Gorczyca biała nasiona
- Cena za 100g:5,99 zł
:fill(white)/5ab304fe4645612a866140093c2bfe79.jpg)
:fill(white)/b9e641619ef6b30135f173a53f6176d4.jpg)
:fill(white)/616fc591448001bda6fe173174a327bb.png)
:fill(white)/5ab304fe4645612a866140093c2bfe79.jpg)
:fill(white)/b9e641619ef6b30135f173a53f6176d4.jpg)
:fill(white)/616fc591448001bda6fe173174a327bb.png)
Gorczyca biała (Sinapis alba)
To jednoroczna roślina, która pochodzi z południa Europy – regionów Morza Śródziemnego i Azji. Znana i stosowana w kuchniach i medycynie ludowej od wieków, swoją polską nazwę zawdzięcza goryczce, którą czuć, gdy rozgryzie się małe nasionka. Gorczyca znana jest powszechnie jako musztardowe ziele, ponieważ to właśnie z jej nasionek wytwarza się musztardy różnych ostrości – najostrzejsza jest musztarda rosyjska.
Gorczyca zawiera związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze i właśnie z tego względu świetnie nadaje się do konserwowania pokarmów. Jest nieodzownym dodatkiem marynat, a ponieważ wspomaga trawienie, jest idealną przyprawą do ciężkostrawnych potraw z kapusty, np. bigosu, tłustych mięs i sosów. Pasuje także do jaj i serów.
Gorczyca znana była już za czasów neolitu, a w starożytności używano jej nie tylko w celach kulinarnych. Hipokrates, Dioskurides i ich następcy przypisywali jej działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeczyszczające, rozgrzewające i afrodyzyjne. Gorczyca miała pomagać w przypadku chorób skórnych, szkorbutu, padaczki, paraliży, odmrożeń kończyn i bolących stawów. Do dziś używa się woreczków napełnionych gorczycą do masowania obolałych miejsc i przykładania w miejsca bóli reumatycznych.
GORCZYCA – DZIAŁANIE
- Wspomaga trawienie
Gorczyca wzmaga apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych i żółci. Spożywana w towarzystwie ciężkostrawnych potraw i tłustych dań mięsnych znakomicie usprawnia procesy trawienne. Do tego celu można ją w spożywać także w postaci herbaty.
- Łagodna dla żołądka i jelit
Substancje śluzowe zawarte w nasionach gorczycy powlekają błonę śluzową jelit i żołądka, sprzyjając jej regeneracji i chroniąc ją przed podrażnieniami.
- Działa wykrztuśnie
Napary z gorczycy wspomagają odkrztuszanie i odblokowują drogi oddechowe.
- Afrodyzyjak
Gorczyca wzmaga ukrwienie narządów miednicy, co czyni je bardziej wrażliwymi.
GORCZYCA – ZASTOSOWANIE
Kulinarnie gorczycę stosuje się do wyrobu musztard, jako dodatek do marynat, sosów, dań mięsnych i kapuścianych.
Zdrowotne zastosowanie obejmuje pobudzanie apetytu, wspomaganie trawienia, ochrona śluzówki przewodu pokarmowego, pomoc w odkrztuszaniu, rozgrzewanie ciała.
SPOSÓB UŻYCIA
Według uznania do smaku.

SKŁAD FITOCHEMICZNY
Synapina – fenylokwas, olejki lotne, śluzy, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne.
Kraj pochodzenia:
- gorczyca biała 100 g – Polska, Indie.
- gorczyca biała 1 kg – Polska.
PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE
Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także wywołać biegunkę i trudności w oddychaniu.
Nie zaleca się stosowania gorczycy kobietom w ciąży i karmiącym!
Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.
Niev stosować w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Gorczyca biała – nasiona, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:

BIBLIOGRAFIA
1. https://hort.purdue.edu
2. http://practicalplants.org
3. http://www.poradnikzielarski.pl
4. https://hipokrates2012.wordpress.com