Powiadom mnie o dostępności mailem.
Estragon (Artemisia dracunculus), zwany też w Polsce bylicą dragankiem, a we Francji smoczym zielem. Jest to ziele przyprawowe z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszarów Ameryki Północnej i Syberii, ale rozprzestrzenił się również w Europie.
Estragon jest szczególnie ceniony przez Francuzów i uważany za jedno z najlepszych francuskich ziół. Jego smak jest intensywny i może zdominować potrawę, dlatego należy używać go w niewielkich ilościach i dodawać pod koniec gotowania, aby uniknąć wydobycia się jego gorzkiego smaku.
Przyprawa powstaje z suszonych i rozdrobnionych liści. Stosuje się ją do przygotowania różnego rodzaju mięs i ryb. Pasuje do potraw z jajek, a także do warzyw gotowanych i pieczonych, sałatek oraz sosów i dressingów na bazie jogurtu, majonezu, czy śmietany. Można ją również wykorzystać do aromatyzowania octu, masła lub musztardy.
Aby skorzystać z leczniczych właściwości estragonu, warto go nie tylko dodawać do potraw, ale też przygotować tak jak herbatę. W tym celu należy zalać 1-2 łyżeczki suszu wrzącą wodą i parzyć przez 10 minut.
Właściwości prozdrowotne:
1. http://www.herbwisdom.com
2. http://www.nutrition-and-you.com
3. http://www.przyprawowy.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas