Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) sprzyja zdrowiu wątroby, wspomaga trawienie i pracę przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływa na skórę. Działa najlepiej, kiedy stosujemy jego korzeń w połączeniu z zielem.
Bodziszek był szczególnie ważny w medycynie ludowej Rumunii. Dawniej uchodził za lek na bielactwo i do dziś wielu ludzi poszukuje tego ziela właśnie w tym celu. Nie ma jednak rzetelnych dowodów na takie działanie. Bodziszek polecany był ponadto przy wrzodach żołądka, krwotokach, biegunkach, w chorobach wątroby i nerek oraz do płukania jamy ustnej, kiedy bolały zęby. W czasach średniowiecznych świeże ziele rozgniatano i przykładano do ran i krwawień.
Wśród portugalskich zielarzy i lekarzy medycyny naturalnej bodziszek słynie z tego, że wspiera mechanizmy obronne organizmu w walce z nowotworami. Zioło to uważane jest w Portugalii za najbardziej efektywne naturalne wspomaganie terapii nowotworów, najprawdopodobniej dlatego, że zawiera kwas elagowy, który w badaniach laboratoryjnych hamował rozwój guzów nowotworowych [1, 2, 3].
Korzeń bodziszka cuchnącego 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia:
Korzeń cięty:
1-2 łyżki korzenia zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, przecedzić. Wypijać 3 szklanki dziennie lub zastosować do przemywania skóry, okładów, lewatyw, irygacji, nasiadówek.
Bodziszek – korzeń w proszku:
1 płaską łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.
Korzeń bodziszka warto stosować razem z zielem geranium.
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
Bodziszek cuchnący zawdzięcza swoją nazwę temu, że po roztarciu świeżych liści wydziela specyficzny zapach. Ziele to należy do rodziny bodziszkowatych. Można go spotkać w całej Europie, Azji i w północnej Afryce. W Polsce jest pospolity. Rośnie w lasach liściastych i zaroślach, czasem w pobliżu torów kolejowych. Osiąga wysokość 20-40 cm. Jego liście wyrastają na długich ogonkach, a ich kształt jest pierzastosieczny lub podwójnie pierzastosieczny. Kwiaty bodziszka mają około 1 cm średnicy, są intensywnie różowe i składają się z pięciu płatków. Owocem bodziszka jest rozłupka. Cała roślina pokryta jest włoskami.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Bodziszek cuchnący korzeń cięty/mielony, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. https://herbsarespecial.com.au
2. http://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas