Gorczyca czarna (Brassica nigra)
To siostra gorczycy białej i brązowej. Jej nasiona są najostrzejsze w smaku, dlatego służą przede wszystkim do wyrobu mocnych musztard. W krajach orientalnych nasiona gorczycy wykorzystywane są do produkcji oleju gorczycowego, a jej świeże liście spożywane są w sałatkach.
Gorczyca była znana już w starożytności. O jej pierwszych wykorzystaniach pisano w sanskrycie około 5000 lat temu, ma także swoje miejsce w Biblii. O pozytywnym wpływie gorczycy na zdrowie głosił Hipokrates, a Rzymianie byli prawdopodobnie pierwszymi, którzy zastosowali papkę z nasion w celach terapeutycznych.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Gorczyca czarna wspiera pracę układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych i żółci oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Może okazać się bardzo pomocna po spożyciu ciężkostrawnego posiłku – przynosi ulgę w przypadku uczucia nadmiernej pełności, wzdęć i niestrawności.
- Substancje bioaktywne zawarte w gorczycy wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, dlatego jej nasiona wykorzystywano dawniej w celu łagodzenia bólów mięśni i stawów. W tym celu mielono je i mieszano z wodą do uzyskania gęstej papki, a następnie zawijano w gazę i przykładano w bolące miejsce.
- Właściwości rozgrzewające i wykrztuśne związków gorczycy wykorzystywano w medycynie ludowej w postaci kompresu nakładanego na klatkę piersiową, a także doustnie w postaci mocnego naparu. Gorczyca pomaga udrożnić drogi oddechowe i sprzyja oczyszczaniu ich z drobnoustrojów.
GORCZYCA CZARNA – ZASTOSOWANIE
- Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. Odmianę czarną wykorzystuje się do produkcji ostrych musztard ze względu na jej intensywny smak.
- Nasiona gorczycy czarnej doskonale pasują do marynat, majonezów, masła ziołowego, domowej wędliny i kiełbasy oraz do warzyw i grzybów w zalewie octowej. Można je dodawać do surówek lub zaostrzyć nimi sos do sałatki lub mięsa. Warto zastosować je w potrawach ciężkostrawnych, np. na bazie kapusty, fasoli lub mięsa czerwonego, gdyż ułatwią ich przyswajanie.
- Gorczyca czarna jest popularną przyprawą w Indiach, gdzie najpierw praży się ją na maśle ghee, a następnie dodaje do curry, potraw z ryżu i sosów chutney.
- Napar z nasion gorczycy warto wypić po obfitym posiłku. Aby go przygotować, należy rozgnieść łyżeczkę nasion, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do naciągnięcia.
SKŁAD
Gorczyca czarna – nasiona (Brassica nigra) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także wywołać biegunkę i trudności w oddychaniu.
Nie zaleca się stosowania gorczycy kobietom w ciąży i karmiącym!
Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.
Nie stosować w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Gorczyca czarna to inaczej kapusta czarna lub kapusta gorczyca. Należy do rodzaju kapusty, chociaż dawniej zaliczana była do rodzaju gorczyc (Sinapis). Występuje dziko i w uprawie na terenie Europy, Azji, Ameryki i Afryki. Jest rośliną jednoroczną. Można spotkać ją na polach, w zaroślach i rowach, czasem uznawana jest za chwast. Osiąga od 0,5 do 2,5 m wysokości. Jej dolne liście są nieco większe niż górne i mają pofalowane brzegi. Kwiaty są drobne i żółte, składają się z czterech płatków. Nasiona gorczycy znajdują się w łuszczynach, czyli podłużnych torebkach nasiennych, znajdujących się na szczytach pędów.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Gorczyca czarna nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.webmd.com
2. http://www.whfoods.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. https://pl.wikipedia.org