Goździki
- Cena za 100g:23,02 zł
:fill(white)/adef71c300935f3077592566a9a67d5f.jpg)
:fill(white)/f42c5761dbad0125e4a9ead25deaed18.png)
:fill(white)/7dc8d83d0507bc87a3fc807f8d61b62c.png)
:fill(white)/d0f0bdb220c90c7caedf52c4dc1939be.png)
:fill(white)/adef71c300935f3077592566a9a67d5f.jpg)
:fill(white)/f42c5761dbad0125e4a9ead25deaed18.png)
:fill(white)/7dc8d83d0507bc87a3fc807f8d61b62c.png)
:fill(white)/d0f0bdb220c90c7caedf52c4dc1939be.png)
Goździki – przyprawa
Goździki (Caryophylli Flos) to niedojrzałe pączki goździkowca, który rośnie na Wyspach Korzennych. Świeżo po zebraniu mają kolor różowy lub bladozielony, a podczas procesu suszenia nabierają koloru ciemnobrązowego. Swój aromat zawdzięczają obecności eugenolu, który oprócz zapachu nadaje im również cechy prozdrowotne. Za wyrazisty smak goździków odpowiada natomiast olejek, który znajduje się w pąkach w ilości 15-20%.
Goździki stanowią popularną przyprawę do deserów, napojów i potraw mięsnych. Są ponadto cenione za swoje właściwości rozgrzewające, łagodzące ból i odświeżające. Cechy te znane były Chińczykom już w starożytności. Każda osoba przybywająca na audiencję do cesarza miała obowiązek trzymać goździk w ustach i żuć, aby zachować świeży oddech.

GOŹDZIKI – DZIAŁANIE
- Najważniejszą substancją bioaktywną obecną w goździkach jest eugenol, który znajduje się w olejku eterycznym. Eugenol wykazuje działanie przeciwbólowe, co znane było już w starożytnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej, a obecnie wykorzystywane jest w stomatologii. Olejek goździkowy wchodzi w skład anodyny – środka uśmierzającego bóle zębów. W warunkach domowych wystarczy włożyć goździk do ust i żuć, aby złagodzić ból zęba. Pomoże to również w przypadku zakażeń w obrębie jamy ustnej ze względu na antyseptyczne właściwości eugenolu.
- Goździki są niezwykle pomocne w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Substancje w nich zawarte pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a tym samym pomagają złagodzić wzdęcia i uczucie pełności po posiłku, a także poprawiają perystaltykę jelit.
- Ze względu na właściwości odświeżające, goździki wykorzystywane są w Azji w pastach do zębów, a także do przygotowania betelu – wieloskładnikowej mieszanki do żucia zawiniętej w liść pieprzu żuwnego. Goździki można też spotkać w gumie do żucia i w tytoniu.

GOŹDZIKI – ZASTOSOWANIE
Goździki pachną mocno korzennie, ciepło i świeżo. Ich smak jest nieco ostry, a potrawom nadają słodko-gorzką nutę. Można stosować je w całości i w postaci zmielonej. Do niedużego dania wystarczy użyć jedną sztukę lub szczyptę, gdyż aromat goździków jest intensywny.
Goździki znakomicie pasują do pieczonych owoców, ciast i ciasteczek oraz deserów o korzennym lub czekoladowym aromacie. Są nieodłącznym dodatkiem do grzanego wina i piwa oraz do kawy z przyprawami. Hindusi używają ich w masali dodawanej do tradycyjnej indyjskiej herbaty z mlekiem i imbirem. Warto wrzucić goździk do garnka podczas gotowania owsianki albo kaszy i ryżu na słodko.
Goździki obecne są również w potrawach słonych i często nabija się nimi szynkę i mięsa przed pieczeniem albo cebulę przed dodaniem do rosołu. Do każdej potrawy mięsnej warto dodać szczyptę goździków. Pasują również do dań typu curry oraz potraw na bazie ryżu. Wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych: marokańskiej ras el hanout, chińskiej pięciu smaków, indyjskiej garam masala oraz francuskiej quatre-épices.
Z goździków warto przygotować napar albo dodać jedną sztukę do ulubionej herbaty. Do przygotowania naparu należy użyć 1-2 łyżeczek zmielonych goździków i zalać je szklanką wrzącej wody, po czym odstawić do naciągnięcia na 10 minut. Można zaparzyć je również w gorącym mleku.

SKŁAD
Goździki 100%. Surowiec najwyższej jakości!

PRZECIWWSKAZANIA
Goździki w ilościach przyprawowych (1 sztuka dziennie) są bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących, ale większe ilości (kilka goździków w herbacie lub kawie, olejek goździkowy) są niewskazane.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum) to inaczej Czapetka pachnąca. Występuje dziko na Wyspach Korzennych, a w uprawie występuje na całym Półwyspie Malajskim, na Zanzibarze i Madagaskarze, w Indiach, na Sri Lance i w Brazylii. Goździkowiec jest drzewem lub krzewem tropikalnym wysokim na 12 m. Jego eliptyczne liście pokryte są gruczołami produkującymi olejek goździkowy. Rozkwitłe kwiaty goździkowca wyglądają jak czerwone goździki, z których wyrasta na szczycie pęk białych, cienkich pręcików. Owocami tego drzewa są purpurowe jagody o wydłużonym kształcie.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Goździki, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. https://pl.wikipedia.org
3. http://www.indepthinfo.com
4. http://www.czajnikowy.com.pl
5. https://pl.wikipedia.org (używka)