Karczoch liść
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.
:fill(white)/aefe1c067646e02163fe826617930c67.jpg)
:fill(white)/aefe1c067646e02163fe826617930c67.jpg)
Karczoch zwyczajny – ziele
Liście karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus) zawierają cynarynę – substancję, która wspiera zdrowie wątroby i sprzyja uregulowaniu gospodarki lipidowej.
Karczoch pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i znany jest głównie ze swoich kwiatów, które spożywane są jako wykwintne warzywo. Jego liście mają jednak długą historię stosowania w medycynie ludowej Europy, a ich właściwości prozdrowotne poznano już w starożytności. Liście karczocha stanowiły dawniej środek wspomagający trawienie i pobudzający apetyt, a także przynoszący ulgę w dolegliwościach ze strony wątroby i pęcherzyka żółciowego. Stosowane były także w kuchni, a Włosi opracowali recepturę likieru ziołowego o nazwie cynar, który wytwarzany jest na bazie soku z liści karczocha.

KARCZOCH LIŚCIE – DZIAŁANIE
- Sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi.
- Wspierają funkcjonowanie wątroby i działają ochronnie na jej miąższ.
- Wzmagają produkcję i wydzielanie żółci oraz ułatwiają jej przepływ przez drogi żółciowe.
- Wspomagają trawienie.
- Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

ZASTOSOWANIE
- w celu poprawy wyników lipidogramu
- w celu wzmocnienia przeciążonej i osłabionej wątroby
- na trawienie, szczególnie po ciężkostrawnym posiłku

SKŁAD
Karczoch zwyczajny – liście 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Główną substancją czynną obecną w liściach karczocha jest cynaryna, należąca do fenolokwasów. Obok niej znajdują się kwas chlorogenowy, flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, stigma sterol i beta-sitosterol. W badaniach wykazano, że prozdrowotne działanie cynaryny jest najefektywniejsze, jeśli współdziała razem z pozostałymi związkami zawartymi w liściach karczocha, niż kiedy jest wyizolowana.

KARCZOCH LIŚĆ – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Karczoch – herbata (liść cięty):
1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć około 15 minut. Spożywać zawsze świeży napar 1-2 razy dziennie po szklance.

SYNERGIA
Połączenie z ostropestem plamistym znakomicie wpłynie na zdrowie wątroby.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Pacjenci cierpiący na kamicę żółciową lub niedrożność dróg żółciowych powinni skonsultować stosowanie karczocha z lekarzem.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Karczoch zwyczajny należy do rodziny astrowatych i jest rośliną wieloletnią, rodzimą dla krajów śródziemnomorskich. Uprawiany jest w całej Europie i Ameryce Północnej. Karczoch osiąga 2 m wysokości. Porasta ogromnymi liśćmi o długości do 70 cm i szerokości do 20 cm. Dolne liście mają kształt pierzasty, górne są głęboko powcinane. Wszystkie liście mają ząbkowane brzegi, pokryte są włoskami na powierzchni i od spodu i osadzone są na krótkich ogonkach. Kwiatostan karczocha to jego część, która spożywana jest jako warzywo. Składa się z fioletowych kwiatów otoczonych mięsistą, zieloną łuską.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Karczoch zwyczajny, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:



BIBLIOGRAFIA
1. https://www.pfm.pl
2. http://www.nowoczesnafitoterapia.pl
3. http://www.medicinehunter.com
4. http://www.panacea.pl
5. https://pl.wikipedia.org