Kamala
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.
:fill(white)/72a312e0e5f8f6c3e73275ca42b11d3b.jpg)
:fill(white)/54757d96af76a9e6b6a8d0f6b3b8115f.jpg)
:fill(white)/72a312e0e5f8f6c3e73275ca42b11d3b.jpg)
:fill(white)/54757d96af76a9e6b6a8d0f6b3b8115f.jpg)
Kamala – zioło
Kamala (Mallotus philippensis) jest tropikalnym drzewem, z którego pozyskuje się miedziano-czerwony proszek o tej samej nazwie. Proszek ten jest żywicą produkowaną przez gruczoły owoców kamali. Pokrywa on powierzchnię zielonych łupin owoców, nadając im czerwony kolor. Proszek kamala wykorzystywany jest nie tylko w naturalnej medycynie. Od wielu lat aż do dziś wykorzystuje się go w Indiach i na Filipinach do barwienia wełny i jedwabiu. Po rozpuszczeniu proszku w alkoholu powstaje mieszanka o pięknym, rubinowoczerwonym kolorze, dlatego w Azji znaleźć możemy farby do włosów, których bazą jest właśnie kamala.
Wykorzystanie kamali w tradycyjnej medycynie sięga 1000 r. p.n.e. i opisywane jest w starożytnych tekstach indyjskich. Już w tamtych czasach kamala służyła do pozbywania się tasiemców z wnętrza przewodu pokarmowego i uznawana była za najlepszy środek do tego celu.
Kamala to niezawodne wsparcie dla naszego organizmu w walce z zakażeniami pasożytniczymi.

KAMALA – DZIAŁANIE
Kamala to potężny surowiec zielarski. Jej najważniejszą cechą jest wspieranie organizmu w walce z pasożytami przewodu pokarmowego, takimi jak:
- tasiemiec uzbrojony
- tasiemiec nieuzbrojony
- bruzdogłowiec szeroki
Ponadto kamala wspiera obronę organizmu przed zakażeniami bakteryjnymi i grzybiczymi, a także działa silnie przeczyszczająco.
[1]

SKŁAD
Kamala – proszek z owoców 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Rottleryna jest głównym składnikiem aktywnym kamali, który jest toksyczny nie tylko dla pasożytów, ale także dla bakterii, płazów, gryzoni i innych małych zwierząt oraz niektórych gatunków ryb.
KAMALA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
8-12 g proszku kamala wymieszać z niewielką ilością miodu i spożyć w 2 lub 3 porcjach co pół godziny.

SYNERGIA
Warto połączyć kamalę ze zmielonym zielem wrotyczu lub kwiatem wrotyczu w ilości: 8 g kamali i 3 g wrotyczu. Wymieszać w niewielkiej ilości miodu płynnego i spożyć na czczo.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, okres karmienia piersią, nadwrażliwość na roślinę. Nie podawać dzieciom.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Mallotus philippensis to drzewo tropikalne z rodziny wilczomleczowatych (Euphorbiaceae). Występuje w Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie na Filipinach, a także w gorących rejonach Indii, w Afganistanie i w Australii. Rośnie zwykle na skrajach lasów deszczowych i w miejscach, gdzie opady są co najmniej średnie, a temperatury wysokie.
Kamala osiąga do 25 m wysokości, a średnica jej pnia wynosi do 40 cm. Kora jest szara i gładka, gdzieniegdzie pofałdowana lub pokryta guzami. Szczytowe gałązki są szare i pokryte drobnymi włoskami. Liście są duże, jasnozielone, o podługowatym kształcie. Ich długość liczy od 4 do 12 cm. Kwiaty są bardzo drobne i żółte. Formują kwiatostany w postaci wzniesionych gron o długości do 6 cm. Kamala jest rozdzielnopłciowa, a więc na jednym drzewie występują tylko kwiaty męskie lub tylko żeńskie. Owoce pojawiają się około 3 miesiące po kwitnieniu. Mają kształt eliptycznej, trójdzielnej kapsuły o szerokości 6-9 mm. Wewnątrz znajdują się lśniące, ciemnobrązowe nasiona. Łupiny pokryte są miedzianoczerwonym proszkiem, zwanym powszechnie kamalą.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Kamala dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.

BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. http://tropical.theferns.info
3. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
4. https://en.wikipedia.org