Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Alpinia officinarum

Galgant korzeń

  • W magazynie: 30 sztuk
    11,70
    W magazynie: 30 sztuk
    11,70
    W magazynie: 2 sztuk
    44,70
    W magazynie: 55 sztuk
    12,90
    W magazynie: 6 sztuk
    49,90
    W magazynie: 4 sztuk
    8,91
    W magazynie: 3 sztuk
    36,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Galgant (Alpinia officinarum), zwany też gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem, to nieodłączny dodatek do wielu potraw w południowo-wschodniej Azji. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, ale jest od niego nieco ostrzejszy i zdecydowanie bardziej gorzki. Stosuje się go nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej, zwłaszcza w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej. Chińczycy wykorzystują rozgrzewające właściwości galgantu w walce z grypą i przeziębieniami, a Hindusi stosują go w problemach żołądkowo-jelitowych.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Substancje bioaktywne obecne w korzeniu galgantu korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego i pomagają złagodzić dolegliwości trawienne.
  • Działają rozgrzewająco na organizm i wspierają mechanizmy odpornościowe organizmu. Wstępne badania laboratoryjne wykazały, że galgant zawiera związki pomagające utrzymać prawidłowy poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.


SKŁAD

Korzeń galgantu 100%. Surowiec najwyższej jakości.


GALGANT DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Galgant herbata (korzeń cięty):

  • Napar

Należy zalać wrzątkiem łyżkę suszonego korzenia galgantu i parzyć przez 20-30 minut.


Inne sposoby użycia:

  • Nalewka

100 g suchego i rozdrobnionego surowca zalać alkoholem 40-60% (500 ml), macerować 10 dni, a następnie przefiltrować. Nalewkę należy zażywać w dawce 5 ml, 1-3 razy dziennie. W przypadku bólów mięśni i stawów należy wcierać nalewkę w bolące miejsca.


  • Galgant posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Suszony korzeń samodzielnie nie nadaje się do spożycia. Można przyrządzić z niego napar i nalewkę, a najlepiej wykorzystać go w kuchni, gdyż nadaje potrawom wyjątkowy aromat, przywołujący na myśl Azję. Warto dodać kilka kawałków suszonego galgantu do zupy lub innych gotowanych w wodzie potraw, a także sosów. Galgant doskonale łączy się z ostrymi przyprawami, tajską bazylią, liśćmi curry, imbirem i trawą cytrynową.



h3. PRZECIWWSKAZANIA

Nie odnotowano do tej pory żadnych skutków ubocznych, interakcji i przeciwwskazań dotyczących korzenia galgantu.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Alpinia galgant to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest w Chinach i na Sri Lance, a dziko występuje w Malezji. Dorasta nawet do 2,5 metra wysokości. Rodzi białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wyłaniają się małe torebki z nasionami.

Galgant uprawia się dla podziemnych, bulwiastych kłączy. Osiągają one 4-8 cm i zazwyczaj nie przekraczają 2 cm grubości. Mają cienką i lśniącą, czerwono-brązową skórkę oraz mlecznobiały miąższ. Wykopuje się je, kiedy roślina ma 4-6 lat i wykorzystuje świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu. Po zmieleniu otrzymuje się czerwonobrązowy proszek.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Galgant korzeń cięty (mielony) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.drugs.com
2. http://www.naturalremedies.org
3. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: korzeń
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Chiny
Smak: gorzki, rozgrzewający, ostry
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Joanna R., W dniu: 01.12.2018

    Polecam. Towar bardzo dobrej jakości. 100% zadowolenie klientów.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018

    towar zgodny z opisem,szybka realizacja

  • Ocena: (3/5)

    Michał Z., W dniu: 13.04.2018

    Używam galgantu od lat, ale ten jest zauważalnie inny w konsystencji oraz smaku.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa P., W dniu: 10.03.2017

    super,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Halina P., W dniu: 02.09.2016

    polecam zwłaszcza na zwalczanie grzybów w jelitach

  • Ocena: (5/5)

    Janusz R., W dniu: 14.03.2016

    Od trzech dni piję napar z galgantu, to chyba za wcześnie na efekty ale od tego momentu serce mnie nie boli.

  • Ocena: (5/5)

    Halina P., W dniu: 16.02.2016

    galgant używam na co dzień,super

  • Ocena: (5/5)

    Halina P., W dniu: 15.01.2016

    Opis działania produktu i est bardzo dobrze wykonany.Ja stosuję galgant do leczenia wczesnego rozwoju grzybów candida.Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 12.10.2015

    Zarąbiste. b. aromatyczne i wydajne, oryginalny egzotyczny smak.faktycznie ostre.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)