Powiadom mnie o dostępności mailem.
Galangal kencur (Kaempferia galanga) to jeden z czterech gatunków roślin określanych wspólnym mianem „galangal”. Pochodzi z Indii i jest charakterystyczny dla krajów azjatyckich oraz Australii i Nowej Gwinei. Jego kłącza stosowane są tam przede wszystkim jako przyprawa i element tradycyjnej medycyny. Indyjska Ajurweda wykorzystywała je dawniej w przypadku dolegliwości trawiennych, bólu brzucha, bólu zębów, głowy, mięśni i stawów. Wysuszony, sproszkowany korzeń galangalu wymieszany z miodem stanowił lek na kaszel i podrażnione gardło. Podobne zastosowania miały te kłącza w Tajlandii oraz w Chinach, gdzie dodatkowo sporządzano z nich ziołowe mieszanki na infekcje i przeziębienia.
Badania medycyny współczesnej nad składnikami aktywnymi zawartymi w kłączach galangalu potwierdzają słuszność zastosowania tego surowca w medycynie tradycyjnej.
Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych kłącza Kaempferia galanga stosowane są również w przemyśle perfumeryjnym, a w Japonii i Tybecie sporządza się z nich kadzidła. Uważa się, że wdychanie dymu z kadzideł zawierających galangal powoduje poprawę nastroju i koncentracji, ułatwia medytację i niweluje zmęczenie psychiczne.
Co ciekawe, w Papui Nowej Gwinei kłącze Kaempferia galanga stanowiło niegdyś surowiec do sporządzania wywarów psychoaktywnych i afrodyzyjnych, było także wykorzystywane podczas ceremonii z magicznymi roślinami i grzybami.
Galangal, choć przypomina wyglądem imbir, ma zdecydowanie inny zapach i smak. Charakteryzuje się świeżymi, cytrusowo-żywicznymi nutami, których w imbirze nie znajdziemy.
Właściwości prozdrowotne:
Galangal suszony – kłącze mielone (Kaempferia galanga) 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!
Galangal w proszku:
1-3 łyżki sproszkowanego galangalu zalej jedną lub dwiema szklankami wody, gotuj 5 minut, odcedź. Możesz użyć kilkakrotnie tego samego surowca, dopóki odwar nie zblednie.
Połączenie galangalu z kłączem tataraku, zielem passiflory i liśćmi Ilex guayusa wzmocni jego działanie relaksacyjne.
Nadwrażliwość na roślinę, ciąża i laktacja.
Kaempferia galanga należy do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Zasięg jego występowania rozciąga się od Indii i Bangladeszu, przez południowe Chiny, do krajów Azji Południowo-Wschodniej, Australii i Nowej Gwinei. Rośnie dziko w lasach tropikalnych, jest również szeroko uprawiany. Osiąga wysokość 45 cm.
Pod ziemią tworzy kłącze podobne do imbiru. Nad ziemią widać rozetę złożoną z dużych i szerokich liści o owalnym kształcie, zaostrzonych końcach i podłużnym unerwieniu. Kwiaty galangalu mają 6-12 białych płatków z purpurowymi plamkami przy dnie kwiatowym. Wydzielają przyjemny zapach.
</https:>
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Galangal kencur dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Phytochemistry and medicinal properties of Kaempferia galanga L. (Zingiberaceae) extracts. http://www.academicjournals.org
2. Biological and Chemical properties of Kaempferia galanga L. – a Zingiberaceae plant. http://www.academia.edu
3. https://en.wikipedia.org
4. http://entheology.com
5. http://tropical.theferns.info
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas