Estragon – “smocze ziele”
Estragon (Artemisia dracunculus), zwany też w Polsce bylicą dragankiem, a we Francji smoczym zielem. Jest to ziele przyprawowe z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszarów Ameryki Północnej i Syberii, ale rozprzestrzenił się również w Europie.
Estragon jest szczególnie ceniony przez Francuzów i uważany za jedno z najlepszych francuskich ziół. Jego smak jest intensywny i może zdominować potrawę, dlatego należy używać go w niewielkich ilościach i dodawać pod koniec gotowania, aby uniknąć wydobycia się jego gorzkiego smaku.
Przyprawa powstaje z suszonych i rozdrobnionych liści. Stosuje się ją do przygotowania różnego rodzaju mięs i ryb. Pasuje do potraw z jajek, a także do warzyw gotowanych i pieczonych, sałatek oraz sosów i dressingów na bazie jogurtu, majonezu, czy śmietany. Można ją również wykorzystać do aromatyzowania octu, masła lub musztardy.
Aby skorzystać z leczniczych właściwości estragonu, warto go nie tylko dodawać do potraw, ale też przygotować tak jak herbatę. W tym celu należy zalać 1-2 łyżeczki suszu wrzącą wodą i parzyć przez 10 minut.
ESTRAGON – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Estragon pobudza apetyt i pozytywnie wpływa na procesy trawienne, stymulując produkcję żółci w wątrobie i przynosząc ulgę w powszechnych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Może też pomóc osobom cierpiącym na dyspepsję (zaburzenia połykania). W medycynie naturalnej stosowany był w celu eliminacji pasożytów przewodu pokarmowego.
- Napar z estragonu ma delikatne działanie sedatywne i pomaga obniżyć poziom stresu. Promuje też zdrowy sen, szczególnie w połączeniu z rumiankiem.
- W badaniach udowodniono, że estragon korzystnie wpływa na kobiecy układ rozrodczy i może być pomocnym suplementem w pobudzaniu osłabionej menstruacji.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.herbwisdom.com
2. http://www.nutrition-and-you.com
3. http://www.przyprawowy.pl