Gryka – ziele
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) to roślina ceniona zarówno za swoje jadalne nasiona, jak i za kwiaty, młode pędy oraz liście. Zawierają one tak dużo rutyny, że stanowią jeden z czołowych surowców do jej otrzymywania przez przemysł farmaceutyczny. Co istotne, rutyna dostarczana w formie roślinnej jest w pełni przyswajalna i aktywna, czego nie zawsze można powiedzieć o aptecznych suplementach.
Gryka pochodzi z Azji, gdzie uprawiana jest od przeszło 8000 lat. Stanowi przede wszystkim źródło pożywienia i paszy, a wysoką zawartość flawonoidów odkryto w jej zielu stosunkowo niedawno. Wiele lat temu świeże liście gryki gotowano i spożywano jako zieleninę do obiadu. Kwitnące pędy natomiast wykorzystywane były w medycynie ludowej do leczenia ran i wrzodów, pielęgnacji zmęczonych, ociężałych nóg oraz do hamowania drobnych krwawień. Suszone ziele zmielone na proszek służyło do łagodzenia oparzeń.
ZIELE GRYKI – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Ziele gryki obfituje w rutynę – bioflawonoid o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, która:
- wzmacnia naczynia krwionośne i ogranicza ich przepuszczalność,
- hamuje procesy starzenia się skóry, poprawia jej wygląd i elastyczność,
- pozytywnie wpływa na zdrowie oczu – chroni siatkówkę przed wolnymi rodnikami i uszczelnia naczynia włosowate oczu,
- dba o prawidłową strukturę kości, stawów i ścięgien dzięki ochronnemu wpływowi na elastynę i kolagen,
- przyspiesza gojenie się ran,
- chroni witaminę C przed rozkładem i przedłuża jej aktywność, dzięki czemu pośrednio przyczynia się do poprawy odporności.
Obok rutyny w zielu gryki występują także inne, potężne antyoksydanty, czyli kwercetyna, witeksyna, katechina i kwasy organiczne z grupy polifenoli. Wszystkie te związki działają ze sobą synergistycznie, czyniąc z ziela gryki fantastyczny surowiec, który wymiata wolne rodniki, wspiera odporność i hamuje starzenie się skóry oraz narządów wewnętrznych.
ZIELE GRYKI – ZASTOSOWANIE
- kruche naczynia krwionośne
- dla zdrowia oczu
- dla dobrej kondycji kości, stawów i ścięgien
- uzupełnienie diety w przypadku cery naczynkowej, hemoroidów i żylaków
SKŁAD
Ziele gryki suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Ziele gryki zawiera mnóstwo rutyny, a ponadto kwercetynę, witeksynę, hiperozyd, katechinę, procyjanidyny i kwasy organiczne – galusowy, chlorogenowy i kawowy.
ZIELE GRYKI – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Gryka – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć 20 minut. Przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Ziele gryki zalać alkoholem 60% w proporcji 1:5. Macerować min. 7 dni. Przefiltrować. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie lub zastosować zewnętrznie do przemywania cery naczynkowej, hemoroidów, żylaków. Przed użyciem rozcieńczyć w wodzie.
Ziele gryki zalać alkoholem 30% w proporcji 1:5. Macerować przez 2 h w 60°C. Przefiltrować. Stosować jak w przypadku nalewki.
Gryka – ziele mielone:
Ziele gryki zmielić i zażywać doustnie w ilości pół łyżeczki 1-2 razy dziennie. Popić wodą.
SYNERGIA
Witamina C oraz inne bioflawonoidy.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę. W trakcie stosowania ziela gryki nie należy się opalać.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Gryka zwyczajna należy do rodziny rdestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Chin. Obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata o klimacie umiarkowanym. Czasami dziczeje i pojawia się na nieużytkach, jednak naturalne środowisko jej występowania pozostaje nieznane.
Gryka osiąga 0,3-1,5 m wysokości. Jej łodyga jest zielona lub czerwonawa, rozgałęziona i pusta w środku. Liście mają charakterystyczny kształt – strzałkowaty lub sercowaty. Ich powierzchnia jest gładka i żywozielona, a spód nieco jaśniejszy. Wyrastają na długich ogonkach, którym przy łodydze towarzyszą przylistki. Kwiaty gryki są drobne i białe lub lekko różowe. Składają się z pięciu płatków, kilku pręcików o różowych główkach i słupka. Tworzą niewielkie, wiechowate kwiatostany. Owocami gryki są znane wszystkim kanciaste nasiona, zaliczane w botanice do orzechów.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Gryka ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. http://www.herbiness.com
3. http://www.naturalnamedycyna.pl
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://www.pfaf.org