Nanga

Kakao Criollo suszone

Theobroma cacaoKakao suszone to coś pomiędzy produktem surowym a prażonym. Niealkalizowane. Wyróżnia się głębokim, czekoladowo-gorzkim smakiem!
39,24 zł
  • Cena za 100g:15,70 zł
Wybierz opcję
Kakao Criollo suszone
Kakao Criollo suszone
Kakao Criollo suszone
Kakao Criollo suszone

Opis produktu

Kakao – napój bogów. Tak nazywają je mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakaowca. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju. Kakao obfituje w magnez, antyoksydanty i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dodają energii.

W surowych ziarnach kakaowca znajduje się aż 380 znanych nauce związków chemicznych, a kilka z nich wykazuje działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakao są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli czyni je wybitnie gorzkimi i niemożliwymi do zjedzenia. Z tego powodu ziarna poddaje się obróbce termicznej, co zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że da się je zjeść albo wykorzystać do dalszej obróbki.

Criollo to najwyżej ceniona, a zarazem najrzadsza odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te charakteryzują się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Stosowane są do produkcji najznakomitszych wyrobów czekoladowych.

Kakao “suszone” – o co chodzi?


Nazwę tę nadaliśmy ziarnom, które zostały wysuszone w nieco wyższej temperaturze niż ziarna surowe, ale nie zostały poddane prażeniu. Jest to więc coś pomiędzy ziarnami surowymi a prażonymi. Dzięki temu kakao jest wciąż bogate w wartości odżywcze, lecz jego nuty smakowe są mniej kwaśne, a bardziej czekoladowo-gorzkie.

Nasze kakao jest ponadto niealkalizowane! Co oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków, które obniżałyby jego naturalną kwasowość. Dzięki temu zachowuje ono swój jasny kolor, wysoką odżywczość i autentyczny smak.


DZIAŁANIE


  • Kakao dodaje energii dzięki obecności teobrominy. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie tętnicze i pobudza pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale za to niezwykle przyjemny. Powodem tego jest połączenie teobrominy z innymi związkami, o których mowa poniżej.
  • Kakao poprawia nastrój poprzez wpływ na uwalnianie w naszym mózgu beta-endorfin – peptydów opioidowych, które wzmagają odczuwanie przyjemności i podnoszą samopoczucie. To właśnie one sprawiają, że można uzależnić się od czekolady ;)
  • Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy – cząsteczki, która występuje naturalnie w naszym mózgu i wpływa na odczuwanie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, dostarczana w pożywieniu rzadko dostaje się do mózgu, gdyż jest rozkładana w jelitach przez enzym MAO-B.
  • Kakao dostarcza sporej ilości magnezu – 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, czyli 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka do tego, aby spożywać duże ilości kakao oraz czekolady (ale tylko tej ciemnej, gdyż mleczna zawiera niewiele kakao, a biała wcale).
  • Flawonoidy zawarte w kakao wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a więc hamują starzenie się komórek i tym samym całego organizmu.


SKŁAD


Kakao suszone, mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kakao nie jest alkalizowane.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 450 kcal/100 g
Węglowodany 50,4 g
– w tym cukry 2,8 g
Tłuszcz 13,1 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,06 g
Białko 26,4 g
Żelazo 16,2 mg
Magnez 524,5 mg
Wapń 154,9 mg
Fosfor 888,4 mg


SYNERGIA


Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) należy do rodziny Malvaceae – ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.

Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.


BIBLIOGRAFIA


1. Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health. https://www.hindawi.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://nootropy.pl
7. https://www.chocolate.co.uk
8. https://pl.wikipedia.org



Właściwości

Opinie (0)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more