Czubryca czerwona
- Cena za 100g:8,32 zł
:fill(white)/46183a302f97a31d728931f104076788.jpg)
:fill(white)/46183a302f97a31d728931f104076788.jpg)
Czubryca czerwona
Czubryca czerwona – aromatyczna, nieco pikantna przyprawa wywodząca się z kuchni bułgarskiej, stanowiąca mieszankę różnych przypraw i ziół. W jej skład wchodzą: cząber górski, papryka słodka, papryka chilli, czosnek, tymianek, bazylia oraz niewielkie ilości soli i cukru. Czubryca czerwona wzbogaca potrawy o niepowtarzalny, delikatnie ostry smak oraz nadaje im apetycznej, czerwono-pomarańczowej barwy.
Czubryca czerwona to wspaniały dodatek do potraw z soczewicy, cieciorki i soi. Wzbogaca smak jajek w różnej postaci oraz świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi, dziczyzną, pieczeniami i potrawami z grilla. Warto wypróbować ją w pikantnych gulaszach, bigosie oraz leczo. Podkreśla smak sałatek, sosów, spaghetti i past. Znakomicie sprawdza się jako posypka na kanapki. Dodana do potraw tłustych i ciężkostrawnych wspomaga ich trawienie w przewodzie pokarmowym.
Najważniejszym składnikiem czubrycy jest cząber górski – to roślina o silnym, przyjemnym aromacie, w której składzie znajdziemy olejki eteryczne, flawonoidy, karotenoidy, żywice oraz kwasy organiczne. Są to substancje bioaktywne, które niosą ze sobą wiele korzyści dla zdrowia, m.in.: wywierają pozytywny wpływ na trawienie, wspierają organizm w odpowiedzi przeciwzapalnej oraz wspomagają prawidłową gospodarkę hormonalną u kobiet.

SKŁAD
Składa się z papryki czerwonej słodkiej, papryki chilli, czosnku, tymianku, bazylii, cząbru oraz odrobiny soli i cukru.