Manila elemi to miękka, bladożółta oleożywica pozyskiwana z drzewa Canarium luzonicum. Drzewo to występuje na Filipinach. Uprawiane jest nie tylko ze względu na swoją żywicę, lecz także dla jadalnych orzechów, zwanych orzeszkami pili.
Topniejąca żywica elemi pachnie jak las iglasty po deszczu, świeżo starta skórka cytryny i zioła. Zapach przywodzi na myśl słoneczne lato. Z jednej strony jest lekki i rześki, a z drugiej ciepły i otulający. Wprawia w pogodny nastrój i pomaga na moment uwolnić się od stresu, negatywnych emocji i zmartwień.
Drzewa Canarium luzonicum rosną w filipińskich lasach tropikalnych. Żywica pozyskiwana jest co kilka dni, zwykle w porze deszczowej, kiedy drzewa produkują jej najwięcej. Zbieracze odrywają korę i nacinają rdzeń drzewa za pomocą maczety o nazwie bolo, a następnie zbierają wyciekające krople do przeznaczonych do tego naczyń.
Tradycyjnie żywica elemi służyła mieszkańcom Filipin jako środek na bóle stawów i mięśni oraz jako rodzaj opatrunku, który chronił rany przed zakażeniami i sprzyjał ich gojeniu się. Była wkomponowywana w maści lub wcierana bezpośrednio w problematyczne miejsca. Dziś żywica elemi wykorzystywana jest jako kadzidło, a także jako składnik perfum, farb drukarskich i lakierów do instrumentów i mebli.
Manila elemi 100%.
Produkt aromatyczny.
Kawałek żywicy należy położyć na rozżarzonym węgielku lub stopić w żaroodpornym naczyniu umieszczonym nad płomieniem.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas