Geranium - bodziszek korzeń
- Cena za 100g:15,52 zł
Bodziszek cuchnący – korzeń
Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) sprzyja zdrowiu wątroby, wspomaga trawienie i pracę przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływa na skórę. Działa najlepiej, kiedy stosujemy jego korzeń w połączeniu z zielem.
Bodziszek był szczególnie ważny w medycynie ludowej Rumunii. Dawniej uchodził za lek na bielactwo i do dziś wielu ludzi poszukuje tego ziela właśnie w tym celu. Nie ma jednak rzetelnych dowodów na takie działanie. Bodziszek polecany był ponadto przy wrzodach żołądka, krwotokach, biegunkach, w chorobach wątroby i nerek oraz do płukania jamy ustnej, kiedy bolały zęby. W czasach średniowiecznych świeże ziele rozgniatano i przykładano do ran i krwawień.
Wśród portugalskich zielarzy i lekarzy medycyny naturalnej bodziszek słynie z tego, że wspiera mechanizmy obronne organizmu w walce z nowotworami. Zioło to uważane jest w Portugalii za najbardziej efektywne naturalne wspomaganie terapii nowotworów, najprawdopodobniej dlatego, że zawiera kwas elagowy, który w badaniach laboratoryjnych hamował rozwój guzów nowotworowych [1, 2, 3].

KORZEŃ BODZISZKA – DZIAŁANIE
- wspomaga funkcjonowanie wątroby,
- wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stany zapalne,
- wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit,
- zastosowany zewnętrznie pomaga zagoić rany, redukuje trądzik i wypryski,
- łagodzi podrażnione oczy dotknięte zapaleniem spojówek. [2]
BODZISZEK KORZEŃ – ZASTOSOWANIE
- dla zdrowia wątroby
- dla zdrowia żołądka i jelit
- na trawienie
- do pielęgnacji skóry i okładów na oczy [2]

SKŁAD
Korzeń bodziszka cuchnącego 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia:
- Korzeń cięty 50g – Polska.
- Korzeń cięty 250g – Francja.

BODZISZEK KORZEŃ – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Korzeń cięty:
1-2 łyżki korzenia zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, przecedzić. Wypijać 3 szklanki dziennie lub zastosować do przemywania skóry, okładów, lewatyw, irygacji, nasiadówek.
Bodziszek – korzeń w proszku:
1 płaską łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.

SYNERGIA
Korzeń bodziszka warto stosować razem z zielem geranium.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Bodziszek cuchnący zawdzięcza swoją nazwę temu, że po roztarciu świeżych liści wydziela specyficzny zapach. Ziele to należy do rodziny bodziszkowatych. Można go spotkać w całej Europie, Azji i w północnej Afryce. W Polsce jest pospolity. Rośnie w lasach liściastych i zaroślach, czasem w pobliżu torów kolejowych. Osiąga wysokość 20-40 cm. Jego liście wyrastają na długich ogonkach, a ich kształt jest pierzastosieczny lub podwójnie pierzastosieczny. Kwiaty bodziszka mają około 1 cm średnicy, są intensywnie różowe i składają się z pięciu płatków. Owocem bodziszka jest rozłupka. Cała roślina pokryta jest włoskami.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Bodziszek cuchnący korzeń cięty/mielony, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. https://herbsarespecial.com.au
2. http://rozanski.li
3. https://pl.wikipedia.org