Bezkofeinowe kawy ziołowe i zbożowe powstają z ciekawych surowców i są przyjemną alternatywą dla zwykłej kawy bezkofeinowej czy Inki. Niektóre z nich, na przykład kawa z korzenia cykorii, stanowiły surogat (substytut) kawy już w XVIII wieku. Odkryto wtedy, że podprażony korzeń cykorii wydziela zapach podobny do kawy, a przyrządzony z niego napar jest zbliżony do niej kolorem. Substytuty kawy popularne były w Europie w XIX w., ponieważ podczas wojny z Napoleonem Anglia odcięła Europę od dostaw kawy z Ameryki Południowej. Kawy zatem albo zupełnie brakowało, albo była bardzo droga. Produkowano więc rozmaite surogaty, a głównymi surowcami do ich produkcji były, obok cykorii, marchew, jęczmień, żołędzie i figi.
W naszej ofercie znajdą Państwo kilka wyśmienitych propozycji, wśród których szczególnie polecamy pyszną kawę z topinamburu i korzenia mniszka oraz żołędziówkę z żeń-szeniem, która nie tylko zasmakuje, ale też pobudzi!
Bezkofeinowe kawy ziołowe i zbożowe powstają z ciekawych surowców i są przyjemną alternatywą dla zwykłej kawy bezkofeinowej czy Inki. Niektóre z nich, na przykład kawa z korzenia cykorii, stanowiły…