Iglica ziele
- Cena za 100g:35,04 zł
Iglica pospolita – ziele
Iglica pospolita (Erodium cicutarium) pomaga organizmowi zmniejszyć stan zapalny pojawiający się w narządach wewnętrznych i na skórze. Wspiera prawidłową gospodarkę glukozy, działa antyseptycznie, zabija bakterie, grzyby i pasożyty. Może być podawana dzieciom.
W medycynie ludowej iglicę stosowano głównie w biegunkach, kaszlu, nieżycie przewodu pokarmowego i chorobach wątroby. Niekiedy leczono też nią nadmierne krwawienia, gdyż wykazuje właściwości ściągające. Przyszłe matki zjadały świeże liście iglicy, aby pobudzić laktację. Rozgniecione świeże ziele dodawano do kąpieli przeciwreumatycznych. Wykorzystywano także korzeń, z którego przygotowywano wywary mające zredukować wysypki skórne i uśmierzyć ból.
Iglica jest gatunkiem kosmopolitycznym, toteż obecna była w medycynie ludowej nie tylko krajów europejskich, ale też azjatyckich i północnoafrykańskich. Oprócz zastosowania medycznego, miała też inne – wyciągano z niej zielony barwnik, a suche, zmielone ziele dodawano do nasion arbuza podczas ich przechowywania, aby uchronić je przed zakażeniami.

IGLICA – DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Iglica stosowana wewnętrznie wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny (gardło, jama ustna, przełyk, żołądek, jelita).
- Poprawia trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Wspomaga organizm w niszczeniu grzybów i pasożytów.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
- Sprzyja regeneracji wątroby.
Stosowana zewnętrznie do przemywania, w postaci okładów, płukanek oraz nasiadówek pomaga redukować stany zapalne skóry, błon śluzowych, spojówek i miejsc intymnych. Wspomaga gojenie się ran, wyprysków, owrzodzeń, opryszczki i trądziku. Dobrze sprawdza się w pielęgnacji zmian łuszczycowych i atopowych [1].

SKŁAD
Iglica pospolita (Erodium cicutarium) – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!

IGLICA – SPOSÓB UŻYCIA
Przepisy autorstwa dr Różańskiego:
Wyciąg wodno-alkoholowy:
1 część rozdrobnionego ziela lub kłącza zalać 2 częściami alkoholu 40-70%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Ten sam surowiec ponownie zalać, ale tym razem gorącą wodą (2 części), gotować 10 minut, odstawić na 40 minut, przecedzić. Połączyć oba uzyskane wyciągi, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki. Do zastosowania zewnętrznego rozcieńczyć 1 łyżkę w 0,5 szklanki ciepłej wody.
Odwar:
1-2 łyżki iglicy zalej szklanką wody, gotuj 10 minut, po czym odstaw na 30 minut. Przecedź. Pij 2-4 razy dziennie po pół szklanki odwaru lub zastosuj zewnętrznie do pielęgnacji zmian skórnych.
Napar:
1 łyżkę iglicy zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź. Pij 2-4 razy dziennie po pół szklanki naparu. Przy kaszlu i w dolegliwościach układu pokarmowego: 50-100 ml co 2 godziny. Napar możesz podawać dzieciom, a także stosować zewnętrznie j.w.

SYNERGIA

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Iglica pospolita (Erodium cicutarium) to roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny bodziszkowatych – Geraniaceae. Występuje na całym świecie za wyjątkiem Antarktydy, co czyni ją gatunkiem kosmopolitycznym. W Polsce pospolita. Spotkać ją możemy w całym kraju w pobliżu siedlisk ludzkich. Lubi gleby bogate w azot. Osiąga 10-50 cm wysokości i wyrasta z rozety liściowej. Liście mają kształt pierzastosieczny i składają się z pierzastodzielnych odcinków. Kwiaty są pięciokrotne, jasnopurpurowe. Tworzą kwiatostany po 5-10 kwiatów. Owocem iglicy jest rozłupnia opatrzona charakterystycznym, spiralnym ogonkiem. Wewnątrz niej znajduje się 5 rozłupek z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Iglica pospolita, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. http://tropical.theferns.info
3. https://pfaf.org
4. https://pl.wikipedia.org