Galgant (Alpinia officinarum), zwany też gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem, to nieodłączny dodatek do wielu potraw w Południowo-Wschodniej Azji. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, ale jest od niego nieco ostrzejszy i zdecydowanie bardziej gorzki. Wyróżnia się zachwycająco bogatym aromatem. Stosuje się go nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej, zwłaszcza w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy zwykli wykorzystywać rozgrzewające właściwości galgantu w walce z grypą i przeziębieniami, a Hindusi stosowali go w problemach żołądkowo-jelitowych.
Właściwości prozdrowotne:
Galgant – korzeń mielony, cięty lub cały (Alpinia officinarium) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia:
Galgant – zastosowanie w kuchni:
Galgant posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Suszony korzeń samodzielnie nie nadaje się do spożycia. Można przyrządzić z niego napar i nalewkę, ale najlepiej wykorzystać go w kuchni, gdyż nadaje potrawom wyjątkowy aromat, przywołujący na myśl Azję. Warto dodać kilka kawałków suszonego galgantu do zupy lub innych gotowanych w wodzie potraw, a także sosów. Galgant doskonale łączy się z ostrymi przyprawami, tajską bazylią, liśćmi curry, imbirem i trawą cytrynową.
Galgant – korzeń cały:
Rozdrobnić i stosować jako przyprawę lub przygotować napar: 1 łyżkę korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Galgant – herbata (korzeń cięty):
Łyżkę suszonego korzenia galgantu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut lub podgotować w wodzie przez 10 minut.
Galgant – korzeń mielony:
1 łyżeczkę mielonego korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 10 minut.
Nalewka:
100 g ciętego lub mielonego galgantu zalać alkoholem 40-60% (500 ml), macerować 10 dni, a następnie przefiltrować. Nalewkę należy zażywać w dawce 5 ml, 1-3 razy dziennie. W przypadku bólów mięśni i stawów należy wcierać nalewkę w bolące miejsca.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Alpinia galgant to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest w Chinach i na Sri Lance, a dziko występuje w Malezji. Dorasta nawet do 2,5 metra wysokości. Rodzi białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wyłaniają się małe torebki z nasionami.
Galgant uprawia się dla podziemnych, bulwiastych kłączy. Osiągają one 4-8 cm i zazwyczaj nie przekraczają 2 cm grubości. Mają cienką i lśniącą, czerwono-brązową skórkę oraz mlecznobiały miąższ. Wykopuje się je, kiedy roślina ma 4-6 lat i wykorzystuje świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu. Po zmieleniu otrzymuje się czerwonobrązowy proszek.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Galgant korzeń cięty/mielony/cały dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
1. https://www.drugs.com
2. http://www.naturalremedies.org
3. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas