h2. Cykoria podróżnik - ziele
*Cykoria podróżnik* (_Cichorium intybus_) to pospolita roślina, którą spotkać możemy na łąkach, przydrożach i polach, a także w uprawie. *Jej cechą charakterystyczną są piękne, lazurowe kwiaty.* Ziele zbierane jest w kwietniu z dziko rosnących roślin. Aby je uzyskać, ścina się wierzchołki pędów o długości ok. 20 cm, bez zdrewniałych łodyg, a następnie suszy w suszarniach. Jej korzenie natomiast wykopuje się jesienią. *W uprawie istnieją liściowe odmiany cykorii (endywia) przeznaczone do sałatek, które możemy spotkać w sklepach spożywczych.*
Cykoria podróżnik zawdzięcza swoją nazwę grupie botaników, którzy spostrzegli, że *rośnie ona najczęściej przy drodze*. Inne jej nazwy to podróżnik błękitny, batogi św. Jana, kozi mlecz, popie rurki i miododajna królewna.
!
Do substancji bioaktywnych liści i pędów cykorii należą flawonoidy, pochodne apigeniny, hiperozyd i hydroksykumaryny. Kwiaty zawierają antocyjany oraz cychorynę.
* *Substancje obecne w zielu cykorii wywierają korzystny wpływ na układ pokarmowy.* Stymulują żołądek i dwunastnicę do wydzielania soków trawiennych, dlatego pomocne są w przypadku niestrawności oraz nieżytu tych narządów.
* *Wspierają także prawidłowe wydzielanie żółci przez wątrobę i funkcjonowanie woreczka żółciowego.* Usprawniają przepływ żółci, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Ekstrakty z liści wykorzystywane w badaniach wykazały ochronny wpływ na wątrobę i zapobiegały jej uszkodzeniom przez wolne rodniki.
* Składniki cykorii *wspomagają usuwanie zanieczyszczeń z krwi, dróg żółciowych, dróg moczowych i nerek* poprzez swoje działanie moczopędne.
* Wpływają też pozytywnie na układ nerwowy i wykazują *lekkie działanie sedatywne*.
!
*Suszone ziele cykorii podróżnik 100%*. Surowiec najwyższej jakości!
!
*+Cykoria podróżnik - herbata (ziele cięte):+*
* *Napar:*
Do przygotowania jednej porcji naparu wystarczy zalać 1-2 łyżeczki ziela wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 10-15 min.
* *Odwar:*
1 łyżeczkę ziela gotować w szklance wody przez kilka minut, po czym odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.
!
Warto stosować razem z korzeniem cykorii.
!
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
!
*Cykoria podróżnik* należy do rodziny astrowatych. Nazywana jest też podróżnikiem błękitnym, cykorią zwyczajną lub kozim mleczem. W Polsce występuje pospolicie, można ją spotkać na łąkach, pastwiskach, obrzeżach pól uprawnych, poboczach dróg i ugorach. Rozprzestrzeniła się na całym świecie i rośnie dziko lub jest uprawiana. W uprawie hoduje się odmiany o mocno rozwiniętym korzeniu, wykorzystywane w produkcji kawy, i odmiany liściowe na sałatki.
Cykoria osiąga od 30 do 120 cm wysokości. Jej łodygi są cienkie, ale twarde i włókniste, dlatego trudno je zerwać. Tworzą wiele rozgałęzień. Rośnie na nich mało liści lecz sporo kwiatów. Liście są drobne i mają lancetowaty kształt. Kwiaty są zwykle niebieskie, rzadziej białe lub różowe. Ich średnica mierzy około 3-4 cm. Składają się z licznych, podłużnych płatków. Korzeń cykorii jest gruby, mięsisty i gorzki w smaku.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Cykoria podróżnik ziele*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_04_07_Cykoria_podróżnik_ziele_cięte.webp!
!
1. Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology
2. https://www.zdrowyportal.org
3. https://pl.wikipedia.org
***