Kordyceps chiński
Kordyceps chiński (Cordyceps sinensis) to wyjątkowy grzyb-pasożyt występujący naturalnie na Wyżynie Tybetańskiej, atakujący larwy ćmy z rodzaju Thitarodes, które przebywają pod ziemią podczas zimy. Kordyceps zbierany i wykorzystywany jest od lat przez tybetańskie plemiona nomadów, które przygotowują z niego napój o właściwościach stymulujących, przywracający siły i energię oraz zwiększający wytrzymałość. Chińczycy także docenili kordyceps i stosują jego sproszkowaną formę wraz z zaatakowaną larwą jako środek poprawiający odporność organizmu, przyspieszający metabolizm oraz podnoszący wydolność fizyczną i popęd seksualny.
Cena naturalnego surowca jest bardzo wysoka i osiąga ponad 20 tys. dolarów za kilogram, dlatego obecnie w suplementach diety i preparatach stosuje się kordyceps wyhodowany laboratoryjnie. Pozwala to nie tylko zmniejszyć jego cenę, ale także ograniczyć zbiory kordycepsu z naturalnych siedlisk.

KORDYCEPS – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Maczużnik chiński bogaty jest w bioaktywne substancje o szerokim spektrum działania. Należą do nich między innymi cenne polisacharydy: beta-D-glukany o udowodnionym naukowo działaniu prozdrowotnym, a także antyoksydanty, substancje o działaniu podobnym do antybiotyków oraz inhibitory MAO.
Dzięki zawartości bioaktywnych substancji, kordyceps chiński:
- wspiera naturalną odporność organizmu,
- zwiększa wydolność fizyczną, siłę i wytrzymałość,
- podnosi ogólną witalność,
- pozytywnie wpływa na nastrój,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- wzmacnia popęd seksualny i zwiększa płodność u kobiet i mężczyzn.
Więcej na temat właściwości kordycepsu przeczytasz w naszym kompendium.

KORDYCEPS – ZASTOSOWANIE
- zmęczenie i osłabienie
- niska odporność
- wysoka aktywność fizyczna i umysłowa
- stres
- obniżony nastrój
- obniżony popęd seksualny i płodność

SKŁAD
Cordyceps chiński 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!

CORDYCEPS – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Przyjmować doustnie od 500 mg do 4 g na dobę. Przed zażyciem rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W przypadku przyjmowania dawki wyższej niż 1 g na dobę, warto ją rozłożyć na kilka porcji, aby zapewnić optymalne wchłanianie.
Pierwszą porcję najlepiej przyjmować rano na czczo, 30 minut przed śniadaniem. Kolejne porcje przyjmować przed posiłkiem, ale jeśli smak jest źle tolerowany, proszek można dodać do posiłku.

PRZECIWWSKAZANIA
Produktu nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci do 12 roku życia.
Interakcje:
Maczużnik może zakłócać działanie leków immunosupresyjnych i przeciwzakrzepowych oraz potęgować działanie leków przeciwcukrzycowych, hipotensyjnych i antydepresyjnych.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Polska nazwa botaniczna kordycepsu to maczużnik. Jest to grzyb rozwijający się w ciele larwy ćmy, która hibernuje pod ziemią podczas zimy. Oba gatunki występują naturalnie tylko na Wyżynie Tybetańskiej. Zarodniki kordycepsu atakują larwę wnikając do jej wnętrza, a następnie przekształcają się w grzybnię. Rozrastająca się grzybnia wypełnia tkanki larwy lub dorosłego owada powodując jego śmierć. Na koniec wytwarza owocniki, czyli małe grzybki przypominające maczugi, wyrastające na powierzchni zaatakowanego bezkręgowca. W Tybecie mówi się na nie yartsagunbu.
Kordyceps chiński występuje naturalnie w górskich rejonach Tybetu, Indii i Nepalu na wysokości pomiędzy 3000-5000 m.n.p.m. Inne gatunki z rodzaju kordyceps spotykane są w całej Azji i w Europie.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Cordyceps chiński dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://naukadlazdrowia.pl
3. https://nootriment.com
4. http://www.dietmoderators.com
***