*Kakao - napój bogów*. Tak nazywają je mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakaowca. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju. *Kakao obfituje w magnez, antyoksydanty i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dodają energii*.
*W surowych ziarnach kakaowca znajduje się aż 380 znanych nauce związków chemicznych, a kilka z nich wykazuje działanie psychoaktywne*. W stanie surowym ziarna kakao są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli czyni je wybitnie gorzkimi i niemożliwymi do zjedzenia. Z tego powodu ziarna poddaje się obróbce termicznej, co zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że da się je zjeść albo wykorzystać do dalszej obróbki.
*Criollo to najwyżej ceniona, a zarazem najrzadsza odmiana ziaren kakaowca*. Ziarna te charakteryzują się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Stosowane są do produkcji najznakomitszych wyrobów czekoladowych.
h3. *Kakao "suszone" - o co chodzi?*
Nazwę tę nadaliśmy ziarnom, które *zostały wysuszone w nieco wyższej temperaturze niż ziarna surowe, ale nie zostały poddane prażeniu*. Jest to więc coś pomiędzy ziarnami surowymi a prażonymi. Dzięki temu kakao jest wciąż bogate w wartości odżywcze, lecz jego nuty smakowe są mniej kwaśne, a bardziej *czekoladowo-gorzkie*.
Nasze kakao jest ponadto *niealkalizowane!* Co oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków, które obniżałyby jego naturalną kwasowość. Dzięki temu zachowuje ono swój jasny kolor, wysoką odżywczość i autentyczny smak.
!
* *Kakao dodaje energii dzięki obecności teobrominy*. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie tętnicze i pobudza pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale za to niezwykle przyjemny. Powodem tego jest połączenie teobrominy z innymi związkami, o których mowa poniżej.
* *Kakao poprawia nastrój poprzez wpływ na uwalnianie w naszym mózgu beta-endorfin* - peptydów opioidowych, które wzmagają odczuwanie przyjemności i podnoszą samopoczucie. To właśnie one sprawiają, że można uzależnić się od czekolady ;)
* *Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy* - cząsteczki, która występuje naturalnie w naszym mózgu i wpływa na odczuwanie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, dostarczana w pożywieniu rzadko dostaje się do mózgu, gdyż jest rozkładana w jelitach przez enzym MAO-B.
* *Kakao dostarcza sporej ilości magnezu* - 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, czyli 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka do tego, aby spożywać duże ilości kakao oraz czekolady (ale tylko tej ciemnej, gdyż mleczna zawiera niewiele kakao, a biała wcale).
* *Flawonoidy zawarte w kakao wykazują silne właściwości przeciwutleniające*, a więc hamują starzenie się komórek i tym samym całego organizmu.
!
*Kakao odmiany criollo ekologiczne, suszone, mielone 100%.* Surowiec najwyższej jakości!
Kakao nie jest alkalizowane.
*Wartość odżywcza w 100 g produktu:*
|^.
|_. Wartość energetyczna |_.450 kcal/100 g|
|-.
| Węglowodany | 50,4 g |
| ==-== w tym cukry | 2,8 g |
| Tłuszcz | 13,1 g |
| ==-== w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,06 g |
| Białko | 26,4 g |
| Żelazo | 16,2 mg |
| Magnez | 524,5 mg |
| Wapń | 154,9 mg |
| Fosfor | 888,4 mg |
!
Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.
!
*Kakaowiec właściwy* (_Theobroma cacao_) należy do rodziny _Malvaceae_ - ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.
Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.
!
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Kakao Criollo suszone mielone*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_05_08_Kakao_Criollo_suszone_mielone.webp!
!
1. Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health. https://www.hindawi.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://nootropy.pl
7. https://www.chocolate.co.uk
8. https://pl.wikipedia.org