Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) to pospolita roślina, którą spotkać możemy na łąkach, przydrożach i polach, a także w uprawie. Jej cechą charakterystyczną są piękne, lazurowe kwiaty. Ziele zbierane jest w kwietniu z dziko rosnących roślin. Aby je uzyskać, ścina się wierzchołki pędów o długości ok. 20 cm, bez zdrewniałych łodyg, a następnie suszy w suszarniach. Jej korzenie natomiast wykopuje się jesienią. W uprawie istnieją liściowe odmiany cykorii (endywia) przeznaczone do sałatek, które możemy spotkać w sklepach spożywczych.
Cykoria podróżnik zawdzięcza swoją nazwę grupie botaników, którzy spostrzegli, że rośnie ona najczęściej przy drodze. Inne jej nazwy to podróżnik błękitny, batogi św. Jana, kozi mlecz, popie rurki i miododajna królewna.
Do substancji bioaktywnych liści i pędów cykorii należą flawonoidy, pochodne apigeniny, hiperozyd i hydroksykumaryny. Kwiaty zawierają antocyjany oraz cychorynę.
Suszone ziele cykorii podróżnik 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Cykoria podróżnik – herbata (ziele cięte):
Do przygotowania jednej porcji naparu wystarczy zalać 1-2 łyżeczki ziela wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 10-15 min.
1 łyżeczkę ziela gotować w szklance wody przez kilka minut, po czym odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.
Warto stosować razem z korzeniem cykorii.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Cykoria podróżnik należy do rodziny astrowatych. Nazywana jest też podróżnikiem błękitnym, cykorią zwyczajną lub kozim mleczem. W Polsce występuje pospolicie, można ją spotkać na łąkach, pastwiskach, obrzeżach pól uprawnych, poboczach dróg i ugorach. Rozprzestrzeniła się na całym świecie i rośnie dziko lub jest uprawiana. W uprawie hoduje się odmiany o mocno rozwiniętym korzeniu, wykorzystywane w produkcji kawy, i odmiany liściowe na sałatki.
Cykoria osiąga od 30 do 120 cm wysokości. Jej łodygi są cienkie, ale twarde i włókniste, dlatego trudno je zerwać. Tworzą wiele rozgałęzień. Rośnie na nich mało liści lecz sporo kwiatów. Liście są drobne i mają lancetowaty kształt. Kwiaty są zwykle niebieskie, rzadziej białe lub różowe. Ich średnica mierzy około 3-4 cm. Składają się z licznych, podłużnych płatków. Korzeń cykorii jest gruby, mięsisty i gorzki w smaku.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Cykoria podróżnik ziele, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology
2. https://www.zdrowyportal.org
3. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas