• Gorczyca czarna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Gorczyca czarna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Gorczyca czarna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Gorczyca czarna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Brassica nigra

Gorczyca czarna nasiona

Ostrzejsza od białej. W naszej kuchni rzadko spotykana, ale w Indiach stosowana powszechnie jako składnik potraw curry.

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 73 sztuk
    7,52
    W magazynie: 73 sztuk
    7,52
    W magazynie: 10 sztuk
    31,38
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Gorczyca czarna (Brassica nigra)

To siostra gorczycy białej i brązowej. Jej nasiona są najostrzejsze w smaku, dlatego służą przede wszystkim do wyrobu mocnych musztard. W krajach orientalnych nasiona gorczycy wykorzystywane są do produkcji oleju gorczycowego, a jej świeże liście spożywane są w sałatkach.

Gorczyca była znana już w starożytności. O jej pierwszych wykorzystaniach pisano w sanskrycie około 5000 lat temu, ma także swoje miejsce w Biblii. O pozytywnym wpływie gorczycy na zdrowie głosił Hipokrates, a Rzymianie byli prawdopodobnie pierwszymi, którzy zastosowali papkę z nasion w celach terapeutycznych.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Gorczyca czarna wspiera pracę układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych i żółci oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Może okazać się bardzo pomocna po spożyciu ciężkostrawnego posiłku – przynosi ulgę w przypadku uczucia nadmiernej pełności, wzdęć i niestrawności.
  • Substancje bioaktywne zawarte w gorczycy wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, dlatego jej nasiona wykorzystywano dawniej w celu łagodzenia bólów mięśni i stawów. W tym celu mielono je i mieszano z wodą do uzyskania gęstej papki, a następnie zawijano w gazę i przykładano w bolące miejsce.
  • Właściwości rozgrzewające i wykrztuśne związków gorczycy wykorzystywano w medycynie ludowej w postaci kompresu nakładanego na klatkę piersiową, a także doustnie w postaci mocnego naparu. Gorczyca pomaga udrożnić drogi oddechowe i sprzyja oczyszczaniu ich z drobnoustrojów.


GORCZYCA CZARNAZASTOSOWANIE

  • Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. Odmianę czarną wykorzystuje się do produkcji ostrych musztard ze względu na jej intensywny smak.
  • Nasiona gorczycy czarnej doskonale pasują do marynat, majonezów, masła ziołowego, domowej wędliny i kiełbasy oraz do warzyw i grzybów w zalewie octowej. Można je dodawać do surówek lub zaostrzyć nimi sos do sałatki lub mięsa. Warto zastosować je w potrawach ciężkostrawnych, np. na bazie kapusty, fasoli lub mięsa czerwonego, gdyż ułatwią ich przyswajanie.
  • Gorczyca czarna jest popularną przyprawą w Indiach, gdzie najpierw praży się ją na maśle ghee, a następnie dodaje do curry, potraw z ryżu i sosów chutney.
  • Napar z nasion gorczycy warto wypić po obfitym posiłku. Aby go przygotować, należy rozgnieść łyżeczkę nasion, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do naciągnięcia.


SKŁAD

Gorczyca czarna – nasiona (Brassica nigra) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także wywołać biegunkę i trudności w oddychaniu.

Nie zaleca się stosowania gorczycy kobietom w ciąży i karmiącym!

Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.

Nie stosować w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Gorczyca czarna to inaczej kapusta czarna lub kapusta gorczyca. Należy do rodzaju kapusty, chociaż dawniej zaliczana była do rodzaju gorczyc (Sinapis). Występuje dziko i w uprawie na terenie Europy, Azji, Ameryki i Afryki. Jest rośliną jednoroczną. Można spotkać ją na polach, w zaroślach i rowach, czasem uznawana jest za chwast. Osiąga od 0,5 do 2,5 m wysokości. Jej dolne liście są nieco większe niż górne i mają pofalowane brzegi. Kwiaty są drobne i żółte, składają się z czterech płatków. Nasiona gorczycy znajdują się w łuszczynach, czyli podłużnych torebkach nasiennych, znajdujących się na szczytach pędów.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Gorczyca czarna nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.webmd.com
2. http://www.whfoods.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: rozgrzewający, ostry
Zdrowie: Trawienie
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Krótki opis produktu: Ostrzejsza od białej. W naszej kuchni rzadko spotykana, ale w Indiach stosowana powszechnie jako składnik potraw curry
Nazwa łacińska: Brassica nigra

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena L., W dniu: 30.09.2021

    przyprawa dobrej jakości, używam do potraw kuchni indyjskiej

  • Ocena: (5/5)

    Elżbieta S., W dniu: 01.06.2020

    Podobnie jak gorczyca biała - zawsze powinna znaleźć się w kuchennej szafce.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK