Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) wyróżnia się pięknymi, błękitnymi kwiatami. Występuje pospolicie w Polsce i na świecie. Rośnie na łąkach, przy drogach i na polach, jest też uprawiana. Ziele zbierane jest w kwietniu z dziko rosnących roślin, a korzenie wykopuje się jesienią.
Świeży korzeń cykorii jest gruby i mięsisty, ma brunatny kolor i gorzki smak. Po wysuszeniu i uprażeniu wykorzystywany jest do produkcji substytutu kawy, gdyż inulina podczas prażenia przekształca się w związek aromatyczny o zapachu kawy. Wyhodowano specjalne odmiany cykorii o bardzo rozwiniętym korzeniu, a także odmiany liściowe przeznaczone do sałatek, które możemy spotkać w sklepach spożywczych.
Cykoria podróżnik zawdzięcza swoją nazwę grupie botaników, którzy spostrzegli, że rośnie ona najczęściej przy drodze. Inne jej nazwy to podróżnik błękitny, batogi św. Jana, kozi mlecz, popie rurki i miododajna królewna.
Korzeń cykorii bogaty jest w sok mleczny, który zawiera cholinę, inulinę (ok. 40%), substancje gorzkie, kwasy polifenolowe, fitosterol, sole mineralne i niewielkie ilości olejków eterycznych oraz witamin.
Suszony korzeń cykorii 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Cykoria – herbata (cięty korzeń):
1-2 łyżeczki cykorii zalej szklanką wrzącej wody, gotuj pod przykryciem przez kilka minut, po czym odstaw do naciągnięcia na 10 minut. Pij 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.
Warto stosować razem z zielem cykorii.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Cykoria podróżnik należy do rodziny astrowatych. Nazywana jest też podróżnikiem błękitnym, cykorią zwyczajną lub kozim mleczem. W Polsce występuje pospolicie, można ją spotkać na łąkach, pastwiskach, obrzeżach pól uprawnych, poboczach dróg i ugorach. Rozprzestrzeniła się na całym świecie i rośnie dziko lub jest uprawiana. W uprawie hoduje się odmiany o mocno rozwiniętym korzeniu, wykorzystywane w produkcji kawy, i odmiany liściowe na sałatki.
Cykoria osiąga od 30 do 120 cm wysokości. Jej łodygi są cienkie, ale twarde i włókniste, dlatego trudno je zerwać. Tworzą wiele rozgałęzień. Rośnie na nich mało liści lecz sporo kwiatów. Liście są drobne i mają lancetowaty kształt. Kwiaty są zwykle niebieskie, rzadziej białe lub różowe. Ich średnica mierzy około 3-4 cm. Składają się z licznych, podłużnych płatków. Korzeń cykorii jest gruby, mięsisty i gorzki w smaku.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Cykoria podróżnik korzeń, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology
2. http://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.zdrowyportal.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas