h2. *Gorczyca czarna* (_Brassica nigra_)
To siostra gorczycy białej i brązowej. *Jej nasiona są najostrzejsze w smaku, dlatego służą przede wszystkim do wyrobu mocnych musztard.* W krajach orientalnych nasiona gorczycy wykorzystywane są do produkcji oleju gorczycowego, a jej świeże liście spożywane są w sałatkach.
*Gorczyca była znana już w starożytności.* O jej pierwszych wykorzystaniach pisano w sanskrycie około 5000 lat temu, ma także swoje miejsce w Biblii. O pozytywnym wpływie gorczycy na zdrowie głosił Hipokrates, a Rzymianie byli prawdopodobnie pierwszymi, którzy zastosowali papkę z nasion w celach terapeutycznych.
!
* *Gorczyca czarna wspiera pracę układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych i żółci oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.* Może okazać się bardzo pomocna po spożyciu ciężkostrawnego posiłku - przynosi ulgę w przypadku uczucia nadmiernej pełności, wzdęć i niestrawności.
* Substancje bioaktywne zawarte w gorczycy wykazują *działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne*, dlatego jej nasiona wykorzystywano dawniej w celu łagodzenia bólów mięśni i stawów. W tym celu mielono je i mieszano z wodą do uzyskania gęstej papki, a następnie zawijano w gazę i przykładano w bolące miejsce.
* *Właściwości rozgrzewające i wykrztuśne związków gorczycy wykorzystywano w medycynie ludowej w postaci kompresu nakładanego na klatkę piersiową, a także doustnie w postaci mocnego naparu.* Gorczyca pomaga udrożnić drogi oddechowe i sprzyja oczyszczaniu ich z drobnoustrojów.
!
* Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. *Odmianę czarną wykorzystuje się do produkcji ostrych musztard ze względu na jej intensywny smak.*
* *Nasiona gorczycy czarnej doskonale pasują do marynat, majonezów, masła ziołowego, domowej wędliny i kiełbasy oraz do warzyw i grzybów w zalewie octowej.* Można je dodawać do surówek lub zaostrzyć nimi sos do sałatki lub mięsa. Warto zastosować je w potrawach ciężkostrawnych, np. na bazie kapusty, fasoli lub mięsa czerwonego, gdyż ułatwią ich przyswajanie.
* *Gorczyca czarna jest popularną przyprawą w Indiach*, gdzie najpierw praży się ją na maśle ghee, a następnie dodaje do curry, potraw z ryżu i sosów chutney.
* *Napar z nasion gorczycy warto wypić po obfitym posiłku.* Aby go przygotować, należy rozgnieść łyżeczkę nasion, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do naciągnięcia.
!
*Gorczyca czarna - nasiona (_Brassica nigra_) 100%*. Surowiec najwyższej jakości!
!
Duże dawki gorczycy mogą uszkodzić gardło, nerki i drogi moczowe, podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także wywołać biegunkę i trudności w oddychaniu.
Nie zaleca się stosowania gorczycy kobietom w ciąży i karmiącym!
Zbyt długi kontakt nasion gorczycy ze skórą może spowodować podrażnienie i oparzenie.
Nie stosować w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
!
*Gorczyca czarna* to inaczej kapusta czarna lub kapusta gorczyca. Należy do rodzaju kapusty, chociaż dawniej zaliczana była do rodzaju gorczyc (_Sinapis_). Występuje dziko i w uprawie na terenie Europy, Azji, Ameryki i Afryki. Jest rośliną jednoroczną. Można spotkać ją na polach, w zaroślach i rowach, czasem uznawana jest za chwast. Osiąga od 0,5 do 2,5 m wysokości. Jej dolne liście są nieco większe niż górne i mają pofalowane brzegi. Kwiaty są drobne i żółte, składają się z czterech płatków. Nasiona gorczycy znajdują się w łuszczynach, czyli podłużnych torebkach nasiennych, znajdujących się na szczytach pędów.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Gorczyca czarna nasiona*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_04_14_Gorczyca_czarna_nasiona.webp!
!
1. http://www.webmd.com
2. http://www.whfoods.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. https://pl.wikipedia.org