Nanga

Galgant korzeń

Alpinia officinarumTo przyprawa o bogatym, korzennym aromacie, podkreślonym nutą miętowej świeżości. Odmieni nawet najzwyklejszą potrawę.
13,21 zł
  • Cena za 100g:26,42 zł
Wybierz opcję
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń
Galgant korzeń

Opis produktu


Galgant – przyprawa

Galgant (Alpinia officinarum), zwany też gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem, to nieodłączny dodatek do wielu potraw w Południowo-Wschodniej Azji. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, ale jest od niego nieco ostrzejszy i zdecydowanie bardziej gorzki. Wyróżnia się zachwycająco bogatym aromatem. Stosuje się go nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej, zwłaszcza w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy zwykli wykorzystywać rozgrzewające właściwości galgantu w walce z grypą i przeziębieniami, a Hindusi stosowali go w problemach żołądkowo-jelitowych.


GALGANTDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego – stymuluje trawienie i działa rozkurczowo.
  • Rozgrzewa organizm i wspiera mechanizmy odpornościowe organizmu.


SKŁAD


Galgant – korzeń mielony, cięty lub cały (Alpinia officinarium) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia:

  • korzeń cały – Indonezja,
  • korzeń cięty – Chiny.


GALGANTDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Galgant – zastosowanie w kuchni:

Galgant posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Suszony korzeń samodzielnie nie nadaje się do spożycia. Można przyrządzić z niego napar i nalewkę, ale najlepiej wykorzystać go w kuchni, gdyż nadaje potrawom wyjątkowy aromat, przywołujący na myśl Azję. Warto dodać kilka kawałków suszonego galgantu do zupy lub innych gotowanych w wodzie potraw, a także sosów. Galgant doskonale łączy się z ostrymi przyprawami, tajską bazylią, liśćmi curry, imbirem i trawą cytrynową.


Galgant – korzeń cały:

Rozdrobnić i stosować jako przyprawę lub przygotować napar: 1 łyżkę korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.


Galgant – herbata (korzeń cięty):

Łyżkę suszonego korzenia galgantu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut lub podgotować w wodzie przez 10 minut.


Galgant – korzeń mielony:

1 łyżeczkę mielonego korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 10 minut.


Nalewka:

100 g ciętego lub mielonego galgantu zalać alkoholem 40-60% (500 ml), macerować 10 dni, a następnie przefiltrować. Nalewkę należy zażywać w dawce 5 ml, 1-3 razy dziennie. W przypadku bólów mięśni i stawów należy wcierać nalewkę w bolące miejsca.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Alpinia galgant to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest w Chinach i na Sri Lance, a dziko występuje w Malezji. Dorasta nawet do 2,5 metra wysokości. Rodzi białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wyłaniają się małe torebki z nasionami.

Galgant uprawia się dla podziemnych, bulwiastych kłączy. Osiągają one 4-8 cm i zazwyczaj nie przekraczają 2 cm grubości. Mają cienką i lśniącą, czerwono-brązową skórkę oraz mlecznobiały miąższ. Wykopuje się je, kiedy roślina ma 4-6 lat i wykorzystuje świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu. Po zmieleniu otrzymuje się czerwonobrązowy proszek.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Galgant korzeń cięty/mielony/cały dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.



BIBLIOGRAFIA


1. https://www.drugs.com
2. http://www.naturalremedies.org
3. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (19)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more