Inulina to rodzaj błonnika pokarmowego. Usprawnia pasaż treści jelitowej, pomaga uregulować wypróżnienia i wspiera rozwój korzystnej mikroflory, stanowiąc pokarm dla naszych „dobrych” bakterii.
Chemicznie inulina jest polisacharydem (wielocukrem) złożonym z kilkudziesięciu cząsteczek fruktozy, połączonych ze sobą liniowo. Te połączenia, które pomiędzy nimi występują (β-2,1-glikozydowe), nie mogą zostać rozerwane w naszym przewodzie pokarmowym, gdyż nie posiadamy enzymu inulinazy, który je trawi. Dlatego właśnie inulina jest błonnikiem, dostarcza znikomą ilość energii i w niemal niezmienionej postaci dociera do naszego jelita grubego. Ta energia, której dostarcza nam inulina, powstaje w jelicie grubym za pośrednictwem bakterii, które żywią się nią i wykorzystują ją do wzrostu. W procesie tym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wchłaniają się do naszego organizmu i dostarczają nam niewielkich ilości energii.
W świecie roślin inulina stanowi cukier zapasowy. Występuje między innymi w korzeniu cykorii, mniszka lekarskiego, omanu i pochrzynu, w cebuli i czosnku, w dalii, karczochu i łopianie.
Inulina ma lekko słodki smak.
<br/ >
Właściwości prozdrowotne:
Inulina jest prebiotykiem, czyli pożywką dla dobrych bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy. Cała nasza mikroflora to około 2 kilogramy biomasy i miliardy bakterii tworzących swoisty ekosystem. Są wśród nich zarówno dobroczynne bakterie, jak i te chorobotwórcze. Konkurują one między sobą o miejsce rozwoju, ale w zdrowym przewodzie pokarmowym te dobre bakterie przeważają i „pilnują” tego, aby te szkodliwe bakterie nie rozmnożyły się. Do zachwiania tej równowagi dochodzi pod wpływem kiepskiej diety, antybiotyków, używek, nadużywania leków i stresu. O mikroflorę warto zatem regularnie dbać poprzez zdrowe nawyki oraz dostarczanie dobrej jakości prebiotyków i probiotyków.
Zdrowa mikroflora jelitowa pomaga utrzymać wysoką odporność (80% komórek systemu odpornościowego znajduje się w jelitach), sprawne trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz… dobry nastrój! Dysbioza natomiast, czyli brak tej równowagi, określana jest „matką chorób”. Może spowodować nie tylko problemy trawienne, ciągłe wzdęcia, zaparcia lub biegunki, ale też zakażenia układu moczowo-płciowego, nawracające infekcje układu oddechowego, osłabioną odporność oraz zmęczenie i apatię, wywołane pogorszonym wchłanianiem składników pokarmowych.
A zatem inulina, jako pokarm dla korzystnych bakterii, pomaga utrzymać równowagę w naszej mikroflorze. Warto stosować ją regularnie i łączyć z dobrej jakości probiotykami.
Inulina jest błonnikiem rozpuszczalnym, a więc ma zdolność do pęcznienia i wchłaniania dużych ilości wody. Dzięki temu, kiedy pęcznieje w żołądku i powiększa swoją objętość, hamuje apetyt, co może być przydatne dla osób odchudzających się. Warto wiedzieć, że inulina jest popularnym zagęstnikiem w produktach o obniżonej zawartości tłuszczu.
Pęczniejąca inulina ma również taką zaletę, że pobudza pasaż treści pokarmowej w jelitach i w działa w bardzo łagodny sposób przeczyszczająco. Nie obciąża jelit, a wręcz działa na nie ochronnie i osłaniająco, dlatego może być stosowana regularnie, w przeciwieństwie do tabletek przeczyszczających.
Podsumowując, inulina:
100% czysta inulina pozyskiwana z korzeni cykorii. Najwyższa jakość!
Zaleca się spożywanie do 2 łyżek inuliny dziennie. Inulinę należy wymieszać z letnią wodą i wypić na pół godziny przed posiłkiem. Można ją także dodawać do posiłków. Należy pamiętać o wypijaniu większych ilości wody po spożyciu inuliny.
Inulina ma przyjemny, słodki smak i właściwości zagęszczające, dlatego świetnie się nadaje jako sycący “wypełniacz” do jogurtów, odżywek, koktajli i zup, co przydaje się na diecie redukcyjnej. Inulinę możemy spotkać w proszkach przeznaczonych dla osób odchudzających się.
Inulina jest niezalecana osobom na diecie FODMAP!
Może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci (w mniejszej ilości niż dorośli).
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium. Do produktu Inulina dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
1. Inulin 101 – A prebiotic fiber with powerful health benefits. https://www.medicalnewstoday.com
2. Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje. http://www.czytelniamedyczna.pl
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas