To jedna z naszych trzech nowych kav, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Palarasul jest odmianą bardzo lubianą wśród mieszkańców Vanuatu i spożywaną tam w kava barach, czyli nakamalach, obok odmian Borogu i Melo Melo. Odmiana Palarasul jest znacznie trudniejsza do kupienia w Europie niż Borogu i Melo Melo, ponieważ uprawiana jest wyłącznie na jednej wyspie – Espiritu Santo (największa wyspa należąca do państwa Vanuatu) i ogromna jej większość spożywana jest lokalnie, a tylko mała część idzie na eksport.
Zobacz też: kava kava Palasa i kava kava Bir Kar.
Dla przypomnienia dodam, że kava kava to inaczej pieprz metystynowy – roślina uprawiana i konsumowana na Wyspach Pacyfiku. Głównymi producentami kavy kavy są wyspy Vanuatu, Tonga i Fiji.
W Polsce kavę kavę można posiadać i sprzedawać, jednak nie jest ona zarejestrowana jako środek spożywczy. Oznacza to, że nie możemy udzielać informacji na temat tego, jak się ją spożywa.
Kava kava Palarasul 100% z Vanuatu. Najwyższa jakość!
Waka: 70%, lawena: 30%.
Chemotyp: 423156
1. Palarasul Single Cultivar Traditional Grind Kava. https://kavasociety.nz/shop/palarasul-single-cultivar-traditional-kava
Kraj pochodzenia: | Vanuatu |
---|---|
Krótki opis produktu: | To jedna z naszych trzech specjalnych kav o proporcji waka/lawena: 70/30. |
Nazwa łacińska: | Piper methysticum |