Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella), zwany też niedośpiałkiem, stanowi doskonałe wsparcie dla wątroby i układu pokarmowego. Przyspiesza metabolizm i ułatwia detoksykację organizmu. W podobnych celach stosowano go dawniej w medycynie ludowej, a popularny był zwłaszcza w Rosji i na Białorusi. Tradycyjni zielarze z Europy Wschodniej wykorzystywali ziele niedośpiałka w chorobach wątroby, biegunkach, na poprawę apetytu i uśmierzenie dolegliwości żołądkowych oraz trawiennych. Sporządzali też z niego wywary do irygacji pochwy, lewatywy lub do pielęgnacji hemoroidów i trudno gojących się ran. Z kolei w średniowiecznej Anglii jastrzębiec stosowany był częściej jako środek wykrztuśny i ułatwiający oddychanie w przypadku astmy, zapalenia oskrzeli i uciążliwego kaszlu.
Właściwości prozdrowotne:
Słabe trawienie, spowolniony metabolizm, przeciążona wątroba, niedostateczne wydzielanie enzymów trawiennych i/lub żółci, wrzody.
Jastrzębiec kosmaczek – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Ziele jastrzębca kosmaczka zawiera flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, kwasy fenolowe, kumaryny, fitosterole, polisacharydy o działaniu prebiotycznym i śluzy.
Jastrzębiec kosmaczek – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 30 minut. Przecedzić. Pić 1-2 szklanki naparu dziennie, w tym pierwszą na czczo. Można spożywać w porcjach po pół szklanki.
Jastrzębiec kosmaczek w proszku:
1 łyżeczkę mielonego ziela zalać niewielką ilością wrzącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.
Nalewka:
50 g suchego ziela zalać 250 ml alkoholu wysokoprocentowego. Macerować minimum 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce (5 ml) rozcieńczonej w pół szklanki wody.
Połączenie z liściem karczocha i ostropestem plamistym doskonale wpłynie na zdrowie wątroby i przemianę materii.
Nie stosować w ciąży, podczas karmienia piersią i w przypadku nadwrażliwości na roślinę.
Jastrzębiec kosmaczek jest rośliną trującą, dlatego nie należy przekraczać zalecanych dawek.
Osoby uczulone na rośliny z rodzaju astrowatych powinny zachować ostrożność i odstawić produkt, jeśli wystąpi reakcja alergiczna.
Jastrzębiec kosmaczek jest rośliną wieloletnią i należy do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie w Europie, na Kaukazie i w zachodniej Syberii, a zawleczony został do Ameryki Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest pospolity. Spotkać go można w miejscach nasłonecznionych – rośnie na łąkach, trawnikach, wrzosowiskach i przydrożach.
Roślina ta dorasta do 30 cm wysokości. Tworzy różyczkę z liści wyrastających bezpośrednio z korzeni, z której wyrasta naga, nierozgałęziająca się łodyga. Liście kosmaczka są w kolorze zimnej zieleni i mają wydłużony, jajowaty kształt. Od spodu pokryte są gęsto srebrzystymi włoskami. Na szczycie łodygi pojawia się cytrynowożółty kwiat w tzw. koszyczku. Jego płatki są wąskie i zakończone małymi ząbkami, a od spodu widnieją na nich czerwone smugi. W miejscu kwiatów pojawia się kulisty dmuchawiec, złożony z nasion zakończonych puchem.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Jastrzębiec kosmaczek ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://rozanski.li
2. http://www.webmd.com
3. http://www.herbae.pl
4. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.botanical.com
7. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | Bułgaria |
Zdrowie: | Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie |
Zastosowanie: | oczyszczanie organizmu, przyspieszanie metabolizmu |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci, toksyczny, rzadko alergizujący |
Krótki opis produktu: | Pobudza procesy trawienne i detoksykacyjne. Wspomaga funkcjonowanie wątroby. Działa łagodząco na śluzówkę żołądka i jelit. |
Nazwa łacińska: | Hieracium pilosella |