Nanga

Gorczyca czarna nasiona

Brassica nigraOstrzejsza od białej. W naszej kuchni rzadko spotykana, ale w Indiach stosowana powszechnie jako składnik potraw curry
7,52 zł
  • Cena za 100g:7,52 zł
Wybierz opcję
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona
Gorczyca czarna nasiona

Opis produktu

Gorczyca czarna (Brassica nigra)

To siostra gorczycy białej i brązowej. Jej nasiona są najostrzejsze w smaku, dlatego służą przede wszystkim do wyrobu mocnych musztard. W krajach orientalnych nasiona gorczycy wykorzystywane są do produkcji oleju gorczycowego, a jej świeże liście spożywane są w sałatkach.

Gorczyca była znana już w starożytności. O jej pierwszych wykorzystaniach pisano w sanskrycie około 5000 lat temu, ma także swoje miejsce w Biblii. O pozytywnym wpływie gorczycy na zdrowie głosił Hipokrates, a Rzymianie byli prawdopodobnie pierwszymi, którzy zastosowali papkę z nasion w celach terapeutycznych.


DZIAŁANIE


  • Gorczyca czarna wspiera pracę układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych i żółci oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Może okazać się bardzo pomocna po spożyciu ciężkostrawnego posiłku – przynosi ulgę w przypadku uczucia nadmiernej pełności, wzdęć i niestrawności.
  • Substancje bioaktywne zawarte w gorczycy wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, dlatego jej nasiona wykorzystywano dawniej w celu łagodzenia bólów mięśni i stawów. W tym celu mielono je i mieszano z wodą do uzyskania gęstej papki, a następnie zawijano w gazę i przykładano w bolące miejsce.
  • Właściwości rozgrzewające i wykrztuśne związków gorczycy wykorzystywano w medycynie ludowej w postaci kompresu nakładanego na klatkę piersiową, a także doustnie w postaci mocnego naparu. Gorczyca pomaga udrożnić drogi oddechowe i sprzyja oczyszczaniu ich z drobnoustrojów.


GORCZYCA CZARNAZASTOSOWANIE


  • Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. Odmianę czarną wykorzystuje się do produkcji ostrych musztard ze względu na jej intensywny smak.
  • Nasiona gorczycy czarnej doskonale pasują do marynat, majonezów, masła ziołowego, domowej wędliny i kiełbasy oraz do warzyw i grzybów w zalewie octowej. Można je dodawać do surówek lub zaostrzyć nimi sos do sałatki lub mięsa. Warto zastosować je w potrawach ciężkostrawnych, np. na bazie kapusty, fasoli lub mięsa czerwonego, gdyż ułatwią ich przyswajanie.
  • Gorczyca czarna jest popularną przyprawą w Indiach, gdzie najpierw praży się ją na maśle ghee, a następnie dodaje do curry, potraw z ryżu i sosów chutney.
  • Napar z nasion gorczycy warto wypić po obfitym posiłku. Aby go przygotować, należy rozgnieść łyżeczkę nasion, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do naciągnięcia.


SKŁAD


Gorczyca czarna – nasiona (Brassica nigra) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także wywołać biegunkę i trudności w oddychaniu.

Nie zaleca się stosowania gorczycy kobietom w ciąży i karmiącym!

Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.

Nie stosować w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Gorczyca czarna to inaczej kapusta czarna lub kapusta gorczyca. Należy do rodzaju kapusty, chociaż dawniej zaliczana była do rodzaju gorczyc (Sinapis). Występuje dziko i w uprawie na terenie Europy, Azji, Ameryki i Afryki. Jest rośliną jednoroczną. Można spotkać ją na polach, w zaroślach i rowach, czasem uznawana jest za chwast. Osiąga od 0,5 do 2,5 m wysokości. Jej dolne liście są nieco większe niż górne i mają pofalowane brzegi. Kwiaty są drobne i żółte, składają się z czterech płatków. Nasiona gorczycy znajdują się w łuszczynach, czyli podłużnych torebkach nasiennych, znajdujących się na szczytach pędów.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.

Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Gorczyca czarna nasiona, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:



BIBLIOGRAFIA


1. http://www.webmd.com
2. http://www.whfoods.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (2)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more