakażeniami dzięki właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym.
  • Szafran – dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Nadaje skórze blasku.
  • Ipomoea digitata – wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i śledziony. Łagodzi bóle miesiączkowe.
  • Bala (Sida cordifolia) – wspomaga leczenie niepłodności.
  • Guduchi (Tinospora cordifolia) – wspiera system immunologiczny.
  • Satavari (Asparagus racemosus) – pomaga utrzymać prawidłowy poziom hormonów, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i moczowego.
  • Ghee (masło klarowane) – wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, lecz także jako lek w medycynie ajurwedyjskiej. Tonizuje układ pokarmowy, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit.
  • Indyjski żeń-szeń (Ashwagandha somnifera) – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego: dobrze wpływa na nastrój i koncentrację. Dodaje energii i witalności.

SPOSÓB UŻYCIA

Chyawanprash (wym. cziwynprasz) ma konsystencję dżemu i smak słodko-kwaśny z delikatnie ostrą nutą. Może być spożywany samodzielnie albo jako dodatek do potraw i do smarowania pieczywa. Można wymieszać go z mlekiem i spożyć w formie napoju. Wardo dodawać go do jogurtów, serków, owsianki, naleśników, koktajli, kaszy i ryżu.


SKŁAD

Amla, cukier, miód, masło klarowane, olej sezamowy, kardamon, goździki, szafran, liść i kora cynamonu, korzeń lukrecji, rodzynki, Bambusa bambos, Piper longum, Pueraria tuberosa, Dioscorea bulbifera, Withania somnifera, Asparagus racemosus, Aegle marmelos, Desmodium gangeticum, Gmelina arborea, Oroxylum indicum, Premna integrifolia, Solanum indicum, Solanum xanthocarpum, Stereospermum suaveolens, Tribulus terrestris, Uraria picta, Sida cardifolia, Phaseolus trilobus, Teramnus labialis, Pistacia integerrima, Phyllanthus niruri, Leptadenia reticulata, Terminalia chebula, Tinospora cordifolia, Curcuma zedoaria, Boerhavia diffusa, Nymphaea stellata, Adhatoda vasica, Maritima annua, Inula racemosa, Santalum album, sorbinian potasu – E202.

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 325 kcal
Białko: 1,26 g
Węglowodany: 76 g
- w tym cukry: 67 g
- błonnik: 0,7 g
Tłuszcz: 1,7 g
- w tym nasycone: 0,7 g
Sód: 0,03 g

Może zawierać ziarna sezamu
Odpowiedni dla wegetarian
Nie do spożycia przez chorych na cukrzycę


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.planetayurveda.com
2. http://www.himalayawellness.com
3. http://www.ayurvedicindia.info
4. http://www.dabur.com.pl

***

Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowie skóry, Drogi moczowe, Trawienie, Sprawne krążenie, Układ oddechowy
Zastosowanie: Koncentracja, Energia, Odprężenie i nastrój
Alergeny: sezam

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 03.11.2015

    Chyawanprash pyszny dżem...warto dodać co zawiera :Amla (agrest indyjski), pieprz długi, pistacja integerrima, szafran, ipomoea digitata, bala, tinospora cordifolia, szparag satavari, klarowane masło ghee, indyjski żeń-szeń, kora cynamonowa, cynamon, kudzu, olej sezamowy, gałka muszkatałowa, miód, szparag lekarski, bambus, lilia wodna, kardamon, haritaki (migdałecznik), goździk, indyjska róża kasztanowa, malwa, okrężnica bagienna, galas, irish root, lukrecja gładka, wasaka, trawa orzechowa (cyperus rotundus), drzewo sandałowe, kurkuma, rodzynki, sorbinian potasu, olej sezamowy, barszcz zwyczajny, cukier, kryształka kolankowata, fasola mungo, fasola złota, miechunka rozdęta i inne. Sposób użycia: 1-2 łyżeczki dwa razy dziennie przed posiłkiem. Idealny do smarowania wypieków. Chyavanprash można również rozpuścić w mleku lub w wodzie, uzyskując aromatyczny napój.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 20.10.2015

    Działa na mnie świetnie. Dla mnie pyszny, pikantno-słodki. (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz M., W dniu: 05.10.2015

    Produkt godny polecenia. Dodaje wigoru i poprawia koncentrację. Panowie będą zadowoleni :) Polecam wersję 500 gr.