• Kakao Criollo suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Kakao Criollo suszone

  • W magazynie: 23 sztuk
    23,90
    W magazynie: 23 sztuk
    23,90
    W magazynie: 7 sztuk
    79,80
    W magazynie: 26 sztuk
    29,25
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kakao – napój bogów. Tak nazywają je mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakaowca. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju. Kakao obfituje w magnez, antyoksydanty i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dodają energii.

W surowych ziarnach kakaowca znajduje się aż 380 znanych nauce związków chemicznych, a kilka z nich wykazuje działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakao są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli czyni je wybitnie gorzkimi i niemożliwymi do zjedzenia. Z tego powodu ziarna poddaje się obróbce termicznej, co zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że da się je zjeść albo wykorzystać do dalszej obróbki.

Criollo to najwyżej ceniona odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te charakteryzują się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Stosowane są do produkcji najznakomitszych wyrobów czekoladowych.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Kakao dodaje energii dzięki obecności teobrominy. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie tętnicze i pobudza pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale za to niezwykle przyjemny. Powodem tego jest połączenie teobrominy z innymi związkami, o których mowa poniżej.
  • Kakao poprawia nastrój poprzez wpływ na uwalnianie w naszym mózgu beta-endorfin – peptydów opioidowych, które wzmagają odczuwanie przyjemności i podnoszą samopoczucie. To właśnie one sprawiają, że można uzależnić się od czekolady ;)
  • Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy* – cząsteczki, która występuje naturalnie w naszym mózgu i wpływa na odczuwanie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, dostarczana w pożywieniu rzadko dostaje się do mózgu, gdyż jest rozkładana w jelitach przez enzym MAO-B.
  • Kakao dostarcza sporej ilości magnezu – 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, czyli 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka do tego, aby spożywać duże ilości kakao oraz czekolady (ale tylko tej ciemnej, gdyż mleczna zawiera niewiele kakao, a biała wcale).
  • Flawonoidy zawarte w kakao wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a więc hamują starzenie się komórek i tym samym całego organizmu.


SKŁAD

Kakao odmiany criollo, suszone, mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 450 kcal
Węglowodany: 50,4 g (w tym cukry: 2,8 g)
Tłuszcz: 13,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,06 g)
Białko: 26,4 g
Żelazo : 16,2 mg
Magnez : 524,5 mg
Wapń : 154,9 mg
Fosfor : 888,4 mg


SYNERGIA

Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) należy do rodziny Malvaceae – ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.

Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.

Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.


BIBLIOGRAFIA


1. Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health. https://www.hindawi.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://nootropy.pl
7. https://www.chocolate.co.uk
8. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Kraj pochodzenia: Peru
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Wsparcie wydolności, Koncentracja, Pamięć, Energia, Odprężenie i nastrój

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 17.08.2019

    rewelacyjne kako z maca czarna zwlaszcza.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 09.08.2019

    Nokautujące dobre boskie.

  • Ocena: (5/5)

    Danuta V., W dniu: 13.03.2019

    Fantastyczny, niepowtarzalny smak. poslodzone miodem przenosi w inny wymiar

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech, W dniu: 01.03.2019

    Najlepsze kakao z którym miałem doczynienia. Mufinki czekoladowe z nim są bezkonkurencyjne.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof B., W dniu: 23.08.2018

    Kakao bardzo dobre, ale jednak surowe moim zdaniem lepsze. Tak czy inaczej jakość znakomita.

  • Ocena: (5/5)

    Mikołaj B., W dniu: 07.08.2017

    Bardzo smaczne kakao, idealnie nadaje się, do wypieków, własnych mieszanek kakao do picia na wodzie, czy kakao na mleku (gorąco polecam kakao na mleku z l-teaniną na sen)

  • Ocena: (5/5)

    Filip G., W dniu: 18.01.2016

    Najwyższa jakość, idealny do koktajlu bananowego.

  • Ocena: (5/5)

    Andrzej S., W dniu: 05.01.2016

    Super kakao, polecam jogurt z maca i tym kakao, tylko smak jogurtu trzeba dobrać odpowiedni. Do tego można jeszcze dorzucić troszkę guarany albo orzeszków coli, albo eksperymentować wedle własnego uznania.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa K., W dniu: 09.12.2015

    Delikatny, słodkawy smak. Śliczny słodkawy zapach.

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 02.11.2015

    Delikatniejszy od "zwykłego" kakao zapach. Działanie podobne. Dobry produkt. Polecam.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Anna K., W dniu: 28.09.2015

    Bardzo dobre kakao, latwo sie rozpuszcza, piekny kolor, zapach no i ten smak - polecam!:)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK