Guma brzoskwiniowa
- Cena za 100g:59,72 zł
:fill(white)/da9853f548c85f8c095e196cdadb72ee.jpg)
:fill(white)/110678799bf8928e9da875829b3203bb.jpg)
:fill(white)/c4813a0c04181ba8180e3910cf1f49ef.jpg)
:fill(white)/da9853f548c85f8c095e196cdadb72ee.jpg)
:fill(white)/110678799bf8928e9da875829b3203bb.jpg)
:fill(white)/c4813a0c04181ba8180e3910cf1f49ef.jpg)
Żywica brzoskwini – peach blossom tears
Żywica brzoskwiniowa, nazywana też „łzami brzoskwini” lub gumą brzoskwiniową, pozyskiwana jest z chińskich drzewek brzoskwiniowych. Wypływa po nacięciu drzewa, następnie twardnieje i wtedy jest zbierana. Jej grudki są przezroczyste i mają bursztynową barwę.
Żywicę brzoskwiniową wykorzystuje się w kuchni, w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
W Chinach żywicę brzoskwiniową spożywa się w celach prozdrowotnych. Tradycyjna Medycyna Chińska uznaje ten surowiec za korzystny dla skóry oraz układu trawiennego i odpornościowego. Żywicy tej przypisywane są także właściwości przeciwstarzeniowe i optymalizujące procesy zapalne.
Jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne, to żywica brzoskwini pełni tutaj rolę zagęstnika w zupach i deserach. Nadaje potrawom także wyrazisty smak, z uwagi na swoją zdolność do pochłaniania substancji smakowo-zapachowych. Dodawana jest również do napojów – zarówno zimnych (koktajle), jak i gorących (herbaty).

ŻYWICA BRZOSKWINIOWA – DZIAŁANIE
- pobudza ruchy jelit i redukuje zaparcia
- działa osłaniająco na śluzówkę przełyku, żołądka i dwunastnicy
- uelastycznia skórę i redukuje zmarszczki

ZASTOSOWANIE
- jako dodatek do potraw i napojów
- jako główny składnik deserów (po przygotowaniu smakuje jak żelki)
- jako suplement
- jako składnik kosmetyków

SKŁAD
Żywica brzoskwiniowa 100%. Najwyższa jakość!

SPOSÓB UŻYCIA
Przed każdym spożyciem żywicę brzoskwiniową należy namoczyć na noc w wodzie. Inaczej jest niestrawna i szkodliwa dla żołądka.
Najprostszy deser z gumą brzoskwiniową:
1. Namocz garść żywicy w wodzie i pozostaw na noc (minimum 8, maksymalnie 12 h) – żywica powinna napęcznieć i zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
2. Usuń ewentualne zanieczyszczenia (ich występowanie jest normalne).
3. Odsącz i przemyj napęczniałą żywicę pod bieżącą wodą.
4. W garnku zagotuj 2-3 szklanki wody, wrzuć żywicę i ponownie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz grzanie. Przykryj garnek i gotuj żywicę maksymalnie przez 60 minut, aby była miękka i gumowata, ale nie roztopiła się całkowicie.
5. Do garnka dodaj miód – tyle, ile lubisz :) i owoce liczi z puszki łącznie z syropem. Duś przez kolejne 5 min. Deser gotowy!
Tradycyjnie gumę brzoskwiniową łączy się z owocami longana, ale w naszym kraju ciężko o te owoce, nawet w puszcze. Można je więc zastąpić owocami liczi. A może wolisz inne? Poksperymentuj :)

PRZECIWWSKAZANIA
Żywicy nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące ani małe dzieci.

ŹRÓDŁA
1. Peach Gum 101 – Everything You Need To Know. https://madamngrecipe.com/peach-gum-ingredient/
2. Peach Resin. https://powing.com/product/peach-resin/
3. Peach gum with lychee. https://onolicioushawaii.com/peach-gum-with-lychee/