• Kmin rzymski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kmin rzymski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kmin rzymski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kmin rzymski nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cuminum cyminum

Kmin rzymski nasiona

Mocno pachnące, okazałe nasiona kuminu, niezbędne w indyjskiej kuchni. Warto przed użyciem podprażyć je krótko na patelni.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 43 sztuk
    6,90
    W magazynie: 43 sztuk
    6,90
    W magazynie: 14 sztuk
    13,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

    Z uwagi na zwiększoną ilość zamówień termin realizacji może być opóźniony.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kmin rzymski cały

Kmin rzymski, zwany również kuminem, to przyprawa szczególnie charakterystyczna dla Indii, Północnej Afryki i Bliskiego Wschodu. Trudno nie spotkać w tych rejonach potrawy niedoprawionej kminem rzymskim, czy to całym, czy mielonym. Jego niezwykły aromat doskonale dopełnia smak i zapach dań mięsnych i wegetariańskich, wypieków, zup, falafli, placków czy hummusów. W Indiach przyrządza się z niego ponadto przepyszny napój o nazwie jeera water – jest to wywar z nasion kuminu spożywany w celu poprawy trawienia albo po prostu jako aromatyczna herbata. Aby go zrobić, wystarczy gotować łyżeczkę nasion w małym garnku wody przez kilka minut. Nasiona można zalewać i gotować kilka razy aż wywar zblednie. Jeera water smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i z odrobiną miodu.


Jak smakuje kmin rzymski?

Nasiona te mają ziemisto-słodki zapach i gorzkawy, lecz odświeżający smak. Po uprażeniu stają się bardziej kruche i wydzielają przyjemny zapach, typowy dla prażonych nasion czy orzechów. Aromat potraw z dodatkiem kminu rzymskiego nabiera orientalnej głębi. Nie należy jednak z nim przesadzać, gdyż jego nadmiar w potrawie jest odpychający.


Kmin rzymski – jak stosować?

Jeśli chcemy użyć nasion w całości, najlepiej dodać je na zeszkloną już na patelni cebulę i pozwolić im się uprażyć zanim wszystko wymieszamy. Można też podprażyć je na suchej patelni przez 30 sekund. Jeśli potrzebujemy mielonego kuminu, warto zmielić go w młynku (do kawy) tuż przed użyciem i wykorzystać na świeżo. Pozostałą ilość najlepiej przechowywać w czystym, szklanym słoiczku, szczelnie zakręconym.


Kmin rzymski – do czego można go dodać?

  • potrawy mięsne i wegańskie
  • curry
  • hummus
  • falafel
  • soczewica i ciecierzyca
  • pasty do chleba
  • placki
  • naleśniki
  • papadamy
  • samosy
  • zupy
  • sałatki
  • kapusta i bigos
  • do wypieku chleba
  • do herbaty

Kmin rzymski – trochę historii

Pochodzenie tej rośliny jest niejasne, ponieważ dziś nie występuje ona w stanie dzikim. Wiadomo jednak, że uprawiana była już w starożytnych Indiach, Egipcie, Grecji i Rzymie.

Nasiona kminu rzymskiego pełniły rolę przyprawy, leku i kosmetyku. Egipcjanie używali ich ponadto do mumifikacji zwłok. Pomimo iż bardzo cenione, symbolizowały niezbyt pozytywne cechy, mianowicie chciwość i skąpstwo. Z tego powodu dawny cesarz rzymski – Marek Aureliusz – nosił przydomek Cuminus.

Główną cechą prozdrowotną nasion kuminu, wychwalaną przez dawnych uczonych, był pozytywny wpływ na trawienie. Kumin uchodził za najlepszą przyprawę wzmagającą apetyt, likwidującą dolegliwości trawienne i usuwającą wzdęcia spośród wszystkich ówcześnie znanych. Ale to nie wszystko. Stosowano go w leczeniu… „bladości twarzy”, a także sporządzano z niego kąpiele mające uśmierzać bóle mięśni.

Nieco bardziej na północ Europy, w krajach celtyckich, nasiona kminu rzymskiego miały zupełnie inne znaczenie symboliczne. Wierzono tam, że pomagają zachować wierność, dlatego kobiety podawały swoim małżonkom wino i chleb z dodatkiem tych nasion, kiedy wybierali się oni w podróż lub na wojnę. Kumin miał też sprzyjać utrzymaniu przy sobie dóbr, dlatego zamożni umieszczali jego nasionka w różnych przedmiotach w swoim domu, aby uchronić je przed kradzieżą.

Jeszcze inne znaczenie miał kmin rzymski w dawnej Germanii, gdzie panowało przekonanie, że przywołuje on leśne duchy. Z tego powodu ci, którzy mieszkali blisko lasów, unikali w swojej kuchni nasion kminu rzymskiego z obawy przed nieproszonymi gośćmi.


SKŁAD


Kmin rzymski – całe nasiona 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kmin rzymski (Cuminum cyminum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (lub też baldaszkowatych) – Apiaceae. Jest dziś szeroko uprawiana w krajach tropikalnych. Osiąga 30-50 cm wysokości. Tworzy rozgałęzioną łodygę porośniętą długimi, nitkowatymi liśćmi, podobnymi do liści kopru. Na szczytach pędów rodzi drobne, różowe kwiaty zebrane w typowy dla selerowatych baldachowaty kwiatostan. W ich miejscu pojawiają się torebki z aromatycznymi nasionkami.


ŹRÓDŁA


1. History of Cumin. http://www.ourherbgarden.com/herb-history/cumin.html
2. Cuminum cyminum – L. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cuminum+cyminum
3. Cumin. https://en.wikipedia.org/wiki/Cumin
4. Kmin rzymski. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki
Zastosowanie: przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena P., W dniu: 15.05.2020

    Nie zawiodłam się na żadnej przyprawie tej firmy. Super jakość, nieziemski zapach, konkretna ilość za bardzo dobrą cenę! Wszystko zgodne z opisem.

  • Ocena: (5/5)

    Beata G., W dniu: 01.05.2020

    Ok.

  • Ocena: (5/5)

    Alina C., W dniu: 03.10.2019

    produkt dobrej jakości, polecam :)

  • Ocena: (5/5)

    klaudia k., W dniu: 26.07.2019

    Po otwarciu opakowania rozchodzi się w pomieszczeniu zapach kuchni indyjskiej. Cudownie intensywny, bezkonkurencyjny w porównaniu do komercyjnych saszetek dostępnych w sklepach spożywczych

  • Ocena: (4/5)

    Adam S., W dniu: 08.04.2019

    Ok

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 28.11.2018

    ok,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 23.12.2015

    Super smaczna przyprawa!

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 19.09.2015

    Owoc kminu rzymskiego to nie tylko bardzo aromatyczna przyprawa, lecz także świetny surowiec zielarski. Oferowany tutaj kmin pięknie pachnie i świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Posiada liczne właściwości medyczne. POLECAM!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK