Nanga

Kakao Criollo Bio suszone

Theobroma cacaoKakao suszone to coś pomiędzy produktem surowym a prażonym. Niealkalizowane. Wyróżnia się głębokim, czekoladowo-gorzkim smakiem!
37,44 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.

Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone
Kakao Criollo Bio suszone

Opis produktu

Kakao – napój bogów. Tak nazywają je mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakaowca. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju. Kakao obfituje w magnez, antyoksydanty i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dodają energii.

W surowych ziarnach kakaowca znajduje się aż 380 znanych nauce związków chemicznych, a kilka z nich wykazuje działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakao są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli czyni je wybitnie gorzkimi i niemożliwymi do zjedzenia. Z tego powodu ziarna poddaje się obróbce termicznej, co zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że da się je zjeść albo wykorzystać do dalszej obróbki.

Criollo to najwyżej ceniona, a zarazem najrzadsza odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te charakteryzują się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Stosowane są do produkcji najznakomitszych wyrobów czekoladowych.

Kakao “suszone” – o co chodzi?


Nazwę tę nadaliśmy ziarnom, które zostały wysuszone w nieco wyższej temperaturze niż ziarna surowe, ale nie zostały poddane prażeniu. Jest to więc coś pomiędzy ziarnami surowymi a prażonymi. Dzięki temu kakao jest wciąż bogate w wartości odżywcze, lecz jego nuty smakowe są mniej kwaśne, a bardziej czekoladowo-gorzkie.

Nasze kakao jest ponadto niealkalizowane! Co oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków, które obniżałyby jego naturalną kwasowość. Dzięki temu zachowuje ono swój jasny kolor, wysoką odżywczość i autentyczny smak.


DZIAŁANIE


  • Kakao dodaje energii dzięki obecności teobrominy. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie tętnicze i pobudza pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale za to niezwykle przyjemny. Powodem tego jest połączenie teobrominy z innymi związkami, o których mowa poniżej.
  • Kakao poprawia nastrój poprzez wpływ na uwalnianie w naszym mózgu beta-endorfin – peptydów opioidowych, które wzmagają odczuwanie przyjemności i podnoszą samopoczucie. To właśnie one sprawiają, że można uzależnić się od czekolady ;)
  • Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy – cząsteczki, która występuje naturalnie w naszym mózgu i wpływa na odczuwanie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, dostarczana w pożywieniu rzadko dostaje się do mózgu, gdyż jest rozkładana w jelitach przez enzym MAO-B.
  • Kakao dostarcza sporej ilości magnezu – 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, czyli 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka do tego, aby spożywać duże ilości kakao oraz czekolady (ale tylko tej ciemnej, gdyż mleczna zawiera niewiele kakao, a biała wcale).
  • Flawonoidy zawarte w kakao wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a więc hamują starzenie się komórek i tym samym całego organizmu.


SKŁAD


Kakao odmiany criollo ekologiczne, suszone, mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kakao nie jest alkalizowane.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 450 kcal/100 g
Węglowodany 50,4 g
– w tym cukry 2,8 g
Tłuszcz 13,1 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,06 g
Białko 26,4 g
Żelazo 16,2 mg
Magnez 524,5 mg
Wapń 154,9 mg
Fosfor 888,4 mg


SYNERGIA


Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) należy do rodziny Malvaceae – ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.

Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.


BIBLIOGRAFIA


1. Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health. https://www.hindawi.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://nootropy.pl
7. https://www.chocolate.co.uk
8. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (34)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more