Wysyłka pon. 3 lis.
:fill(white)/92d84d508b4635c2c651bb5e078dd3c7.jpg)
:fill(white)/488d573e01d876aee3b1ca0918899f21.jpg)
:fill(white)/92d84d508b4635c2c651bb5e078dd3c7.jpg)
:fill(white)/488d573e01d876aee3b1ca0918899f21.jpg)
Kminek (Carum carvi) to przyprawa o wyrazistym aromacie, której nie da się „przeoczyć”. Jedni go lubią, inni nie znoszą.
Kminek jest jedną z najdłużej uprawianych przypraw. W niektórych krajach wykorzystuje się również jego liście świeże lub suszone jako zioło i przyprawę oraz korzenie, które są sporządzane i jadane podobnie jak korzeń pietruszki czy marchwi. Kminek zwyczajny obecny jest w tradycyjnej kuchni islandzkiej, skandynawskiej i niemieckiej, a także w bałkańskiej i Bliskiego Wschodu.

Kminek pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Dodany do potraw ułatwia ich przyswajanie, a żuty lub w postaci herbaty pomoże podnieść apetyt i złagodzić wzdęcia, niestrawność i zgagę. Może być również stosowany w przypadku kolki u małych dzieci, a także podczas bolesnej menstruacji.

Kminek zwyczajny – nasiona całe 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kminek pachnie delikatnie, trochę słodko, trochę orzechowo. Jest specyficzny w smaku. Pozostawia świeżość w ustach, dlatego dawniej był żuty dla odświeżenia oddechu. Kminek należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ długie gotowanie uwalnia z niego gorzki smak. 
Kminek pasuje do zup, szczególnie do kapuśniaku, grochówki, zupy ziemniaczanej i grzybowej. Dobrze komponuje się z potrawami na bazie fasoli, soczewicy i ziemniaków. Jest doskonałym dodatkiem do wypieku pieczywa, bułek, pasztecików, krakersów i sucharów. Warto dodać go do domowego pasztetu i kiełbasy. Nada się również do pieczonego mięsa i drobiu, zwłaszcza tłustego, a więc do wieprzowiny, gęsi i kaczki.
Kminek może być z powodzeniem stosowany w daniach warzywnych, a także dodawany do makaronu, kaszy, ryżu i omletów. Niektórzy doprawiają nim ciastka i pieczone jabłka.
Mniej typowe zastosowanie kminku to dodatek do tradycyjnych serów i do aromatyzowania alkoholi.
W celu uśmierzenia problemów trawiennych warto przygotować napar z kminku. W tym celu należy zgnieść lub rozdrobnić 1 łyżeczkę nasion, zalać wrzącą wodą i parzyć przez 10-15 minut.

Kminek zwyczajny należy do rodziny selerowatych i występuje pospolicie w wielu krajach Europy, Afryki i Azji. Osiąga wysokość do 1 m. Rodzi drobne, białe lub różowe kwiaty, które zbierają się w baldachy na szczytach wysokich, rozgałęzionych łodyg. Jego liście mają pierzasty kształt. Owoc tworzy rozłupnia złożona z dwóch niełupek o długości 4-6 mm, w których znajdują się nasiona. Zbiera się je późnym latem.
 
 
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Kminek zwyczajny, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


1. http://www.przyprawowy.pl 
2. http://www.botanical.com 
3. http://pl.herbs2000.com 
4. http://www.swiatkwiatow.pl 
5. https://en.wikipedia.org 
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
 
      
        Telefon 
        +48 533 633 306
      
 
      
        Email 
        sklep@magicznyogrod.pl 
      
      Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
      
7:00-11:00 oraz 11:30-16:00
    
Obserwuj nas