Haritaki – owoc
Haritaki (Terminalia chebula) to inaczej migdałecznik chebułowiec. Drzewo to nazywane jest w Nepalu królem medycyny, a Hindusi wymieniają je zawsze na czele roślin stosowanych w Ajurwedzie, gdyż każda jego część posiada wysoką wartość prozdrowotną. Owoce chebułowca słyną przede wszystkim ze swojego znakomitego wpływu na procesy trawienne i funkcjonowanie jelit. Razem z owocami barro i amla wchodzą w skład ajurwedyjskiej mieszanki Triphala. Owoce haritaki znane są również pod nazwą harad, kadukkai podi, bądź abhaya.
OWOCE HARITAKI – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Pobudzają pracę przewodu pokarmowego i pełnią rolę łagodnego środka przeczyszczającego. Dzięki obecności tanin owoce haritaki bardzo skutecznie wspomagają naturalne procesy oczyszczania jelit i usuwania zalegających w nich resztek.
- Wspomagają funkcjonowanie wątroby i pomagają chronić jej komórki przed działaniem toksycznych substancji.
- Wspierają mechanizmy obronne organizmu w obliczu szerokiego spektrum bakterii, wirusów i grzybów. Korzystnie wpływają na odporność.
- Sterole obecne w owocach haritaki pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
- Substancje bioaktywne zawarte w owocach haritaki wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwmutagenne.
SKŁAD
Owoc haritaki cięty lub mielony 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do substancji czynnych zawartych w owocach haritaki należą kwas taninowy, kwas chebulinowy, kwas galusowy, sennozyd, antrakinony, beta-sitosterol, rezyna, chebulina, terchebina i inne.
HARITAKI OWOC – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Haritaki – owoc cięty i mielony:
Owoc cięty należy zmielić na proszek.
Zaleca się rozpoczęcie suplementacji od ¼ łyżeczki haritaki w proszku raz dziennie przed snem i popicie szklanką wody. Owoce haritaki nasilają perystaltykę jelit i procesy oczyszczania, dlatego początkowa dawka powinna być niewielka. W miarę przyzwyczajenia się organizmu dawkę można zwiększyć.
Smak owoców haritaki jest specyficzny, słodko-kwaśny z nutą gorzką i ostrą.
SYNERGIA
Połączenie z owocem barro powoduje skuteczniejszy efekt przeczyszczający.
Gdy połączymy haritaki z barro i amlą, otrzymamy słynną, ajurwedyjską mieszankę Triphala.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Owoce haritaki nie są zalecane dzieciom poniżej 5 roku życia.
Zbyt wysokie dawki suplementu mogą spowodować bóle brzucha i nudności.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Migdałecznik to duże drzewo liściaste należące do rodziny trudziczkowatych. Tworzy około 100 gatunków. Rodzimym obszarem jego występowania są Indie, ale obecnie spotkać go można także w Nepalu, Birmie, Tajlandii, Malezji i na Sri Lance. Uprawiany jest ze względu na swoje cenne owoce i bogatą w taniny korę.
Migdałecznik chebułowiec osiąga wysokość do 30 m, a jego pień jest szeroki na 1 m. Kora jest ciemnobrązowa i popękana wzdłuż. Liście mają kształt owalny i gładką powierzchnię. Kwiaty są drobne, biało-żółte i tworzą kwiatostany w kształcie zwisających kłosów. Kwitną od maja do czerwca, intensywnie pachną. Owoce migdałecznika są owalne, o długości około 2-4 cm i szerokości 2 cm. Świeże są żółto-zielone, a po wysuszeniu brązowieją. Pojawiają się na drzewie od lipca do grudnia.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Haritaki owoc cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. The development of Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) in clinical research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://oneearthherbs.squarespace.com
3. https://herbpathy.com