Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Ryszard K., W dniu: 15.04.2020
korzeń suchy,czysty,dobrze pocięty
Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) sprzyja zdrowiu wątroby, wspomaga trawienie i pracę przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływa na skórę. Działa najlepiej, kiedy stosujemy jego korzeń w połączeniu z zielem.
Bodziszek był szczególnie ważny w medycynie ludowej Rumunii. Dawniej uchodził za lek na bielactwo i do dziś wielu ludzi poszukuje tego ziela właśnie w tym celu. Nie ma jednak rzetelnych dowodów na takie działanie. Bodziszek polecany był ponadto przy wrzodach żołądka, krwotokach, biegunkach, w chorobach wątroby i nerek oraz do płukania jamy ustnej, kiedy bolały zęby. W czasach średniowiecznych świeże ziele rozgniatano i przykładano do ran i krwawień.
Wśród portugalskich zielarzy i lekarzy medycyny naturalnej bodziszek słynie z tego, że wspiera mechanizmy obronne organizmu w walce z nowotworami. Zioło to uważane jest w Portugalii za najbardziej efektywne naturalne wspomaganie terapii nowotworów, najprawdopodobniej dlatego, że zawiera kwas elagowy, który w badaniach laboratoryjnych hamował rozwój guzów nowotworowych [1, 2, 3].
Właściwości prozdrowotne:
Korzeń bodziszka cuchnącego 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia:
Korzeń cięty:
1-2 łyżki korzenia zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, przecedzić. Wypijać 3 szklanki dziennie lub zastosować do przemywania skóry, okładów, lewatyw, irygacji, nasiadówek.
Bodziszek – korzeń w proszku:
1 płaską łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.
Korzeń bodziszka warto stosować razem z zielem geranium.
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
Bodziszek cuchnący zawdzięcza swoją nazwę temu, że po roztarciu świeżych liści wydziela specyficzny zapach. Ziele to należy do rodziny bodziszkowatych. Można go spotkać w całej Europie, Azji i w północnej Afryce. W Polsce jest pospolity. Rośnie w lasach liściastych i zaroślach, czasem w pobliżu torów kolejowych. Osiąga wysokość 20-40 cm. Jego liście wyrastają na długich ogonkach, a ich kształt jest pierzastosieczny lub podwójnie pierzastosieczny. Kwiaty bodziszka mają około 1 cm średnicy, są intensywnie różowe i składają się z pięciu płatków. Owocem bodziszka jest rozłupka. Cała roślina pokryta jest włoskami.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bodziszek cuchnący korzeń cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. https://herbsarespecial.com.au
2. http://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Mocna wątroba, Trawienie |
Zastosowanie: | pielęgnacja twarzy, pielęgnacja oczu, rany i otarcia, trądzik |
Krótki opis produktu: | Pozytywnie wpływa na wątrobę, wspomaga trawienie i pracę jelit. Sprzyja gojeniu się skóry i działa kojąco na oczy. |
Nazwa łacińska: | Geranium robertianum |
Ocena: (5/5)
korzeń suchy,czysty,dobrze pocięty