h2. Galgant - przyprawa
*Galgant* (_Alpinia officinarum_), zwany też gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem, to *nieodłączny dodatek do wielu potraw w Południowo-Wschodniej Azji*. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, ale jest od niego nieco ostrzejszy i zdecydowanie bardziej gorzki. *Wyróżnia się zachwycająco bogatym aromatem.* Stosuje się go nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej, zwłaszcza w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. *Chińczycy zwykli wykorzystywać rozgrzewające właściwości galgantu w walce z grypą i przeziębieniami, a Hindusi stosowali go w problemach żołądkowo-jelitowych.*
!
* Korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego - *stymuluje trawienie i działa rozkurczowo*.
* Rozgrzewa organizm i *wspiera mechanizmy odpornościowe* organizmu.
!
*Galgant - korzeń mielony, cięty lub cały (_Alpinia officinarium_) 100%*. Surowiec najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia:
* korzeń cały - Indonezja,
* korzeń cięty - Chiny.
!
+*Galgant - zastosowanie w kuchni:*+
*Galgant posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak.* Suszony korzeń samodzielnie nie nadaje się do spożycia. Można przyrządzić z niego napar i nalewkę, ale *najlepiej wykorzystać go w kuchni, gdyż nadaje potrawom wyjątkowy aromat, przywołujący na myśl Azję*. Warto dodać kilka kawałków suszonego galgantu do zupy lub innych gotowanych w wodzie potraw, a także sosów. Galgant doskonale łączy się z ostrymi przyprawami, tajską bazylią, liśćmi curry, imbirem i trawą cytrynową.
*+Galgant - korzeń cały:+*
Rozdrobnić i stosować jako przyprawę lub przygotować napar: 1 łyżkę korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
*+Galgant - herbata (korzeń cięty):+*
Łyżkę suszonego korzenia galgantu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut lub podgotować w wodzie przez 10 minut.
*+Galgant - korzeń mielony:+*
1 łyżeczkę mielonego korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 10 minut.
+*Nalewka:*+
100 g ciętego lub mielonego galgantu zalać alkoholem 40-60% (500 ml), macerować 10 dni, a następnie przefiltrować. Nalewkę należy zażywać w dawce 5 ml, 1-3 razy dziennie. W przypadku bólów mięśni i stawów należy wcierać nalewkę w bolące miejsca.
!
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
!
*_Alpinia galgant_ to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych.* Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest w Chinach i na Sri Lance, a dziko występuje w Malezji. Dorasta nawet do 2,5 metra wysokości. Rodzi białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wyłaniają się małe torebki z nasionami.
Galgant uprawia się dla podziemnych, bulwiastych kłączy. Osiągają one 4-8 cm i zazwyczaj nie przekraczają 2 cm grubości. Mają cienką i lśniącą, czerwono-brązową skórkę oraz mlecznobiały miąższ. Wykopuje się je, kiedy roślina ma 4-6 lat i wykorzystuje świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu. Po zmieleniu otrzymuje się czerwonobrązowy proszek.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Galgant korzeń cięty/mielony/cały*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_02_07_Galgant_korzeń_cięty.webp!
!
1. https://www.drugs.com
2. http://www.naturalremedies.org
3. https://pl.wikipedia.org