Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) to roślina ceniona zarówno za swoje jadalne nasiona, jak i za kwiaty, młode pędy oraz liście. Zawierają one tak dużo rutyny, że stanowią jeden z czołowych surowców do jej otrzymywania przez przemysł farmaceutyczny. Co istotne, rutyna dostarczana w formie roślinnej jest w pełni przyswajalna i aktywna, czego nie zawsze można powiedzieć o aptecznych suplementach.
Gryka pochodzi z Azji, gdzie uprawiana jest od przeszło 8000 lat. Stanowi przede wszystkim źródło pożywienia i paszy, a wysoką zawartość flawonoidów odkryto w jej zielu stosunkowo niedawno. Wiele lat temu świeże liście gryki gotowano i spożywano jako zieleninę do obiadu. Kwitnące pędy natomiast wykorzystywane były w medycynie ludowej do leczenia ran i wrzodów, pielęgnacji zmęczonych, ociężałych nóg oraz do hamowania drobnych krwawień. Suszone ziele zmielone na proszek służyło do łagodzenia oparzeń.
Ziele gryki obfituje w rutynę – bioflawonoid o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, która:
Obok rutyny w zielu gryki występują także inne, potężne antyoksydanty, czyli kwercetyna, witeksyna, katechina i kwasy organiczne z grupy polifenoli. Wszystkie te związki działają ze sobą synergistycznie, czyniąc z ziela gryki fantastyczny surowiec, który wymiata wolne rodniki, wspiera odporność i hamuje starzenie się skóry oraz narządów wewnętrznych.
Ziele gryki suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Ziele gryki zawiera mnóstwo rutyny, a ponadto kwercetynę, witeksynę, hiperozyd, katechinę, procyjanidyny i kwasy organiczne – galusowy, chlorogenowy i kawowy.
Gryka – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć 20 minut. Przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Ziele gryki zalać alkoholem 60% w proporcji 1:5. Macerować min. 7 dni. Przefiltrować. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie lub zastosować zewnętrznie do przemywania cery naczynkowej, hemoroidów, żylaków. Przed użyciem rozcieńczyć w wodzie.
Ziele gryki zalać alkoholem 30% w proporcji 1:5. Macerować przez 2 h w 60°C. Przefiltrować. Stosować jak w przypadku nalewki.
Gryka – ziele mielone:
Ziele gryki zmielić i zażywać doustnie w ilości pół łyżeczki 1-2 razy dziennie. Popić wodą.
Witamina C oraz inne bioflawonoidy.
Nadwrażliwość na roślinę. W trakcie stosowania ziela gryki nie należy się opalać.
Gryka zwyczajna należy do rodziny rdestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Chin. Obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata o klimacie umiarkowanym. Czasami dziczeje i pojawia się na nieużytkach, jednak naturalne środowisko jej występowania pozostaje nieznane.
Gryka osiąga 0,3-1,5 m wysokości. Jej łodyga jest zielona lub czerwonawa, rozgałęziona i pusta w środku. Liście mają charakterystyczny kształt – strzałkowaty lub sercowaty. Ich powierzchnia jest gładka i żywozielona, a spód nieco jaśniejszy. Wyrastają na długich ogonkach, którym przy łodydze towarzyszą przylistki. Kwiaty gryki są drobne i białe lub lekko różowe. Składają się z pięciu płatków, kilku pręcików o różowych główkach i słupka. Tworzą niewielkie, wiechowate kwiatostany. Owocami gryki są znane wszystkim kanciaste nasiona, zaliczane w botanice do orzechów.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Gryka ziele dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.
1. https://pl.wikipedia.org
2. http://www.herbiness.com
3. http://www.naturalnamedycyna.pl
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://www.pfaf.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas