Copal czarny
- Cena za 100g:33,96 zł
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności mailem.
Copal czarny / Madagaskar
Copal to żywica pochodząca z różnych gatunków drzew występujących w Ameryce Południowej, Afryce, Indonezji, Australii, Nowej Zelandii i Polinezji, najczęściej z Protium opal i Hymenaea verrucosa. Zbierana jest z powierzchni ziemi lub wydobywana spod jej płytkich warstw, gdzie mogła spędzić od 10 tysięcy do aż 5 milionów lat. Jej cechą charakterystyczną jest konsystencja, która stanowi etap przejściowy pomiędzy miękką gumożywicą a twardym bursztynem.
Istnieje wiele odmian kopali. Różnią się one między sobą pochodzeniem, barwą i zapachem. Oferowany przez nas copal ciemny pozyskiwany jest na Madagaskarze i pochodzi z drzew z rodzaju Bursera. Podczas topnienia wydziela nieskomplikowany, lekki i ciepły zapach, który nadaje pomieszczeniu przyjemną rześkość. Czuć w nim typowy aromat żywicy połączony z nutką wanilii.
Podczas spalania na węgielku copal ten pachnie nieco bardziej ciężko, przywodząc na myśl wilgotną jaskinię. Zapach wciąż jest jednak bardzo świeży, ma w sobie także coś wzniosłego.
Nie bez powodu żywica ta stosowana był dawniej podczas azteckich i majańskich ceremonii religijnych, szałasów potów i rytuałów ofiarnych. Wzniosłość jej zapachu ułatwia skupienie i nadaje atmosferze mistycyzmu. Wierzono, że dym copalu pomaga odpędzić negatywne moce i zaprasza dobre duchy.

SKŁAD
Copal czarny 100%. Surowiec najwyższej jakości!

ZASTOSOWANIE
Produkt aromatyczny.

SPOSÓB UŻYCIA
Kryształek żywicy należy położyć na rozżarzonym węgielku lub umieścić go na metalowej podstawce nad rozpaloną świeczką.

BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. https://en.wikipedia.org
3. http://blog.missala.pl