Jiaogulan liść - Gynostemma
- Cena za 100g:44,60 zł
:fill(white)/47cd788126a845b844e3708a2d436d25.jpg)
:fill(white)/47cd788126a845b844e3708a2d436d25.jpg)
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum)
To ziele długowieczności – zawdzięcza swoją nazwę mieszkańcom południowochińskiej, górzystej prowincji Guizhou. Znają oni jiaogulan od bardzo dawna i codziennie piją sporządzane z niego napary albo spożywają jego świeże liście, a średnia długość ich życia wynosi około 100 lat.
Jiaogulan – liść
Jiaogulan (wym. dziaogulan) wzbudził ogromne zainteresowanie badaczy, zwłaszcza chińskich, po tym jak skojarzono długowieczność mieszkańców Guizhou z regularnym spożyciem tej rośliny. Obecnie jiaogulan uchodzi za najlepiej przebadane zioło Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, a w 1991 r. na Międzynarodowej Konferencji Medycyny Ludowej w Pekinie zaliczono go do najważniejszych ziół wzmacniających. Jego właściwości porównuje się do żeń-szenia i nazywa go „południowym żeń-szeniem”, gdyż zawiera podobne substancje bioaktywne, tyle że w trzykrotnie większym stężeniu.

JIAOGULAN – DZIAŁANIE
- Jiaogulan pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi,
- wspomaga prawidłowy metabolizm insuliny,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych,
- pomaga w regulacji ciśnienia tętniczego krwi,
- wspiera naturalną odporność organizmu,
- pozytywnie wpływa na wytrzymałość i wydolność fizyczną,
- może pomóc w odchudzaniu,
- pozytywnie wpływa na pamięć i zdolności poznawcze,
- łagodnie uspokaja,
- zaliczany jest do adaptogenów – środków, które wspierają odporność na stres oraz mogą przyczynić się do obniżenia zmęczenia i podniesienia nastroju.

SKŁAD
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) – liście 100%.
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) – pąki 100%.
Jiaogulan dziki ma postać kulistych pąków. Opakowanie 25 g zawiera około 8 pąków. Jeden pąk wystarczy na dwie porcje.
Surowiec najwyższej jakości!
Saponiny triterpenowe obecne w zielu jiaogulanu to jego najważniejsze składniki czynne. Nazwano je gypenozydami i zidentyfikowano do tej pory 82 z nich. Obok saponin, w jiaogulanie znajdują się również flawonoidy (kwercetyna, kemferol i rutyna), alantoina, karotenoidy oraz niewielkie ilości witamin i mikroelementów.

JIAOGULAN – JAK PARZYĆ?
Uwaga – jiaogulan zalewaj wodą gorącą, ale nie wrzącą – dzięki temu wydobędziesz lepszy smak!
Jiaogulan liść – herbata:
Pół lub jedną łyżeczkę ziela zalej szklanką zagotowanej i nieco przestygniętej wody (3-5 minut po zagotowaniu). Odstaw na około 5 minut pod przykryciem. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu, najlepiej przed posiłkami. Liście możesz zalać i zaparzyć 2-3 razy, wydłużając czas parzenia.
Napar możesz także przygotować, gotując liście w wodzie przez 3 minuty, ale wtedy będzie bardziej gorzki.
Jiaogulan dziki (pąki):
Jeden pąk zalej dwoma szklankami gorącej, ale nie wrzącej wody i zaparzaj 3-5 minut. Pąki możesz zaparzać nawet trzykrotnie.
Jiaogulan w proszku:
Ziele jiaogulanu możesz zmielić i przyjmować doustnie w ilości pół łyżeczki 2-3 razy dziennie. Przed spożyciem wymieszaj z wodą, sokiem, jogurtem lub dodaj do smoothie.

SYNERGIA
Damiana, melisa i szyszki chmielu spotęgują działanie uspokajające jiaogulanu.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Jiaogulan ziele może wpływać stymulująco na układ immunologiczny, jest więc niezalecany osobom z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak RZS, MS czy toczeń rumieniowaty.
Jiaogulan może hamować krzepnięcie krwi – osoby z zaburzeniami krzepnięcia nie powinny go stosować. Roślinę należy odstawić na minimum 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem operacyjnym.
Interakcje:
Jiaogulan może osłabiać działanie leków immunosupresyjnych i przeciwzakrzepowych.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Jiaogulan jest wieloletnim pnączem należącym do rodziny dyniowatych. Występuje na południu Chin, w Japonii, Korei Południowej i w Wietnamie, a w Tajlandii jest uprawiany. Preferuje tereny gorące i wilgotne. Osiąga od 4 do 8 metrów długości. Jego liście są dłoniasto złożone z pięciu mniejszych listków o podługowatym kształcie, wyraźnym unerwieniu i ząbkowanych brzegach. Kwiaty jiaogulanu są rozdzielnopłciowe, jasnozielone i bardzo drobne. Kształtem przypominają pięcioramienną gwiazdkę. Tworzą zwisające kwiatostany, które potem przekształcają się w grona z niejadalnymi owocami jagodowymi.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Jiaogulan, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. https://examine.com
3. http://www.webmd.com
4. https://en.wikipedia.org
5. http://akademiaducha.pl
6. http://jiaogulan.com