h2. *Gojnik* (_Sideritis scardica_)
To ziele rosnące w górach na wysokości ok. 1000 m n.p.m., dzięki czemu jest bardzo czyste. *Jak sugeruje nazwa, gojnik wykorzystywany był dawniej w celu przyspieszenia gojenia się ran.* W starożytnej Grecji napary z gojnika podawane były żołnierzom podczas wojny, aby pomóc im odzyskać siły, wspomóc leczenie obrażeń, złagodzić ból i zapobiec infekcji ran. O dobroczynnym działaniu gojnika pisali greccy lekarze, Hipokrates i Dioskurides.
*Herbata z gojnika to tradycyjny ziołowy napój bałkański, popularny w Grecji, Bułgarii, Macedonii, Albanii i Turcji.* Znany jest również jako herbata górska lub grecka oraz tatarczaj. W Grecji herbatę tą można spotkać jako Olympus Tea, gdyż ziele zbierano tam dawniej ze szczytu góry Olimp, a w Anglii nazywana jest herbatą pasterzy, jako że niegdyś tylko oni mieli do niej dostęp. Z kolei w krajach arabskich na gojnik mówi się _myramiah_, czyli szałwia libańska.
!
* Obecnie gojnik już nie służy do leczenia ran lecz wykorzystywany jest głównie w przypadku przeziębień i grypy oraz w infekcjach górnych dróg oddechowych. *Liczne substancje aktywne zawarte w gojniku wykazują pozytywny wpływ na system odpornościowy i wspierają naturalną obronę organizmu podczas choroby.* Dodatkowo wiele z tych substancji wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
* Napar z gojnika korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. *Łagodzi problemy trawienne, takie jak zgaga, nadwrażliwość żołądka i jelit.* Składniki gojnika działają przeciwzapalnie, dlatego pomagają chronić wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego i przynoszą ulgę osobom cierpiącym na wrzody.
* Ze względu na *działanie rozkurczowe*, gojnik może pomóc w walce z bólem różnego pochodzenia, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
* Co ciekawe, na Bałkanach gojnik nazywany jest "bułgarską viagrą". Uważa się tam, że *działa on jak afrodyzjak i może pomóc w problemach z impotencją*.
!
* osłabienie i przemęczenie
* obniżona odporność
* przeziębienie, grypa i ich profilaktyka
* nadwrażliwy żołądek
* wrzody
* poprawa trawienia
!
*Gojnik - ziele suszone (_Sideritis scardica_) 100%*. Surowiec najwyższej jakości!
!
*+Gojnik - herbata:+*
1-2 łyżeczki suszu należy zalać wrzącą wodą i parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Po przestudzeniu naparu można dodać do niego miód lub sok z cytryny.
*Napar z gojnika ma żółto-zielony kolor i łagodny, ciekawy smak, który jest połączeniem zioła i przyprawy.* Z tego powodu na Bałkanach gojnik wykorzystuje się nie tylko jako herbatę lecz także jako przyprawę w kuchni.
!
*Gojnik* jest byliną, należy do rodziny jasnotowatych i obejmuje ponad sto gatunków. Rośnie wysoko w górach na terenie Bałkanów, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Gatunek _Sideritis scardica_, czyli gojnik macedoński, występuje w górach Pirin, Slavjanka i Rodopy, które leżą w Bułgarii.
Gojnik tworzy splątane skupiska złożone zwykle z kilkunastu roślin. Jego liście wyrastają bezpośrednio z korzenia i układają się w rozetę, ze środka której wyrastają łodygi kwiatowe osiągające długość do 60 cm. Kwiaty pojawiają się w drugim roku życia rośliny i zbierane są od czerwca do sierpnia. Mają żółtozielony kolor, a wyglądem przypominają kłosy.
*Inne nazwy:*
Bułgarska viagra, herbatka górska, herbata pasterzy.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Gojnik ziele*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_02_12_Gojnik_ziele_cięte.webp!
!
1. http://dietetycy.org.pl
2. http://www.czajnikowy.com.pl
3. Anti-inflammatory, gastroprotective, and cytotoxic effects of Sideritis scardica extracts. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://ziolazodleglychkrain.blogspot.com