Dziewięćsił bezłodygowy (Carlina acaulis), inaczej kąślina, posiada wartościowy korzeń, który zawiera substancje o pozytywnym wpływie na trawienie i pracę układu pokarmowego. Jest to roślina stosowana od czasów średniowiecznych. Jej łacińska nazwa gatunkowa zaczerpnięta została z greckiego a kaulos, czyli „bez łodygi”. Z kolei polska nazwa dziewięćsił nadana została przez górali, którzy wierzyli, że roślina ta kryje w sobie dziewięć uzdrowicielskich mocy i jest dziewięć razy silniejsza od wszystkich innych ziół.
Suszone kwiatostany dziewięćsiłu zdobiły dawniej drzwi wejściowe domów na Podhalu, a także na Bałkanach, w Alpach oraz w kraju Basków. Miało to zapewnić szczęście i ochronę. Dziś możemy się często spotkać z motywem dziewięćsiłu w sztuce podhalańskiej, a gmina Baligród w Bieszczadach umieściła go na swoim herbie. Co ciekawe, dno koszyczków kwiatowych dziewięćsiłu spożywa się w niektórych krajach po ugotowaniu jako warzywo. Ma to miejsce w Kirgistanie, Szwajcarii i Włoszech.
Właściwości prozdrowotne:
Substancjami bioaktywnymi dziewięćsiłu są karlinoksyd (ang. carlinoxide) i karlinen zawarte w olejku eterycznym oraz garbniki, inulina, kwasy organiczne, fitosterole i flawonoidy.
Dziewięćsił bezłodygowy – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Dziewięćsił bezłodygowy – herbata (korzeń cięty):
1 łyżkę korzenia zagotować w 2 szklankach wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przecedzić. Tak przygotowany odwar spożyć w ciągu dnia w kilku porcjach.
Dziewięćsił w proszku:
¼ łyżeczki mielonego korzenia zażywać 3 razy dziennie z posiłkami.
Napar do przemywania skóry:
Sporządzić napar wg. przepisu na herbatę, zamieniając wodę na ocet winny. Przecedzonym naparem przemywać cerę trądzikową, wypryski i inne zmiany skórne.
Połączenie z kłączem tataraku wpłynie korzystnie na procesy trawienne.
Ciąża i laktacja, uczulenie na dziewięćsił oraz inne rośliny z rodziny astrowatych (np. słonecznik, stokrotka, ambrozja, chryzantemy).
Nie stosować u dzieci.
W wysokich dawkach może wywołać silne wymioty.
Dziewięćsił bezłodygowy należy do rodziny astrowatych. Rodzimym obszarem jego występowania są Alpy leżące w południowej i środkowej Europie. Rośnie na wysokości do 2800 m n.p.m. Można go również spotkać w górach polskich: Tatrach, Beskidach, Pieninach, Sudetach i Bieszczadach, rzadziej na nizinach. Jest u nas objęty częściową ochroną gatunkową.
Dziewięćsił, jak wskazuje nazwa gatunkowa, zwykle nie posiada łodygi, poza jednym podgatunkiem o łodydze bardzo krótkiej. Jego korzeń jest gruby, palowy, przypomina korzeń marchwi. Liście mają pierzasty kształt i mocno powcinane brzegi pokryte kolcami. Tworzą rozetę wokół kwiatostanu, który stanowi wyłącznie żółty środek wypełniony rurkowatymi płatkami. Srebrzystobiałe płatki otaczające środek nie należą do korony kwiatowej lecz stanowią tzw. wewnętrzne łuski okrywy. Zewnętrzne łuski okrywy natomiast są ciemnobordowe i gęsto pokryte kolcami. Owocem tej rośliny jest niełupka z dużym aparatem lotnym, roznoszona przez wiatr.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Dziewięćsił bezłodygowy korzeń cięty (mielony) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Maria Purcelley, Medicinal Properties of Herbs and Plants. https://books.google.pl
2. http://tadeuszchowaniak.pl
3. http://dominikakustosz.com
4. https://zojalitwin.wordpress.com
5. https://pl.wikipedia.org
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Zdrowie: | Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie |
Zastosowanie: | przyspieszanie metabolizmu, pielęgnacja twarzy, rany i otarcia, trądzik |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | Pobudza detoks organizmu. Przyspiesza trawienie, stymulując wydzielanie soków trawiennych i żółci. |
Nazwa łacińska: | Carlina acaulis |