Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Beata, W dniu: 30.03.2020
Jestem bardzo zadowolona!
-
Ocena: (5/5)
Ryszard K., W dniu: 01.04.2019
produkt dobrej jakości
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) wyróżnia się pięknymi, błękitnymi kwiatami. Występuje pospolicie w Polsce i na świecie. Rośnie na łąkach, przy drogach i na polach, jest też uprawiana. Ziele zbierane jest w kwietniu z dziko rosnących roślin, a korzenie wykopuje się jesienią.
Świeży korzeń cykorii jest gruby i mięsisty, ma brunatny kolor i gorzki smak. Po wysuszeniu i uprażeniu wykorzystywany jest do produkcji substytutu kawy, gdyż inulina podczas prażenia przekształca się w związek aromatyczny o zapachu kawy. Wyhodowano specjalne odmiany cykorii o bardzo rozwiniętym korzeniu, a także odmiany liściowe przeznaczone do sałatek, które możemy spotkać w sklepach spożywczych.
Cykoria podróżnik zawdzięcza swoją nazwę grupie botaników, którzy spostrzegli, że rośnie ona najczęściej przy drodze. Inne jej nazwy to podróżnik błękitny, batogi św. Jana, kozi mlecz, popie rurki i miododajna królewna.
Właściwości prozdrowotne:
Korzeń cykorii bogaty jest w sok mleczny, który zawiera cholinę, inulinę (ok. 40%), substancje gorzkie, kwasy polifenolowe, fitosterol, sole mineralne i niewielkie ilości olejków eterycznych oraz witamin.
Suszony korzeń cykorii 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Cykoria – herbata (cięty korzeń):
Odwar: 1 łyżeczkę korzeni gotować w szklance wody przez kilka minut, po czym odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.
Warto stosować razem z zielem cykorii.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Cykoria podróżnik należy do rodziny astrowatych. Nazywana jest też podróżnikiem błękitnym, cykorią zwyczajną lub kozim mleczem. W Polsce występuje pospolicie, można ją spotkać na łąkach, pastwiskach, obrzeżach pól uprawnych, poboczach dróg i ugorach. Rozprzestrzeniła się na całym świecie i rośnie dziko lub jest uprawiana. W uprawie hoduje się odmiany o mocno rozwiniętym korzeniu, wykorzystywane w produkcji kawy, i odmiany liściowe na sałatki.
Cykoria osiąga od 30 do 120 cm wysokości. Jej łodygi są cienkie, ale twarde i włókniste, dlatego trudno je zerwać. Tworzą wiele rozgałęzień. Rośnie na nich mało liści lecz sporo kwiatów. Liście są drobne i mają lancetowaty kształt. Kwiaty są zwykle niebieskie, rzadziej białe lub różowe. Ich średnica mierzy około 3-4 cm. Składają się z licznych, podłużnych płatków. Korzeń cykorii jest gruby, mięsisty i gorzki w smaku.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Cykoria podróżnik korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology
2. http://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.zdrowyportal.org
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Polska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Smak: | gorzki |
Zdrowie: | Sprawne jelita, Zdrowe serce, Stres, napięcie, Drogi moczowe, Mocna wątroba, Trawienie |
Zastosowanie: | oczyszczanie organizmu |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | Chroni wątrobę i wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie. Stymuluje trawienie. Łagodnie uspokaja. |
Nazwa łacińska: | Cichorium intybus |
Ocena: (5/5)
Jestem bardzo zadowolona!
Ocena: (5/5)
produkt dobrej jakości