Kakao – napój bogów. Tak nazywają je mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakaowca. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju. Kakao obfituje w magnez, antyoksydanty i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dodają energii.
W surowych ziarnach kakaowca znajduje się aż 380 znanych nauce związków chemicznych, a kilka z nich wykazuje działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakao są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli czyni je wybitnie gorzkimi i niemożliwymi do zjedzenia. Z tego powodu ziarna poddaje się obróbce termicznej, co zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że da się je zjeść albo wykorzystać do dalszej obróbki.
Criollo to najwyżej ceniona, a zarazem najrzadsza odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te charakteryzują się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Stosowane są do produkcji najznakomitszych wyrobów czekoladowych.
Nazwę tę nadaliśmy ziarnom, które zostały wysuszone w nieco wyższej temperaturze niż ziarna surowe, ale nie zostały poddane prażeniu. Jest to więc coś pomiędzy ziarnami surowymi a prażonymi. Dzięki temu kakao jest wciąż bogate w wartości odżywcze, lecz jego nuty smakowe są mniej kwaśne, a bardziej czekoladowo-gorzkie.
Nasze kakao jest ponadto niealkalizowane! Co oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków, które obniżałyby jego naturalną kwasowość. Dzięki temu zachowuje ono swój jasny kolor, wysoką odżywczość i autentyczny smak.
Kakao suszone, mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kakao nie jest alkalizowane.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 450 kcal/100 g |
---|---|
Węglowodany | 50,4 g |
– w tym cukry | 2,8 g |
Tłuszcz | 13,1 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,06 g |
Białko | 26,4 g |
Żelazo | 16,2 mg |
Magnez | 524,5 mg |
Wapń | 154,9 mg |
Fosfor | 888,4 mg |
Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.
Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) należy do rodziny Malvaceae – ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.
Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.
1. Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health. https://www.hindawi.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://nootropy.pl
7. https://www.chocolate.co.uk
8. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas