Kordyceps chiński (Cordyceps sinensis) to wyjątkowy grzyb występujący naturalnie na Wyżynie Tybetańskiej. Jest uznawany za pasożyta, ponieważ atakuje larwy ćmy z rodzaju Thitarodes, które przebywają pod ziemią podczas zimy. Kordyceps zbierany i wykorzystywany jest od lat przez tybetańskie plemiona nomadów, które przygotowują z niego napój o właściwościach stymulujących, przywracający siły i energię oraz zwiększający wytrzymałość. Chińczycy także docenili kordyceps i stosują jego sproszkowaną formę wraz z zaatakowaną larwą jako środek poprawiający odporność organizmu, przyspieszający metabolizm oraz podnoszący wydolność fizyczną i popęd seksualny.
Cena naturalnego surowca jest bardzo wysoka i osiąga ponad 20 tys. dolarów za kilogram, dlatego obecnie w suplementach diety i preparatach stosuje się kordyceps wyhodowany laboratoryjnie. Pozwala to nie tylko zmniejszyć jego cenę, ale także ograniczyć zbiory kordycepsu z naturalnych siedlisk.
Maczużnik chiński bogaty jest w bioaktywne substancje o szerokim spektrum działania. Należą do nich między innymi cenne polisacharydy: beta-D-glukany o udowodnionym naukowo działaniu prozdrowotnym, a także antyoksydanty, substancje o działaniu podobnym do antybiotyków oraz inhibitory MAO.
Dzięki zawartości bioaktywnych substancji, kordyceps chiński:
Kordyceps chiński 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!
Dwie miarki (około pół płaskiej łyżeczki) cordycepsu stosuj 1 lub 2 razy dziennie po wymieszaniu z wodą, mlekiem lub sokiem. Najlepiej rano i w południe przed posiłkami.
Cordyceps świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy razem z kakao, macą i ewentualnie miodem.
Większe porcje cordycepsu mogą zwiększać ciśnienie i powodować napięcie oraz skrócony oddech.
Kordycepsu nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci do 12 roku życia.
Zbyt duża porcja cordycepsu objawia się wzrostem ciśnienia krwi, kołataniem serca, nadmiernym pobudzeniem i skróceniem oddechu.
Kordyceps może zakłócać działanie leków immunosupresyjnych i przeciwzakrzepowych oraz potęgować działanie leków przeciwcukrzycowych, hipotensyjnych i antydepresyjnych.
Polska nazwa botaniczna kordycepsu to maczużnik. Jest to grzyb rozwijający się w ciele larwy ćmy, która hibernuje pod ziemią podczas zimy. Oba gatunki występują naturalnie tylko na Wyżynie Tybetańskiej. Zarodniki kordycepsu atakują larwę wnikając do jej wnętrza, a następnie przekształcają się w grzybnię. Rozrastająca się grzybnia wypełnia tkanki larwy lub dorosłego owada powodując jego śmierć. Na koniec wytwarza owocniki, czyli małe grzybki przypominające maczugi, wyrastające na powierzchni zaatakowanego bezkręgowca. W Tybecie mówi się na nie yartsagunbu.
Kordyceps chiński występuje naturalnie w górskich rejonach Tybetu, Indii i Nepalu na wysokości pomiędzy 3000-5000 m.n.p.m. Inne gatunki z rodzaju kordyceps spotykane są w całej Azji i w Europie.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Kordyceps chiński, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://naukadlazdrowia.pl
3. https://nootriment.com
4. http://www.dietmoderators.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
7:00-11:00 oraz 11:30-16:00
Obserwuj nas